Kolik si odkládat na penzi?

19.01.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Podle posledních výzkumů se většina z nás chová odpovědně, myslí na důchod a spoří si na něj. Jenže stejně tak mnoho Čechů vlastně neví, kolik si odkládat, aby jim to v penzi stačilo.

Na penzi si odkládá finance až čtyři pětiny lidí ve věku od 25 do 50 let. To je samozřejmě dobře. Horší je, že třetina z nich neví, kolik peněz by jim vlastně mělo na stáří stačit. A čím byli v průzkumu osloveni mladší lidé, tím větší nejistotu v odpovědích projevovali. V průměru si ale česká populace myslí, že by měla na penzi mít naspořený milión Kč. To by podle odborníků skutečně mělo stačit.

Částky se opírají o současný příjem

  • Někteří lidé jsou ale skromnější. Přes dvě pětiny z nás se spokojí s částkou do půl miliónu Kč a zhruba stejné množství lidí pak počítá s úsporami ve výši od 600 tisíc do jednoho miliónu Kč.
  • Ti méně skromní, a je jich čtvrtina, by pak rádi měli na účtu při vstupu do důchodu víc než milión Kč. A každý osmý Čech by měl dokonce rád nastřádanou částku přes čtyři milióny Kč.
  • O co se tyto představy opírají? Většinou o současný příjem. Třeba ti s platem vyšším než 30 tisíc čistého by chtěli mít v důchodu okolo dvou miliónů Kč. Naopak lidé v nižší příjmové kategorii spíš myslí na částku do půl miliónu Kč.
  • TIP: Kolik si na důchod naspoříte, když ušetříte deset korun denně

Vysokoškoláci a větší města

Kdo na stáří vůbec nespoří? Jeden z pěti Čechů. Všichni ostatní si měsíc co měsíc dají stranou v průměru jen něco málo přes 1000 Kč. Ale pozor, medián, tedy číslo mezi nejmenší a největší částkou, je 500 Kč. Je to dáno tím, že jsme zvyklí si šetřit menší částky a průměr nám zvedá menší počet jedinců, kteří ale spoří víc.

  • Každý šestý Čech si tedy spoří méně než 500 Kč za měsíc, asi čtvrtina od 500 do 1000 Kč a třetina více než 1000 Kč.
  • Více než 1000 Kč si dávají bokem častěji muži než ženy. To patrně souvisí s celkově nižšími příjmy žen u nás. Mezi pravidelně spořící patří vysokoškoláci a obyvatelé větších měst.
  • Každý druhý Čech také očekává, že jeho důchod bude vyšší, než jaká je skutečná realita. Lidé si výši starobních důchodů příliš idealizují, což vede k tomu, že pro zabezpečení ve stáří pak příliš nedělají.

Kolik si šetříme na důchod

Kolik mi dá stát?

  • Podle dalšího průzkumu zhruba pětina Čechů předpokládá, že jejich penze bude dosahovat 51 až 60 % jejich předchozího příjmu. Každý šestý si dokonce myslí, že důchod dosáhne úrovně 61 až 70 % jeho příjmů.
  • Přes 10 % tázaných bylo ještě optimističtějších. Myslí si, že jim stát bude dávat starobní důchod ve výši 71 až 80 % jejich předchozího příjmu.

Jenže realita je mnohem horší. Průměrná penze vyplácená u nás činila k loňskému 30. červnu podle údajů České správy sociálního zabezpečení 11 807 Kč. To je asi 40 % hrubé průměrné mzdy, počítáme – li za ni částku zhruba 30 000 Kč.

Které produkty na penzi preferujeme?

Téměř každý třetí z nás stále věří spořicím produktům, které ale v současnosti nepřekonají ani inflaci. Podle odborníků je mezi lidmi stále často mylně vnímáno i investiční životní pojištění jako vhodná investice na stáří.

Správné investiční produkty, jako jsou podle expertů podílové fondy, preferuje jen necelá čtvrtina tázaných, investice do akcií volí dokonce jen 12 procent respondentů.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY