Někdy je nutný PIN u bezkontaktní karty i do pětistovky

09.01.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bezkontaktní platební karty, které do čtečky nemusíte ani vsunovat, stačí přiložit, obvykle požadují PIN při útratě nad 500 Kč. Ale mohou nastat i výjimky. Terminál po vás může chtít PIN i při nákupu pod pětistovku.

Příčiny jsou jednoduché – je to strach banky ze zneužití karty. Finanční ústavy se tak snaží ochránit účet i kartu majitele. Proto třeba sledují, jak často po sobě je karta využívána. Pokud jsou vybírány částky pod 500 Kč až příliš často, například během jedné hodiny, vzniká podezření, že karta je odcizena. A proto bankomat, ale i třeba kasa v hypermarketu požaduje PIN.

Interní pravidla

Víc se ale není možné dozvědět. Každá banka má svoje bezpečnostní interní pravidla a těmi se snaží úplnému „zplundrování“ konta prostřednictvím drobných výběrů zabránit. Neplatí to samozřejmě jen pro výběry z bankomatu, ale také pro platby v obchodech. I zde za standardních okolností můžete hradit útratu bezkontaktní kartou do pětistovky bez použití PIN.

Strach ze zneužití

Bezkontaktní karty u nás používá naprostá většina lidí, průzkumy hovoří, že je jich více než 90 %. Jenže se zvyšujícím se počtem bezkontaktních karet také roste strach z jejich zneužití. Je proto dobré si do svého mobilu uložit číslo, kterým můžete zavolat svou banku, aby kartu zablokovala. Dalším řešením je pojištění bezkontaktní karty. To má ale zřízena jen čtvrtina vlastníků a je zajímavé, že podle výzkumu mají ze zneužití největší strach lidé ve věku 18 a až 24 let, kteří si ale kartu pojišťují nejméně. Ale ani v páté a šesté dekádě věku to lidé s pojištěním nepřehánějí, využívají ho 3 z 10 lidí. Ti se ale zneužití své karty nebojí.

Bezpečnost při placení bezkontaktně

Bankovky nešustí, peníze pípají

Ještě před deseti patnácti lety bylo skoro nemožné vyrazit na nákup bez hotových peněz. Dnes je spíš výjimka, když je při úhradě svých nákupů potřebujeme. Platební karty využíváme stále víc a v naprosté většině případů jsou to ty bezkontaktní. Naše nákupy tedy spíš charakterizuje pípnutí při přiložení karty ke čtečce, než šustění peněz. Má to svou logiku. Platba kartou je rychlejší než hledání peněz v peněžence, počítání a kontrola vrácených peněz u pokladny. Z minut se tak staly spíše sekundy. To za předpokladu, že vše funguje, jak má.

Devět z deseti

  • Způsob bezhotovostní platby dnes využívá 88 % z nás. Data České bankovní asociace jasně říkají, že popularita hrazení platební kartou u nás v posledních deseti letech skutečně výrazně stoupá. U bezhotovostních plateb došlo k růstu v jejich počtu - za 10 let téměř čtyřikrát, i objemu -2,3krát.
  • Z dostupných statistik Sdružení pro bankovní karty je zřejmé, že v České republice bylo v polovině letošního roku v oběhu téměř 12 miliónů platebních karet. Bezkontaktních karet přitom bylo přibližně 10,3 miliónů kusů.
  • Velká obliba bezkontaktních karet je pochopitelná a dalo by se očekávat, že stejný osud potká i bezkontaktní nálepky, což je vlastně čip, který si můžete nalepit na jakoukoli věc, kterou máte stále při sobě. Nejčastěji je to mobilní telefon nebo si ji můžete přivěsit ke klíčům od domu či auta. Nálepky ale tak populární nejsou. Má je jen jeden člověk z deseti.
  • Nejvíce si bezkontaktní platby oblíbili mladí lidé ve věku do 24 let, je jich 83 %.
  • Ve druhém čtvrtletí letošního roku bylo z 220 miliónů bezhotovostních transakcí bezkontaktně uhrazeno bezmála 179 miliónů plateb. Jejich objem činil přibližně 101,5 miliardy korun.

Více o bezpečnosti:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel