Do roka musejí mít úvěroví specialisté zkoušku odborné způsobilosti. Zlepší se kvalita půjček?

27.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Úvěry a půjčky mohl donedávna nabízet prakticky kdokoliv. Nový zákon o spotřebitelském úvěru však přinesl kromě často zmiňovaných opatření posilujících postavení klientů také přísnější podmínky pro činnost úvěrových poradců. Těm zbývá přesně rok na prokázání odborné způsobilosti absolvováním zkoušky organizované Českou národní bankou (ČNB). Podle odborníků to nakonec není pro poradce takový strašák, jak se původně zdálo. Shodují se však, že je to krok správným směrem. Absolvovat odbornou zkoušku bude brzy nezbytné i v dalších oblastech.

K 1. 12. 2016 nabyl účinnosti nový zákon o spotřebitelském úvěru, který přinesl na trh množství změn pro maximální ochranu klienta. „Zákon o spotřebitelském úvěru v prvé řadě zavedl poměrně přísná kritéria pro poskytovatele a zprostředkovatele úvěrů, čímž se značně pročistil trh. Další opatření, jakými je například regulace sankcí za mimořádnou splátku nebo sankcí za opožděné splácení, pak významně posilují postavení spotřebitelů,“ upozorňuje Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, jež je poskytovatelem rychlých a bezpečných spotřebitelských úvěrů. Poněkud stranou pozornosti však stojí další významná změna týkající se odborné způsobilosti všech úvěrových specialistů. Těm totiž vznikla povinnost složit zkoušku odborné způsobilosti do 24 měsíců od účinnosti zákona.

Zkouška je povinná pro všechny finanční poradce, zprostředkovatele, poskytovatele, prodejce a distributory úvěrových produktů, jimž tak aktuálně zbývá zhruba rok (do 30. 11. 2018) na její úspěšné absolvování. Testování probíhá od dubna, a tak již lze hodnotit úroveň zkoušek i jejich přínos. Na přípravě otázek se z nemalé části podílely vybrané firmy z branže, i tak ale odborníci poukazují na chybovost. „Protože otázky připravovali lidé s různými schopnostmi uvažování a vyjadřování i s různou profesní historií, je výsledek v některých ohledech nesourodý. Většina otázek je korektních, ale stále v testech figurují některé otázky chybné, zmatečné, špatně stylizované a podobně,“ upozorňuje David Eim, produktový manažer společnosti Gepard Finance, která se v rámci Asociace hypotečních makléřů na obsahu zkoušky též podílela. „Databáze otázek zpočátku skutečně trpěla vyšší chybovostí, protože na jejich sestavení bylo poměrně málo času. Postupně jsou ale chyby opravovány a v prosinci se již na zkouškách objeví nová verze databáze otázek vycházející z již 3. aktualizace,“ uvádí Petr Volek, člen Rady pro profesní zkoušky sdružení EFPA, jež je akreditováno ČNB pro pořádání zkoušek odborné způsobilosti a podílí se rovněž na opravě chyb v otázkách.

Průměrná úspěšnost podle Petra Volka rozhodně nenaplňuje očekávání odborné zkoušky coby strašáka úvěrových poradců a zprostředkovatelů, jak se zdálo na počátku. „Úspěšnost se drží nad 75 %, což je poměrně standardní hodnota. Ani zkušený člověk však bez přípravy nemá zkoušku jistou,“ upozorňuje Petr Volek. Podle Davida Eima je pochopitelné, že je třeba efektivně prozkoušet řádově tisíce osob. Zkoušce nicméně vytýká, že je absolvovatelná i pouhým memorováním správných odpovědí bez nutnosti porozumění obsahu. I přes zmíněné nedostatky nicméně odborníci hodnotí testování odbornosti jako krok správným směrem. „Zkoušku si dovedu představit náročnější, než je nyní. Jsem ale rád i za stávající formát, protože z trhu odstraní alespoň ty nejméně motivované poradce, jimž to prostě nebude stát za to,“ uvádí David Eim. „Nové testování odborných znalostí a dovedností rozhodně vítáme. Po přísných kritériích pro získání licence je to další krok, jak očistit trh hlavně od zprostředkovatelů půjček, kteří jdou čistě za ziskem. U poskytovatelů pak testování představuje tlak na vyšší vzdělanost a informovanost samotných zaměstnanců, kteří musejí být schopni předat kvalitní informace zákazníkům,“ hodnotí regulaci Robin Stránský.

Ve stejném duchu jsou však postupně regulovány i další oblasti finančního trhu. „Před zákonem o spotřebitelském úvěru byl nový model odborných zkoušek zaveden jako první v roce 2011 u zákona o doplňkovém penzijním spoření. Nové odborné zkoušky pak aktuálně zavádí novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu v sektoru investic s účinností od 3. ledna 2018,“ upozorňuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin, a dodává, že odborná způsobilost na základě nových zkoušek se zatím netýká oblasti pojištění. V této oblasti nicméně doplní čtveřici odborných sektorových zkoušek nový zákon o distribuci pojištění a zajištění. „Podle zdrojů z ČNB práce na příslušné vyhlášce již začaly. Odborné způsobilosti se tak do dvou let nevyhneme v žádné z oblastí,“ uzavírá Petr Volek.


O sdružení EFPA Česká republika

Zájmové sdružení právnických osob EFPA ČR bylo založeno v roce 2010 a je součástí evropské sítě EFPA Europe. Cílem EFPA ČR je podporovat a zavést evropské kvalifikační a etické standardy do služeb ve finančním poradenství v ČR a na Slovensku. EFPA ČR je institucí akreditovanou ČNB pro pořádání zkoušek odborné způsobilosti pro makléře, investiční a finanční poradce a zprostředkovatele.

O společnosti Gepard Finance

GEPARD FINANCE jsou specializovanou makléřskou firmou, která působí na trhu 15 let. Jejím hlavním oborem činnosti je poradenství v oblasti hypotečních úvěrů a kompletní zpracování úvěrových a pojišťovacích produktů. Profesionální makléři svým klientům zdarma zajišťují hypotéky, úvěry ze stavebního spoření a pojištění. V současné době disponuje franšízová síť GEPARD FINANCE 100 funkčními obchodními místy, čímž je zajištěna snadná dostupnost a obsluha klientů po celé České republice i na Slovensku. GEPARD FINANCE se v roce 2011 staly největší hypotečně-makléřskou firmou v ČR. Společnost je zakládajícím členem Asociace hypotečních makléřů a držitelem značky kvality „FÉR hypotéka“.

O společnosti Ramfin

Ramfin je nezávislou finanční a investiční skupinou. Klientům poskytuje objektivní a nezávislé finanční služby. Snaží se vysvětlovat vlastnosti a objasňovat výhody či nevýhody jednotlivých finančních produktů a klientům vyhledat ty nejvhodnější. Ramfin je majákem v rozbouřeném moři složitých finančních služeb a produktů, přičemž se zaměřuje také na vlastní investiční činnost.

O společnosti TOMMY STACHI

Česká společnost TOMMY STACHI, s. r. o. ©, poskytuje střednědobé spotřebitelské úvěry od roku 2004. Jejích služeb využilo již více než 43 000 spokojených zákazníků. Při poskytování půjček si společnost zakládá na bezpečnosti a rychlosti vyřízení s individuálním přístupem ke klientovi. Klade důraz na práva spotřebitele a za všech okolností důkladně prověřuje kredibilitu klienta.

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY