Dluží vám šéf výplatu? Víme, jak z něj peníze dostat

03.01.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Dobrou zprávou je, že pokud jste se zaměstnavatelem uzavřeli pracovněprávní vztah a podepsali smlouvu, pak jste v právu. Že ale výplata nedošla přesně v termínu, ještě neznamená, že vám ji zaměstnavatel neposlal. Je vysoká pravděpodobnost, že na váš účet dorazí druhý anebo až třetí den. V každém případě se tedy vyplatí počkat do doby, než skončí doba splatnosti.

Jak dlouho čekat na vyplacení mzdy?

Nejprve je třeba si rozlišit dva základní pojmy:

  • Termín výplaty mzdy – jedná se o datum v měsíci, ke kterému vám zaměstnavatel bude zasílat výplatu. Termín je pak stanoven v pracovní smlouvě a může to být např. 15. den, 20. den apod.
  • Doba splatnosti mzdy – jedná se o období, které začíná termínem výplaty mzdy a končí posledním dnem v měsíci, a během kterého má zaměstnavatel povinnost vyplatit mzdu. Během této doby vám tedy šéf může bez postihu uhradit výplatu, i kdyby byla v rámci termínu ve smlouvě opožděná.

Kdy začít s řešením?

Pokud jste i přesto vydělané peníze neobdrželi, po uplynutí doby splatnosti máte dvě možnosti, jak vzniklou situaci řešit:

  • Vyzvat zaměstnavatele k vyplacení mzdy – důležité je, aby toto vyzvání mělo písemnou formu.
  • Dát okamžitou výpověď – tímto způsobem jednáme za předpokladu, že v zaměstnání nejsme spokojení a chceme odejít. S výpovědí ale budeme muset chvíli počkat, a to dalších 15 dní.

Příklad:

Ve smlouvě mám napsaný termín výplaty mzdy jako 15. kalendářní den v měsíci. Mzdu za duben tedy dostanu okolo 15. května a doba splatnosti bude běžet od tohoto data až do 31. května. Písemně vyzvat k uhrazení dluhu mohu šéfa už v červnu. Výpověď pak lze dát až 16. června.

Je dobré navíc zmínit, že nevyplácení mzdy zaměstnancům je hrubé porušení pracovní smlouvy. Díky tomuto faktu nebude mít pracovník žádnou výpovědní lhůtu, ale zároveň mu kromě dlužné výplaty vznikne i nárok na náhradu mzdy v 100% výši, a to minimálně po dobu 2 měsíců. Toto řešení poté lze uplatnit i v případě, kdy je vám mzda vyplácena, ale např. bez příplatků za svátky, víkendy nebo přesčasy.

Pořád odmítá uhradit dluh. Co teď?

Pokud chcete dluh skutečně uhradit, bohužel vám nezbude nic jiného, než se obrátit na právníka. A to bez ohledu na to, zdali ještě stále pracujete pod neplatičem, nebo již ne.

Dříve než zpracovanou žalobu je ale dobré doručit nejprve předžalobní příkaz k úhradě. V praxi je takové varování poměrně efektivní. Většina neplatičů se totiž zalekne soudu, a díky tomu se až v 80 % případů uhradí pohledávky ještě před samotnou žalobou. Tu budeme muset podat v případě, když dlužník na vyzvání nezareaguje do 10 dnů. Žalobu bude navíc rozšiřovat i návrh na vydání platebního rozkazu, na základě čehož neplatiči soud nakáže, aby dluhy vůči žalobci uhradil. Pokud bude ignorovat i soudní nařízení, případ můžete předat exekutorovi.


Čtěte také:


Zajděte si na pracák

Možná, že váš zaměstnavatel (asi už ve všech případech bývalý) měl na nevyplacení mzdy řádný důvod. Mohla jím být např. insolvence, a s tím spojená platební neschopnost. Osoba v insolvenci se nachází v pětiletém procesu oddlužení a kvůli splácení dalších pohledávek má sama výrazně omezené příjmy a žije v podstatě ze životního minima.

V takovém případě peníze od šéfa pravděpodobně už nikdy neuvidíte, a proto vám nezbude nic jiného, než navštívit Úřad práce. Ne kvůli hledání nové práce, ale protože i zde si můžete nárokovat splacení pohledávek, které vznikly v pracovněprávním vztahu. Podmínkou podobně jako u soudu pak bude, abyste dokázali, že na ně máte nárok.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DANĚ