Bitcoin ve světle prosincové korekce kryptoměnového trhu

02.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bublina praskla. Konec bitcoinu. Vystřízlivění. Těmito titulky plnila média jejich předvánoční sloupky, a komentovala tak probíhající bitcoinovou korekci. Pojďme se v tomto článku ve zkratce podívat, co vánoční kryptoměnový pád zapříčinilo a jak se celý trh k téměř 30% poklesu postavil.

Loňský rok byl pro kryptoměny stěžejní a bohatý. Od ledna 2017 jsme takřka neustále rostli s dvěma významnějšími obdobími. První proběhlo koncem jara a s nastupujícím létem, kdy události kolem australského a japonského trhu rozdmýchaly kryptoměnovou zlatou horečku.

Léto se neslo v poklidném duchu. Jediná „vzrušující“ událost byla fork (rozdělení) bitcoinu na bitcoin cash. Mnozí očekávali významnou korekci po tomto rozdělení, ale nic nepřišlo a kurz bitcoinu, ale i dalších altcoinů, jenom rostl a stále strměji. Druhé významné rozdělení mělo proběhnout na podzim, ale nakonec z něho sešlo a „starý“ bitcoin z pozornosti médii opět jenom profitoval. Největší boom jsme ale zažili začátkem prosince.

Kromě toho, že toto období přitáhlo ke kryptoměnám velkou pozornost díky pokoření hranice 10000 USD za jeden bitcoin, tak ještě významnější událostí bylo přidání bitcoinu na dvě známé americké burzy pro obchodování s futures. Prakticky ihned po potvrzení této zprávy kurz vystřelil a rostl a rostl.

Při spuštění obchodování na burze CBOE trh zaznamenal výrazný skok u burzy CME, která začala s bitcoinem obchodovat přibližně o týden později, se nic významného nestalo.

Má bitcoin cenu zlata?

Očekávány propad

S pozitivní aurou, která se kolem bitcoinu a kryptoměn vytvořila, rostla i chuť investorů. A to především z řad nováčků. Už dávno neplatí, že bitcoin je pouze zábava pro IT nadšence a zásluhu na tom má do velké míry aplikace Coinbase od kryptoměnové burzy GDAX, které se během prosince stala nejstahovanější světovou aplikací vůbec. Na takový nápor kryptoměnové burzy, ale i celý systém nebyl stavěný, takže v exponovaných dnech bylo obchodování složité a všem bylo jasné, že korekce jednou přijít musí. A přišla.

Někteří ji také pojmenovali jako „Black Friday“ všech kryptoměn, protože všechny ceny během dvou dnů 22 – 23. 12 klesly o minimálně 30 %. Nováčci lavinově prodávali vše, co v nedávné době nakoupili ve snaze zachránit alespoň něco a ztrátu zmírnit. Po prvním pádu nebyl konec a druhý den následoval pád další, kdy se bitcoin „dotkl“ dna cca 11000 USD za kus. Oproti minulým 19000 USD významný rozdíl, ale ne v kontextu kryptoměn, kdy trh je extrémně volatilní a podobné kurzové pohyby nejsou žádným překvapením.

Následně v období Vánoc byl až do 25. prosince klid a v době psaní článku, 27. prosince opět otočení dočasného poklesu a významný a postupný růst, kdy se hodnoty pomalu, ale jistě vrací k hodnotám zaznamenaným před korekcí.

2018 – co nás čeká?

V roce 2018 předpokládáme opět růst a zejména nové technologické inovace. Vznikají nové projekty, které jsou pro škálování připravené lépe, než současná technologie bitcoinu a jiných „starších“ kryptoměn. Zda se jim ale podaří atakovat současné matadory, to se dozvíme až v průběhu nového roku.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU