Jak se stát prezidentem snadno a rychle

28.11.2017 | , Finance.cz
Prezidentské volby


Nejste spokojení s kandidáty na prezidenta? Myslíte si, že byste dokázali stát vést lépe než ti, co jsou aktuálně u moci? Tak proč nezkusíte také kandidovat?

Letos a dokonce už ani příští rok vlastní kandidaturu pravděpodobně nestihnete. Zkusit to tedy můžete až za dalších 5 let. Takovou dobu ale na druhou stranu můžete využít k přípravě, vytváření kampaně, shánění podpory anebo rovnou podpisů. Opravdu se ale může stát prezidentem každý?

Kdo může kandidovat na prezidenta?

Na prezidenta může kandidovat především osoba starší 40 let, která nebyla zbavena způsobilosti k právním úkonům, což je stejné pravidlo jako u senátorů. Dále je také nutné, aby měla české občanství. Na národnosti již poté tolik nezáleží. Ve skutečnosti není ani nutné mít v životopise vysoké školy, diplomy z politologie anebo dokonce zkušenosti s aktivní účastí v politice. Naprosto podstatná je ale na druhou stranu trestní bezúhonnost a také to, aby se nejednalo o osobu, která již byla dvakrát zvolená.

Ústava totiž hovoří jasně – prezident může být v České republice zvolen maximálně 2x po sobě.

 

Aby ale k nějaké kandidatuře na prezidenta vůbec došlo, musí jej nejprve někdo navrhnout. Tím někým bývá především:

  • Minimálně 10 senátorů (Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Pavel Fisher)
  • Minimálně 20 poslanců (Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek)
  • Občan ČR starší 18 let*, jehož návrh byl v rámci petice podpořen minimálně 50 000 podpisy občanů republiky (Jiří Drahoš, Michal Horáček, Miloš Zeman, Petr Hannig).

*Pokud daná osoba splňuje podmínky pro výkon funkce prezidenta ČR, může navrhnout i sebe sama. Kandidát navíc nemusí být podpořen pouze lidem nebo senátory, ale klidně všemi dohromady.

Podporu mám. Co teď?

Když máte dostatečné množství podpisů anebo jste se zalíbili poslancům či senátorům, bude třeba odevzdat kandidátní listinu. Ta obsahuje základní údaje o kandidátovi, případné členství v politické straně nebo hnutí, jména a identifikační údaje navrhujících poslanců/senátorů, zmocněnce a členů volebního výboru. U každého jména také bude třeba vlastnoruční podpis.

Ke kandidátní listině bude nutné přiložit případnou petici a dále také prohlášení kandidáta, ve kterém nesmí chybět:

  • Že se svou kandidaturou souhlasí.
  • Že neexistuje překážka k jeho zvolení.
  • Že nevydal souhlas k uvedení svého jména na jiné kandidátní listině.
  • Že údaje v kandidátní listině a prohlášení jsou pravdivé.
  • Že potvrzuje zřízení volebního transparentního účtu. Uvést musí i bankovní spojení a údaje o převedených financích.

Kandidátní listina musí být poté nejpozději do 66 dnů před prezidentskými volbami, tj. do 16:00 7. listopadu 2017, odevzdána zmocněncem Ministerstvu vnitra, o čemž se sepíše úřední záznam. Vzory dokumentů lze stáhnout na oficiálních stránkách MVČR.

Pokud by došlo k odmítnutí listiny ze strany ministerstva, poslanci, senátoři anebo navrhující občan mají plné právo se vůči rozhodnutí odvolat u soudu a to nejpozději do 2 pracovních dnů.

Z kandidátů na prezidenta navíc můžete být samozřejmě i vyřazení. A to pokud odevzdáte listinu s prohlášením a případnou peticí po termínu, nesplňujete podmínky pro výkon funkce prezidenta anebo nedodáte dostatek podpisů či podpory zákonodárců.

Kandidáti, které předloží platné dokumenty, jsou poté zařazeni jako kandidáti na prezidenta do 1. kola přímé volby prezidenta ČR.

Kdy zanikne kandidatura?

Pokud byste najednou zjistili, že být hlavou státu pro vás nebude to pravé ořechové, můžete se samozřejmě své kandidatury vzdát. Učinit tak lze nejpozději do 24 hodin před zahájením voleb. Tento fakt pak musí Ministerstvu vnitra opět doručit zmocněnec a o ztrátě volitelnosti bude opět sepsán záznam. MVČR poté zajistí, aby se informace o vaší rezignaci dostaly do vědomí krajským úřadům a oficiálním internetovým stránkám, které zajišťují aktuální informace o volbách. Na případné hlasy ve volebních urnách pro vaši osobu se poté nebude brát při sčítání zřetel.


Čtěte také: 

Jak vyřídit voličský průkaz?

Kde najdu volební místnost?


Jak již bylo řečeno v úvodu článku, letos už se ke kandidatuře dostanete stěží. Váš čas nastanete nejdříve za 5 let. Už teď ale můžete postupně začít shánět podpisy anebo podporu poslanců. Kdoví, třeba se poštěstí a příští funkční období bude vaše.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Prezidentské volby