Jak se co nejrychleji zbavit dluhů z vánočních půjček?

11.01.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Neměli jste dostatek finančních prostředků na vánoční dárky, výzdobu nebo oslavu konce roku, a tak jste se rozhodli pro půjčku? A jak zákon schválnosti káže, teď nestíháte splácet anebo dokonce vůbec nemůžete? I to lze řešit. Jenom je třeba vědět, jak na to.

Podle tiskové zprávy společnosti KRUK si bere úvěr na vánoční dárky a přípravy hned 15 % obyvatel ČR. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde po půjčce sáhne více jak čtvrtina krajanů. Z 15 % si pak 9 %, čili drtivá většina, půjčuje do 5000 Kč. Zbylých 6 % poté nad zmíněnou částku. Co ale můžeme dělat v případě, kdy peníze nedokážeme vrátit, a jak zabránit tomu, aby nás navštívil exekutor?

Zkontaktujte věřitele

Pokud již jasně víte, že se splácením budete mít problém anebo na vrácení nemáte vůbec, ozvěte se věřiteli. Tím pak může být banka anebo nebankovní společnost. V obou případech proto dojděte osobně na pobočku anebo zašlete doporučený dopis s nastíněním celé situace a popsáním důvodů, kvůli kterým nemůžete splácet úvěr. Těmi může být např. ztráta zaměstnání, náhle zvýšené výdaje anebo snížené příjmy kvůli nemocenské. Ideálně do dopisu připište i způsob, jak si představujete neschopnost splácet řešit.

Na čem se s bankou domluvit?

Reakce banky se bát nemusíte, pokud vše řešíte včas. Jsou již zvyklé na podobné situace, a plno bankovních poradců se vám tak bude snažit pomoct, případně vyhovět.

Pokud aktuálně nemáte peníze vůbec, požádejte o odklad splátky. Jestliže máte něco málo, ale ne dostatek pro jednorázové splacení, požádejte o vyhotovení splátkového kalendáře. Řešit lze i příliš vysoké splátky, a to žádostí o jejich snížení. I když je velká šance, že banka vyhoví vašim prosbám, přesto berte do úvahy, že to nemusí být pravidlem. Na výsledku pak závisí i vaše pohotovost a včasné jednání.

Konsolidace aneb sloučení půjček

Jedním z řešení, jak si dopomoci ke snížení splátky, může být právě konsolidace. Vhodná je především v případě, kdy se snažíte horko těžko utáhnout více než jeden úvěr. Princip spočívá v podstatě ve sloučení všech půjček, které máte, do jednoho úvěru. Následně budete s nižším úrokem splácet už pouze jednu půjčku. Ne vždy ale banka vašemu návrhu vyhoví. Důležité je, abyste měli dostatek peněz na splácení a hlavně nebyli zapsání v registru dlužníků. Pokud nebudete mít dostatek finančních prostředků, je vysoce pravděpodobné, že vám konsolidaci umožní pouze, když najdete spoluručitele.

Refinancování aneb převedení úvěru

Nejčastěji se tento pojem spojuje hlavně s hypotékou. Refinancovat ale samozřejmě můžete i jiné úvěry. V podstatě si vyhlédnete banku, která nabízí lepší podmínky a nižší RPSN než ta, u které půjčku splácíte a informujete ji o tom, že byste do ní svůj úvěr rádi převedli. Nová banka staré doplatí váš dluh a následně už splácíte pouze u ní. I toto řešení může pomoci, díky nižšímu RPSN může být logicky nižší i splátka. Pokud ale např. nepřevádíte vánoční půjčku ale hypotéku, může se vás týkat poplatek za ukončení smlouvy a administrativu. Dále také byste museli uhradit i 1000 Kč za novou zástavní smlouvu na katastru a dalších 1000 Kč za výmaz zástavního práva od staré banky.


Čtěte také:

Jak na refinancování?

Jak na sloučení půjček do jedné?


Kde se poradit o dluzích?

Pokud si se svým zadlužením anebo s neschopností splácet nevíte rady, vyhledejte pomoc v oblasti poradenství. Pomůže vám:

  • Bezplatnapravniporadna.cz
  • Clovekvtisni.cz
  • Dluhovaporadna.cz
  • KRUK s.r.o.

O hledání řešení se pak v těchto případech můžete poradit s právníky a specializovanými poradci.

Co při zadlužení rozhodně nikdy nedělat?

  1. Neutrácejte za nic, co nutně nepotřebujete.
  2. Zapomeňte na oddlužovací společnosti – plno z nich je podvodných a ty, které nejsou, se vám řádně prodraží anebo dokonce vaše zadlužení ještě prohloubí.
  3. Nemyslete hned na vyhlášení osobního bankrotu a oddlužení. Jedná se o dlouhý proces, kvůli kterému byste po dobu 5 let museli vyžít pouze ze životního minima.
  4. Neberte si půjčku na splacení půjčky předešlé. Jedná se o nejčastější důvod ocitnutí se v dluhové pasti. Když navíc nedokážete splatit jednu půjčku, nemyslíte si snad, že u druhé to bude jiné, že ne?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY