Kde mohou studenti nejlépe naspořit peníze?

22.12.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jste studenty s nízkými příjmy a chtěli byste si nějaké peníze naspořit? Např. na první bydlení, vybavení bytu anebo třeba na svatbu? Srovnali jsme pro vás nejvýhodnější bankovní produkty.

Že si studenti nemohou měsíčně spořit tisíce, je všem jasné. Často jsou rádi, když si mohou odložit stranou pár stovek utržených z víkendové brigády. Dobrou zprávou ale je, že i s pár stovkami se dá pracovat. Záleží ale na tom jak a kde.

Vyplatí se spořicí účet pro studenta?

Spořicí účet je naprostým základem všech bankovních produktů, které mají co dočinění s úročením. Nabízí jej snad každá banka a některé dokonce jako vedlejší produkt k běžnému kontu. To ale vůbec neznamená, že jej musíte sjednávat zároveň s běžným účtem anebo dokonce u stejné banky. Vždy je dobré se poohlédnout i po jiných, neboť mohou poskytovat větší výhody.

Dnes nám internet nabízí řadu srovnání, která můžeme využít. Pokud vybíráme spoření, hlavním faktorem bude samozřejmě samotná výše úroku, ale i poplatky s tím spojené. Pro studenta se samozřejmě nejvíce vyplatí ten, který je od poplatků za vedení osvobozen a navíc je i bez výpovědní lhůty, což znamená, že na peníze v případě nutné potřeby můžete sáhnout, a to bez pokut.

Dále se pak lze setkat i s tzv. zvláštními podmínkami. Můžeme si rovnou uvést pár příkladů:

  • MONETA Money Bank nabízí spořicí účet s úrokem 1,10 % bez poplatku za vedení účtu. Nutné k jeho získání ale je, aby měl klient na běžném účtu Genius Gold (také od MONETY) minimální měsíční příjem 35 000 Kč.
  • Spořicí účet od Air Bank nabízí úrok 1,00 % do naspoření 250 000 Kč. Vedení účtu je zdarma, ale zvláštní podmínkou je, že k dosažení zmíněného úroku je nutné, aby klient 5x měsíčně zaplatil kartou.

Zvláště pro studenty je dobré vyhnout se podobným podmínkám a požadavkům. Obejdete se bez nich u Raiffeisenbank eKonto Flexi (0,75 %), MONETA Money Bank Genius 9 (0,50 %) anebo u Expobank (0,30 %).

Praktický příklad:

Vybrali jsme účet s úrokem 0,75 %, bez poplatků i zvláštních podmínek. Náš počáteční vklad bude činit 1000 Kč, měsíční 300 Kč, úročení bude také měsíční a peníze budeme ukládat po dobu 5 let. Kolik naspoříme?

Vklady

19000 Kč

Úroky

373,40 Kč

Daň

-56,01 Kč

Naspořeno po zdanění

19317,39 Kč

Jak jsou na tom terminované vklady?

Terminovaný vklad se od spořicího účtu liší tím, že peníze neposíláte pravidelně. Jedná se o jednorázový vklad, který se poté úročí. I když jsou zde úroky o něco vyšší než u předešlých produktů, obrovskou nevýhodou je, že pokud nedáte spořit statisíce, peníze se vám rozrostou jen stěží. Úrok může být navíc nejen fixní, ale i variabilní. Platí zde jednoduché pravidlo: čím déle spoříte, tím vyšší bude.

Další nešvarem je pak i to, že se k terminovaným vkladům váže i jasně daná výpovědní lhůta, během které nemůžeme peníze vybrat ani s nimi nijak disponovat bez pokuty. Často si navíc minimální výši vkladu banky určují sami. Mohou to být stovky, ale i desetitisíce jako např. zde:

  • Terminovaný vklad u Peněžního domu: 2,20 %, minimálně 100 Kč.
  • Equa bank IQ Maxi vklad: 0,90 %, minimálně 100 000 Kč
  • Terminovaný vklad ANO PRO zhodnocení: 3,50 %, minimálně 20 000 Kč

 

Praktický příklad:

Rozhodli jsme se dát zúročit 1000 Kč. Vybrali jsme terminovaný vklad s měsíčním úročením 2,20 % po dobu 5 let. Kolik naspoříme?

Vklad

1000 Kč

Úroky

114,19 Kč

Daň

-17,13 Kč

Naspořeno po zdanění

1097,06 Kč

A co stavební spoření?

Stavební spoření funguje stejně jako spořicí účet, ale bonusem navíc je zde státní podpora ve výši 2000 Kč ročně, jejíž záloha bude připsána, pokud na účtu ke konci roku bude minimálně 20 000 Kč. Nevýhodou je pak poplatek z uzavření smlouvy a za vedení účtu. Nabídka pak může vypadat takto:

  • MONETA Money bank Pro Spoření: 4,29 %, poplatek za zřízení 1 % z cílové částky, vedení 324 Kč ročně.
  • Moudré spoření od Komerční banky 3,49 %, poplatek za zřízení 1 % z cílové částky, vedení 300 Kč ročně.
  • Wustenrot Kamarád+, bez poplatku za zřízení do 24 let, vedení 324 Kč ročně.

 

Poplatek za vedení účtu podobně jako sankce za vypovězení smlouvy či změnu cílové částky se budou odvíjet především podle toho, kolik chceme naspořit. Stavební spoření je tedy spíše pro studenty, kteří mají dobře placenou brigádu. Nejvýhodnější je údajně tehdy, pokud spoříme okolo 800 Kč měsíčně.

Prakticky příklad:

Vybrali jsme si stavební spoření s úrokem 4,29 %, měsíčně budeme vkládat 300 Kč po dobu 6 let, vedení účtu vyjde na 324 Kč ročně. Kolik naspoříme?

Vklady

21 600 Kč

Úroky

2 611,78 Kč

Státní podpora včetně úroků z ní

2368,54 Kč

Naspořeno po zdanění

26 580,33 Kč

I když jsme se stavebkem spořili o rok déle než s předešlými produkty, bezkonkurečně s výnosem vyhrává. Anebo ne? Pro studenta je i pár stovek stěžejních, a proto je dobré ještě připočítat, kolik peněz nám schroustly poplatky za vedení účtu po dobu 6 let. V tomto případě to činí 1 944 Kč, které jsme zaplatili navíc (bez připočteného poplatku za zřízení) na rozdíl od spořicího účtu anebo terminovaného vkladu.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ