Půjčujete příbuzným? Tak opatrně

29.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Po přízni řízni, říkalo se dřív. Znamenalo to, že příbuzným se o žádost těžce odmítá, ale raději bychom rodině půjčovat neměli. To se lehce řekne, ale těžko dělá. Půjčit peníze příbuznému tak odmítne málokdo. A přitom ví, že není spolehlivý, je zadlužený a nikdo už mu nechce pomoci. Jak z této situace?

Půjčování peněz mezi rodinnými příslušníky je běžné a považuje se za jakousi slušnost. Neslušné je naopak půjčku odmítnout. A tak skutečně příbuzným půjčujeme, tuto praxi znají asi tři čtvrtiny Čechů a většina věří, že jim peníze budou vráceny. Podle nejnovějších průzkumů ale 25% z nich o finance přijde.

Smlouva mezi příbuznými

Půjčky, které se uskuteční mezi příbuznými, se zpravidla uzavírají bez písemné smlouvy. Jsme příbuzní, přece si věříme. Jenže pocity, že bychom naše rodinné vztahy mohli narušit obviněním z nedůvěry, jsou trochu falešné, zvlášť pokud jde o velkou částku. Jestliže se tedy rozhodnete někomu půjčit velkou sumu peněz, a je už opravu jedno, jestli je z rodiny, nebo ne, rozhodně byste se měli jistit písemnou smlouvou o půjčce. A nemusíte ani vyhledávat notáře nebo právníka. Můžete ji sepsat sami. Jen v ní musí být uvedeno označení věřitele a dlužníka, výše částky, která je předmětem půjčky, způsob splacení, datum splatnosti a konečně datum a místo sepsání smlouvy. Domluvte si rovněž výši splátek (zkuste si vypočítat výši splátekNo a pak samozřejmě podpisy dlužníka a věřitele.

Důvod je jednoduchý, pokud by dlužník s vrácením dluhu váhal, u soudu bude tato smlouva brána jako zásadní důkaz. Smlouva ale může také obsahovat výši úroku, pokud se na něm domluvíte, po příbuzných to ale skutečně skoro nikdo nechce. 

Tip: Porovnání krátkodobých půjček, na kolik vás vyjdou?

Důvěřuj, ale prověřuj

Může se také stát, že už máte s příbuznými své zkušenosti, oni vás ale přemluví a vy k půjčce svolíte. V tom případě už odborníci doporučují se obrátit se smlouvou na notáře. Ten také může dokument opatřit tzv. doložkou svolení k vykonatelnosti. Ta umožňuje se obrátit v případě nesplacení dluhu rovnou na exekutora. Soud se tak nemusí vůbec uskutečnit a dojde přímo k exekuci.

I když půjde o rodinu a důvěřujete si, asi bude přece jen lepší se přesvědčit, jestli na splacení dluhu vůbec příbuzní mají. Mnohdy totiž může být půjčka řešením jiných dluhů, nebo dokonce exekuce. Každého, komu půjčujete, si můžete prověřit v registru dlužníků, mezi důvěryhodné patří insolvenční rejstřík nebo centrální evidence exekucí.

Čtěte také:

Půjčka na mateřské, jak na ni?

Spotřebitelské úvěry jsou nejlevnější za posledních 13 let

Pozor na ručení za úvěr, může vám zavařit


Domluva, soud, exekuce

Když se někdo z rodiny rozhodně dluh nevrátit, není třeba ještě ztrácet hlavu, i když jste s ním nesepsali smlouvu. Zkuste se s ním domluvit, osobní kontakt a vlídný tón možná uklidní situaci, nabídka splátkového kalendáře by mohla být také přijatelná.  Horší ale je, pokud na vaše dobře míněné nabídky dlužník nereaguje. Pak se můžete obrátit na advokáta, který výtečníčkovi pošle předžalobní upomínku. To je poměrně účinná metoda.

Pokud ani upomínka nepomůže, musíte se obrátit na soud. A v případě neexistence smlouvy, musíte být schopni prokázat, že se půjčka vůbec uskutečnila. Bude vám k tomu stačit například e-mailová korespondence, svědecké výpovědi nebo výpis z účtu s převodem peněz. Pokud se svých peněz nedočkáte ani po soudním rozhodnutí, přichází na řadu exekuce.

Nemá prostě nic

Nemalým překvapením pro vás asi bude, když dlužník vyhlásí osobní bankrot. V tu chvíli vám nezbude, než pravidelně sledovat insolvenční rejstřík, a když je insolvenční řízení zahájeno, přihlásit do něj ve lhůtě 30 dnů svou pohledávku. A čekat, že na vás alespoň nějak zlomek dlužníkova majetku = peněz zbude. 

Jestliže vás o půjčku požádá příbuzný, který už v osobním bankrotu je, dluh bude hrazen pouze z nezabavitelné části dlužníkových příjmů. Výše splátek tedy bude značně okleštěná. Máte-li tedy dobré srdce a chcete půjčit chronicky zadluženému příbuznému, zkuste si zajistit pohledávku dalším člověkem, spoludlužníkem či ručitelem. Třeba dalším příbuzný, který v osobním bankrotu není. Pak můžete dluh chtít také po něm.
 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY