Úspory v Česku? Nejradši šetříme teplou vodu

13.11.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Místo vany sprcha. Tak se dají zjednodušeně popsat úsporná opatření českých domácností. Nejraději šetříme teplou vodou. Jinak jsme ale s úsporami energií pořád na štíru. Víte, jak snížit účty za energie, aniž byste přišli o komfort?

Otevřené okenice v bytech, zatímco radiátory topí na plné obrátky. Domácí kraťasy a tílka v přetopeném bytě, i když je za okny sníh a mráz. Kapající kohoutky, protékající záchody, zbytečně rozsvícená žárovka na chodbě, kde nikdo už hodinu neprošel. Zdá se vám to jako exkurz do minulosti, protože dnes už přece energií šetří všichni?

Mladí lidé tolik nešetří

Není to tak docela pravda. Ochota přiškrtit výdaje za energie klesá. Zatímco před dvěma lety šetřilo energiemi 88 procent domácností, letos je to o 4 procenta méně. Vyplynulo to ze spotřebitelského výzkumu agentury Ipsos a energetické společnosti E.ON, do kterého se zapojilo 1 500 respondentů.

„Průzkum jasně ukázal, že čím vyšší má domácnost příjem, tím méně se snaží šetřit. Nejméně se chtějí omezovat mladí lidé ve věku od 18 do 34 let,“ říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. Podle něj častěji spoří starší lidé mezi 45 až 65 lety. Šetřiví spotřebitelé se zaměřují nejčastěji právě na teplou vodu nebo nevytápějí celý byt. Tolerují i lehký diskomfort, což platí především pro muže starší 55 let.

Méně stupňů, méně peněz

V českých domácnostech roste také spotřeba elektřiny i zemního plynu. Nejvíce spotřeba narůstá na Zlínsku, u plynu poskočila nejvíce v Královéhradeckém kraji, a to o 26 procent. O spotřebě energií v domácnosti rozhodují mimo jiné spotřebiče. Češi nejčastěji vytápí prostřednictvím centrálního vytápění, plynového kotle nebo kotle na tuhá paliva.

Centrální vytápění se využívá především ve velkých městech, lidé z malých měst vlastní spíše kotel na tuhá paliva. O jeho modernizaci v horizontu uvažuje v horizontu dvou let 21 procent z nich.

Spotřebu energie během topné sezóny lze snížit i vhodnými jednoduchými opatřeními. Klíčem k nižšímu účtu za vytápění je správné nastavení teploty. Dobré je interiér zbytečně nepřetápět. „V obývacím pokoji doporučujeme topit na zhruba 20 či 21 °C, v ložnici by mělo být od 16 do 18 °C, v kuchyni 18 °C, v koupelně 24 °C, na chodbě postačí i 15 °C. Dobré je udržet stálou teplotu bez výkyvů a větrat pravidelně, krátce, ale intenzivně,“ doporučuje Václav Budín ze společnosti E.ON.

Lidé také často podceňují přípravy na topnou sezónu. Konkrétně 30 procent domácností se nástupem zimy nijak zvlášť nevzrušuje. Kontrola kotle na tuhá paliva přitom brání úniku oxidu uhelnatého, který je smrtelně jedovatý, a zamezuje poruchám zařízení během topné sezóny. „Zatímco firmy musejí plynové kotle revidovat co tři roky, domácnosti tuto povinnost nemají. Přesto jim doporučujeme provádět kontrolu každý rok,“ doplňuje Václav Budín.


Jak šetřit teplo a teplou vodu?

  • Odvzdušněte radiátory.
  • Nestavte před radiátory nábytek, nepřekrývejte je těžkými závěsy.
  • Nepřetápějte interiér. Každý stupeň dolů znamená úsporu tepla.
  • Využívejte solární zisky. Když za okny svítí slunce, roztáhněte závěsy a ztlumte radiátory.
  • Větrejte pravidelně, krátce a intenzivně. V zimě stačí větrání luftem v délce 5 minut.
  • Izolujte okenice, například samolepícími páskami.
  • Používejte moderní pákové baterie, ušetří až 40 procent teplé vody a snižují i energii spotřebovanou na její ohřev.
  • Při čištění zubů nebo mydlení vody zastavte vodu.
  • Pokud máte pákové baterie, nechávejte je nastavené na studené vodě, ušetříte tak energii za teplou vodu.
  • Při vaření používejte jen  nutné množství vody. Když místo půl litru natočíte do hrnce litr vody, ač by stačila polovina, plýtváte vodou i energií potřebnou na vaření.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ