8 snadno opakovatelných chyb, kvůli kterým jste se o Vánocích zadlužili

30.12.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Štědrý den už je za námi, dárky jsou rozbaleny a drtivou většinu roku už zase nebudete muset řešit, čím obdarujete své blízké. Anebo ne? Jak se do příštích Vánoc můžete poučit v úspoře peněz za dárky?

Předem doufáme, že vaše vánoční nadílka byla bohatá a uspokojivá a že jste zbytek svátků přežili ve zdraví. Ne každý je ale spokojený. Některým nákupy a přípravy doslova vysály peněženku. Jak postupovat, když jste se zadlužili? A jak příště nakoupit dárky tak, abyste co nejvíce peněz ušetřili?

1. Neurčili jste si jasné hranice

Dárky nemusí být za tisíce. Ještě před samotnými nákupy a rozmýšlením, co komu koupit, je proto dobré si jasně určit strop. Tím bude maximální finanční částka, kterou do dané osoby budete chtít investovat. Pokud by dárek stál víc, dá se nad pár korunami přivřít oko, ale pokud bude dražší o několik stovek anebo dokonce o několik tisíc, raději se poohlédněte po něčem jiném.

Rozpočet pro člena rodiny nebo kamaráda je potom čistě na vašich příjmech a samozřejmě i na tom, kolika lidem chcete koupit dárek. Může to být např. 500 Kč na osobu, 1000 Kč či méně nebo více. To už je čistě na vaší peněžence.

2. Utráceli jste za zbytečnosti

Dejte si na příští Vánoce předsevzetí, že nebudete kupovat nic, co daná osoba nepotřebuje anebo ani nechce. Je hezké udělat lidem radost, ale berte do úvahy, že plno věcí ani nemusí využít. Typickým příkladem toho jsou nejrůznější dekorace v podobě lapačů prachu. Raději kupte něco praktického do domácnosti anebo cokoliv, co bude k užitku. Nad výběrem tedy řádně přemýšlejte, a pokud jste alespoň trošku šikovní, zkuste i něco vyrobit.

3. Nenakupovali jste v akcích

Všimli jste si během prosince těch neuvěřitelných shonů v obchodech? Ano? To jsou lidé, kteří dárky nejprve vůbec neřešili a potom je sháněli až na poslední chvíli. Letos je musíte předběhnout. Během celého roku totiž můžete vychytat nejrůznější akce a slevy. Jedním z nich je pak např. Black Friday, který se minulý rok nevztahoval jenom na pátek, ale na celý týden. Slevy se pak vázaly především na elektro, domácnost, hry, knihy a oblečení.

4. Neporovnávali jste ceny

Že je něco označené slevou ještě nutně neznamená, že to jinde nebude ještě levnější. Pokud dárky objednáváte přes internet, využijte online srovnávače cen, které vám během pár minut ukážou i nabídky konkurence:

nakupování dárků na Vánoce - finanční chyby

5. Nespořili jste si peníze

Dříve se ušetřené peníze odkládaly do prasátka. Dnes už je ale mnohem víc možnosti. Zkuste si zřídit spořicí účet a peníze na dárky zasílejte tam. S trochou štěstí se vám možná během roku podaří naspořit o něco víc, než kdybyste peníze pouze ,,dávali stranou“. Hlavně vyberte takový spořák, jehož vedení bude zdarma a bez výpovědní lhůty. A pozor: rozhodně si jej nespleťte s terminovaným vkladem, u kterého nelze peníze vybrat podle potřeby.

6. Nevyužili jste cashbackové portály

Cashback je způsob, díky kterému můžete ušetřit až několik procent z nákupu. Asi nejznámějším z podobných portálů je u nás Refundo.czplnapenezenka.cz a tipli.cz. Pokud se na těchto webech zaregistrujete, můžete přes ně nakupovat zboží na e-shopech, se kterými spolupracují a určitý finanční obnos z částky, kterou jste dali za nákup, se vám vrátí zpět. Můžou to být 2 %, ale třeba i 15 %.

Speciálním cashbackovým portálem je pak Podpořit.cz. S projektem Podpořit.cz můžete díky svému online nákupu přispět na dobrou věc a neutratíte při tom ani korunu. Stačí si na webu vybrat jeden z více než 1 000 e-shopů a nakoupit přesně tak, jako to děláte vždy. Cena nákupu zůstává stejná, ať už Podpořit využijete nebo ne. Pokud ano, přispějete až 25 % z ceny nákupu lidem v nouzi. Dokonce si můžete nainstalovat i doplněk do prohlížeče, který vás na možnost podpory dobré věci upozorní pokaždé, když se budete nacházet v partnerském obchodu Podpořit. Díky tomu nemusíte vůbec na nic myslet a každý váš nákup pomůže lidem, kteří to skutečně potřebují. 

7. Promeškali jste dopravu zdarma

Den dopravy zdarma probíhal v roce 2017 13. – 15. listopadu. Do projektu se zapotilo necelých 1500 internetových obchodů, které se rozhodli neúčtovat klientům dopravu balíku. Kompletně bylo pak během těchto dnů ušetřeno na poštovném přes 33 miliónů korun. Dobrou zprávou pak je, že další ročník proběhne i v roce 2018.

8. Nevybrali jste si správný úvěr

Většina finančních poradců tvrdí, že tou nejlepší prevencí před zadlužením o Vánocích je nepůjčovat si na dárky. Pokud i přesto chcete využít takové krajní řešení, raději porovnejte možnosti a zamyslete se, zdali by vás místo rychlopůjčky či jiného spotřebitelského úvěru nevyšel lépe a hlavně levněji kontokorent anebo kreditní karta.

Takže jste se zadlužili?

Patříte k těm nešťastníkům, kteří se při výběru půjčky na dárky rozvášnili a teď přemýšlí, jestli ji vůbec dokážou splatit? Pokud máte takový problém, na nic nečekejte a domluvte se s bankou na splátkovém kalendáři. Dalším možným řešením může být i sloučení úvěrů anebo refinancování. Výši splátky si poté můžete vypočítat na úvěrové kalkulačce.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY