Kdy jsou letos Velikonoce

05.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Velikonoce jsou svátkem, který nemá přesně stanovené datum, a každý rok tak připadá na jiné dny a jiný víkend. Kdy se můžete těšit na svátky jara v letošním roce? A jak budou mít obchody zavřeno?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, kdy se slaví vzkříšení Krista po jeho ukřižování. Zároveň je to jeden z nejdelších svátků během roku, vzhledem k tomu, že jak Velký pátek tak i Velikonoční pondělí jsou svátky, tak se můžete každé jaro těšit na zaručené 4 dny volna. Velikonoce ovšem patří mezi pohyblivé svátky, takže nebývají každý rok ve stejnou dobu. Každý rok se tak debatuje o termínu Velikonoc, jestli nejsou příliš pozdě, brzy a jestli nebudou pod sněhem.

V roce 2018 budeme velikonoční svátky slavit na přelomu března a dubna, konkrétně od pátku 30. března až do pondělí 2. dubna.

Jak poznat, kdy budou Velikonoce?

Datum velikonočních svátků se určuje podle data první neděle po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Jarní rovnodennost připadá na 20. až 21. března, v závislosti na pohybu Měsíce pak velikonoční čas přijde v následujících týdnech. Nejdříve můžou Velikonoce být 22. března, nejpozději pak 25. dubna. Tradičně tak Velikonoce připadají na březnový nebo dubnový měsíc, tedy na první jarní měsíce. Proto se jim taky přezdívá svátky jara. Přičemž ale nikdy není jisté, jestli jaro už během Velikonoc bude v plném rozpuku, nebo naopak bude kolem nás ještě sníh.

Termín Velikonoc a velikonoční prázdniny

Velikonoce budou letos na přelomu března a dubna. Děti mají velikonoční prázdniny již na Zelený čtvrtek od 29. března až do Velikonočního pondělí, které je 2. dubna. Pracující se mohou těšit na Velký pátek, který byl nedávno zařazen v České republice mezi svátky, tudíž je volno. 

Je volno na Velký pátek?

Ano, bude volno. Velký pátek byl zařazen vládou mezi tzv. ostatní svátky a od roku 2016 je na Velký pátek volno. V roce 2018 je Velký pátek 30. března. A pro milovníky nákupů máme dobrou zprávu - všechny obchody mohou mít dle zákona v pátek otevřeno, takže můžete vyrazit do nákupních center.

Jak budou zavřené obchody

Od roku 2016 platí zákon, který omezuje prodej ve velkých provozovnách během vybraných svátků. Zákon omezuje obchody větší než 200 metrů čtverečních, a ty tak zůstanou zavřené na Velikonoční pondělí. Nezapomeňte si proto nakoupit dopředu nebo si můžete jít nakoupit do obchodů menších než 200 metrů čtverečních nebo na benzinových pumpách, lékárnách, obchodech na letištích, nádražích a v nemocnicích. 

Kdy jsou Velikonoce

(foto: Shutterstock)

Velikonoce 2019

Velký pátek spadá v roce 2019 na 19. dubna, tudíž Velikonoční pondělí bude 22. dubna. Budou tedy o téměř 3 týdny později než v roce 2018.

Proč se slaví Velikonoce?

Velikonoce mají kořeny v pohanských svátcích, oslavách a zvycích, kdy se vítalo jaro a oslavovalo se probouzení přírody, od toho symboly znovuzrození – vejce, zajíček, beránek (v židovské tradici představuje Boží stádo, v křesťanství je beránek symbolem Ježíše Krista – Beránka božího, který se obětoval za spásu světa) a plodnosti – pomlázkou, mrskačka, šlehačka. Nyní jsou brány jako největší svátek křesťanů, kdy se oslavuje slavnost Zmrtvýchvstání Páně - Velký pátek je součást Svatého týdne a připomíná se smrt Ježíše Krista a Velikonoční pondělí se slaví jeho zmrtvýchvstání.

Přejeme krásné Velikonoce!

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: Spotřebitel