Bitcoin trhnul rekord. Co mu navíc (ne)přidává na popularitě?

30.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin v listopadu pokořil hranici 8000 USD za kus a v článku se dozvíte, jaké faktory stojí za růstem této kryptoměny v posledních dnech.

Trvalý růst. Tak by se dala z dlouhodobého hlediska charakterizovat křivka, kterou bitcoin za poslední roky urazil. Nicméně až v posledním roce je tento růst opravdu významný, protože hodnota bitcoinu je oproti prvním měsícům roku 2017 téměř osminásobná.

Bitcoin pokořil hranici 8000 USD

20. listopadu 2017 bitcoin pokořil poprvé ve své historii hranici 8000 USD za kus a „let na měsíc“, jak jeho růst někteří nazývají, pokračuje. Za poslední roky se toho o bitcoinu napsalo mnoho. Od článků, které ho vychvalují a předpovídají ho jako celosvětové platidlo budoucnosti až po ty, co tvrdí, že je jen obrovská finanční bublina, jejíž konec se nezadržitelně blíží. Faktem ale je, že mnoho lidí do něj investuje své finanční prostředky a ne zrovna malé. Průměrný investor měl v době výzkumu letos na podzim v bitcoinu cca 3000 USD. Otázkou ale zůstává, co k tomu investory vede?

Proč do bitcoinu investoři dávají množství financí

Podle nových výsledků tohoto sociologického průzkumu, který měl za cíl odhalit ekonomické a ideologické faktory investování do kryptoměn, vyšlo najevo, že až 40 % investorů věří, že blockchain – distribuovaná databáze a technologie, která změní svět. Zajímavé také je, že dalších 21 % považuje bitcoin za investiční hodnotu podobnou například zlatu či stříbru.

Většina respondentů projevila zájem držet bitcoin co nejdéle to bude možné. Asi nejpřekvapivější byla v průzkumu odpověď na otázku, jaká by musela být cena bitcoinu pro jeho případný prodej. Průměrná částka, kterou investoři uváděli, byla přibližně 200 000 USD za jeden bitcoin a 20 % z nich chtělo kryptoměnu „držet“ nejméně sedm let.

I přesto, že se z dlouhodobého hlediska bitcoinu daří, tak krátkodobé výkyvy nenechají nikoho klidným. Po nerealizovaném listopadovém rozdělení u bitcoinu nastal dlouho očekávaný propad až skoro k 6000 USD. Na této hranici ale bitcoin dlouho nezůstal a prakticky ihned začal opět růst.

3 důvody, proč má bitcoin nakročeno k dalšímu růstu

Se zmíněnou korekcí také souvisel přeliv kapitálu do bitcoin cash, „větve“ klasického bitcoinu, která vznikla letos v létě a stojí za ní čínští těžaři. Bitcoin cash je oproti bitcoinu lépe technologicky připraven na další růst a popularizaci kryptoměn, díky čemuž mnozí obchodníci zavádějí platby raději pomocí této měny.

Současný růst bitcoinu je také připisovaný dlouho očekávanému obchodování s futures na zavedených amerických burzách. Pokud vše půjde podle plánu, tak by se mohlo začít obchodovat v prosinci 2017 či lednu 2018.

Méně známým faktorem, který ale vzrůstající cenu bitcoinu také významně ovlivňuje, je vývoj nové technologie zvané lightning network a první její úspěšné otestování v praxi. Lightning network bude umožňovat dvěma uživatelům na dvou různých blockchainech (rozdílných kryptoměnách) provádět meziměnové transakce doslova rychlostí blesku a za velmi nízké transakční poplatky.

Všechny tyto tři faktory významně ovlivňuji současný růst ceny bitcoinu, ale i dalších altcoinů jako je třeba litecoin.


Čtěte také:

Jak začít s bitcoinem

Jaká měna nahradí bitcoin?

Bitcoin za 10 tisíc


Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU