Spořit, či investovat?

05.12.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Místo spoření jste se rozhodli investovat. Máte tedy dvě možnosti: investovat rovnou do podílových fondů, nebo koupě aktiv na finančních trzích pomocí brokera. Za přístup na kapitálové trhy ale zaplatíte v obou případech. U fondu se platí poplatky za správu svěřených financí, brokerovi zaplatíte za uskutečněný obchod.

Obě varianty mají své klady i zápory. Kolektivní investování není tak časově náročné, je vhodnější pro pasivnější investory, kteří nemají tolik znalosti a nedokážou dobře analyzovat jednotlivé akcie a pro ty, kteří nemají velký kapitál. Na investičním trhu se můžete u bankéře, finančního poradce či brokera poradit, jak investovat.

Fondy, alokace, volné peníze

Podílový fond si můžete vybrat opět podle toho, jak kopíruje určitý index, tedy výkon trhu, anebo si zvolíte fond s aktivní správou, jehož cílem je index překonat. Na výběr jsou akciové, dluhopisové, realitní, komoditní a další fondy. Je také možné zvolit smíšený fond, který investuje do více aktiv najednou.

Jako investoři se můžete sami rozhodnout, jaké procento investice dáte do akciových fondů, jaké procento do dluhopisových fondů a jaké procento do jiných. Nebo můžete investovat do smíšeného fondu, kde toto rozhodnutí odpadá. Alokaci, tedy přidělení aktiv řeší v takovém případě manažer portfolia fondu. To může být i nevýhoda, protože alokace aktiv se může v čase měnit. Měli byste tedy alespoň vědět, v jakém poměru a do čeho bude chtít investovat – zda do akcií, dluhopisů nebo třeba do komodit. Pomoci odpovědět by vám měl váš finanční cíl - kdy a proč budete chtít své peníze zpět.

Abyste mohli investovat, měli byste mít volné peníze, které nebudete pro život potřebovat, a to pro případ jednorázové velké investice, nebo pravidelné nižší investice.

Tip: Srovnání hypoték - která je nejlepší?

Cíle investic

Asi bychom měli vědět, nač peníze chceme. Může to být třeba renta, spoření pro děti nebo dříve splatit hypotéku. Od tohoto cíle by se měl vyvíjet výběr investičního fondu. To ale není vše, investor si musí uvědomit i rizika spojená s investováním na kapitálových trzích. Mnozí lidé totiž nemyslí na budoucnost a v případě nečekaných výdajů sahají předčasně do investičního portfolia. To jim může přinést ztrátu, pokud to provedou po tržním poklesu. Je proto velmi důležité mít likvidní rezervu pro případ nečekaných událostí, jako je například ztráta zaměstnání.

V tomhle máte jasno? Pak můžeme vybírat konkrétní podílový fondu. Ty české bývají dražší než fondy zahraniční, ale výjimky se najdou.


Čtěte také:

Investice do nemovitostí

Jak Češi spoří?

Daň z nabytí nemovitostí


Opatrnost - pozor na vysoký zisk

Investice do podílových fondů dává podle odborníků větší smysl, než finance držet na běžném účtu nebo je utratit. Musíte ale dodržovat určitá pravidla. Při finanční krizi v roce 2008 mnozí v panice prodávali své podílové listy a z trhů odcházeli s velkými ztrátami. Kdyby si je nechali, nyní by je měli úspěšně zhodnocené. Je tedy dobré nepropadnout panice a ignorovat všechny předpovědi budoucího vývoje trhů.

Když si tedy vybíráte fond, nejdříve se podívejte na výši poplatků a pak na jeho výkonnost. Tu porovnejte s vývojem trhu a výkonností stejně zaměřených fondů. Výkonnost fondu byste také měli hodnotit v delším časovém horizontu, za více než dva roky.

Pokud je podílový fond ve srovnání s ostatními stejně zaměřenými fondy příliš rozkolísaný, bývá něco v pořádku. Měl byste být taky opatrní u fondů, které přinesly vysoký zisk v krátké době. Jsou to zpravidla sektorově úzce zaměřené fondy. Důkladně se tedy seznamte se statutem fondu, přečtěte si jeho dokumenty, v nichž musí být zveřejněny klíčové informace pro investory. Abyste se vám nestalo, že si budete myslet, že investujete v Americe, ale váš fond bude mít v portfoliu akcie z Madagaskaru. 

Zjistěte si také základní informace o managementu fondu, určete si, kolik jste ochotni investovat a manipulujte jen s těmi penězi, které vám nebudou chybět. Na provozním bankovním účtu mějte finanční rezervu.

A nakonec - Určete si svůj finanční cíl a přizpůsobte mu výběr investiční strategie u podílového fondu. Stanovte si investiční horizont. Hodně štěstí a hlavně klid a trpělivost.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ