Co dělat při ztrátě kartičky zdravotní pojišťovny?

23.01.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nedaří se vám najít kartičku zdravotní pojišťovny? Nikde v peněžence ani v dokladech není a vy se bojíte, že jste ji ztratili? A máte vůbec nárok na novou?

Od 1. června 2004 byl v České republice zaveden Evropský průkaz zdravotního pojištění, který je platný ve všech zemích Evropské unie. Průkaz je v podstatě doklad o tom, že jste plátci zdravotního pojištění, a proto se bez něj u lékaře ani moc neobejdete. Dobrou zprávou pro začátek je, že doktor je povinen ošetřit vás i bez průkazu, ale to jen v případě, kdy je váš stav akutní. Na druhou stranu ale bude třeba počítat s tím, že si celé vyšetření budete muset hradit sami. A levné to tedy rozhodně nebude. Pokud ovšem platný průkaz pojištěnce donesete do týdne, peníze vám budou vráceny kromě regulačních poplatků na pohotovosti.

Ztráta kartičky pojištěnce

Délka platnosti průkazu EHIC je 10 let. Během této doby ale při troše nepozornosti můžete průkaz ztratit anebo vám může být odcizen. Pokud by k jednomu z problémů došlo, je důležité vědět, že zdravotní pojišťovnu o ztrátě či krádeži bude třeba informovat nejpozději do 8 pracovních dnů. V jiném případě může pojištěnci hrozit pokuta do výše 500 Kč.

K vystavení nové kartičky bude potřeba občanský průkaz. Nejprve ale do pojišťovny raději zavolejte a přesvědčte se, zdali jde vše vyřídit po telefonu anebo na pobočku musíte dojít osobně. Obrovskou výhodou v tomto případě je, že můžete zajít téměř na jakoukoliv pobočku v ČR a ne pouze na tu, která spadá do obvodu vašeho trvalého bydliště.

Název pojišťovny

Kód

Telefon

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

205

261 387 112

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

207

261 105 555

Revírní bratrská pokladna

213

222 232 201

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

201

222 929 111

Všeobecná zdravotní pojišťovna

111

952 222 222

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

209

800 209 000

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

211

844 211 211

Za vystavení nového průkazu se nic neplatí. Počítejte ale s tím, že jej nedostanete hned. Pojišťovna vám ale za to na počkání může vystavit náhradní doklad, který nebude platit jen v ČR, ale i po celé EU. Ten poté můžete uplatnit při případné návštěvě lékaře. Nová kartička je hotová zhruba do dvou týdnů. Zajít si pro ni můžete opět na pobočku, anebo vám může být zaslána na adresu trvalého bydliště v podobě doporučeného dopisu.

Co dělat, když na průkaze vyprší doba platnosti?

O vypršení platnosti průkazu nemusíte informovat pojišťovnu. Věřte, že to ví a automaticky vám i pošle novou kartičkou poštou na adresu trvalého bydliště.

Co když kartičku ztratím v zahraničí?

Jestliže kartičku ztratíte v zahraničí, může to mít bohužel poměrně dost nepříjemné následky, a to zvláště pokud jste si na cestování nezaložili komerční cestovní pojištění. Podobně jako při ztrátě v ČR telefonicky informujte o problému pojišťovnu. Je třeba také brát v úvahu, že jen stěží se vám vyplatí nechat si novou kartičku zaslat, pokud jste v zahraničí na sedmidenní dovolené. Toto řešení se nabízí spíše v případě dlouhodobějších pobytů. Právě kvůli takovým případům je dobré EHIC nebrat jako zahraniční zdravotní pojištění.

Proč si založit cestovní pojištění?

Většina lidí se domnívá, že při cestování po EU, EHP a Švýcarsku stačí evropský průkaz. Kartička pojišťovny zde samozřejmě platí, to ale ještě ani zdaleka neznamená, že zde budete mít většinu zdravotních služeb zcela zdarma podobně jako v rodné zemi. V případě potřeby samozřejmě dostanete zdravotní péči, která odpovídá vnitrostátním předpisům dané země, ale budete platit spoluúčast. Ta se z pár desítek EUR může snadno vyšplhat až na několik tisíc EUR. Pokud pak vycestujete do zemí, kde modrá kartička neplatí, nebudete hradit jen spoluúčast, ale rovnou celé ošetření. A to se v tomto případě může vyšplhat i na statisíce korun. Zřízené cestovní pojištění pak tyto výdaje dokáže pokrýt za vás.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: Spotřebitel