7 důvodu, proč nevolit Jiřího Drahoše

19.01.2018 | , Finance.cz
Prezidentské volby


Volby prezidenta 2018: střet politika a akademika, západu a východu, slušňáka a člověka, co nejde pro sprosté slovo daleko, souboj dobra a zla (podle úhlu pohledu). Proč nevolit Jiřího Drahoše?

Jiří Drahoš se poměrně s přehledem dostal do druhého kola prezidentské volby, kde se střetne se stávající hlavou státu - Milošem Zemanem. Šance jsou velmi vyrovnané a my se podíváme na 7 důvodů, proč právě volební lístek se jménem Jiřího Drahoše byste neměli vhodit do urny. Nebojte, v rámci politické vyváženosti se zítra podíváme na zoubek aligátorovi Miloši Zemanovi, ale začneme dle abecedy. Dámy a pánové, zde jsou důvody, proč to "nehodit" panu profesorovi Jiřímu Drahošovi.

1) Debaty

Debaty před prvním kolem ovládly převážně tři osoby - diplomat Pavel Fischer, který svým sametovým hlasem dokázal přesně a s vtipem vyjadřovat svůj názor a program. Dále zaujal muž mnoha profesí Michal Horáček, , který byl razantní a šlo na něm vidět velkou snahu a připravenost k prezidentování. A své rétorické zkušenosti ukázal i politický matador Mirek Topolánek (od kterého se nicméně čekala větší ostrost v debatách). Jiří Drahoš se mnohdy zadrhával a z některých jeho vyjádření bylo znát, že si nechce rozhádat žádnou velkou skupinu voličů (viz odpovědi na otázky ohledně eura). Navíc se snažil vymanit z nálepky "slušňáka" a někdy zbytečně tlačil emocemi na pilu. 

Před druhým kolem ho čekají (nejspíše dvě) debaty s rétorickou těžkou vahou  - stávajícím prezidentem Milošem Zemanem. Ten se v debatách příliš neštítí diskuzních faulů (typu "pane Moravče") a dokáže společníka v diskuzi zahnat do kouta a uhodit ho na solar (viz duel s Karlem Schwarzenbegem o Benešových dekretech).

Zeman se od televizních debat odstřihl a nechal zbývající kandidáty, aby se hašteřili ve studiu. Nicméně pro druhé kolo od své taktiky upustil a velkoryse přijal výzvu Jiřího Drahoše k zúčastnění se televizních debat. Zeman chtěl původně dvě debaty a Drahoš s nimi souhlasil. Nyní chce Zeman čtyři debaty, protože chce těžit ze svých rétorických schopností, a právě čtyři potenciální vítězství v debatách by mohly otevřít dveře na hrad i v dalším období. Můžeme se těšit a pouze tipovat, jestli si Miloš Zeman Jiřího Drahoše namaže na chleba (jak mu mnozí předpovídají), nebo jestli Jiří Drahoš ustojí jeho výpady. Rovněž jsme zvědaví, jakou taktiku zvolí Jiří Drahoš a zdali Miloše Zemana dlouhá debata neunaví.

2) Želé a pan Nevím

Snaha vyhnout se ožehavým tématům, která by mohla rozdělit voliče, a také nepříliš rozhodný mluvený projev vysloužili Jiřímu Drahošovi přezdívky "Želé" a "Nevím". I bývalé kolegy z Akademie věd zarazilo, že pan profesor odpovídá více takticky, protože byli zvyklý na více přímého a razantnějšího Jiřího Drahoše. Nicméně z mnohých vyjádření hradního "baviče" pana Ovčáčka, lze vyčíst, že Jiřího Drahoše od samého začátku berou jako největšího konkurenta, a je zde patrná snaha dehonestovat pana profesora tím, že ho pan úředník Ovčáček přirovnal k fíkusu v Aréně Jaromíra Soukupa (což 5x zdůraznil, aby to pochopil opravdu každý divák).

3) Šedé pozadí

Panu Drahošovi je vytýkáno, že v prezidentské kampani mu značně pomáhal Jakub Kleindienst (bývalý člen ODS a rovněž bývalý starosta Nového Strašecí). A proč se jedná o šedou eminenci? Byl to právě on, kdo Stanislavu Grossovi prodával byt za lidovou cenu (ano, je to ten byt, na který pan Gross získal křišťálové peníze od strýce) a rovněž byl členem dozorčí rady firmy, která byla namočena do úplatků Davida Ratha. Dále se v souvislosti s Jiřím Drahošem začíná mluvit o tiché podpoře od pana Bakaly a v nejnovější době i pana Rittiga. Nicméně tyto zprávy nejsou potvrzeny a jsou s největší pravděpodobností dehonestující. Můžeme tedy očekávat dotazy od Miloše Zemana na spolupracovníky Jiřího Drahoše, ale velmi temné pozadí má rovněž kancelář Miloše Zemana - od prověřeného (spíše provařeného) pana kancléře Mynáře až po pana Nejedlého.


Čtěte také:

Kde volit? Kdy budou otevřeny volební místnosti?

Dostanete do schránky volební lístky?


4) Smršť na sociálních sítích

Po překvapivě slušné a trochu suché kampani se můžeme těšit, že do zatím čistého kampaňového rybníčku začnou ještě více kydat hnůj zavilí příznivci Miloše Zemana (ale i Jiřího Drahoše samozřejmě). Absolventi vysoké školy života, maminky na mateřské dovolené i invalidní důchodci začínají sdílet "zaručené pravdy" o Jiřím Drahošovi. Zatím byl nařčen ze spolupráce s StB, Kalouskem, komunisty, Havlem (zde se trollové lehce minuli, kamarádem pana Drahoše je bratr Václava - Ivan Havel) i Angelou Merkelovou. Byl také nazván vítačem, kývačem, pedofilem a dalšími urážkami. Bohužel se jedná o smutný kolorit sociálních sítí, kde rozumná debata končí urážkami a to na obou stranách sporu.

5) Nepolitik

Jiří Drahoš nikdy nezastával vrcholnou politickou funkci. I když jeho šéfování Akademii věd bylo na pomezí politiky, řízení a vědy (navíc dle mnohých kolegů bylo úspěšné).

6) Uprchlíci? Vítáni? - EU? Vítána! - Euro? Nevím...

Českými sociálními sítěmi rezonuje výzva Vědců proti strachu a lhostejnosti z roku 2015, jenž se postavilo za to, aby lidé neházeli všechny muslimy do jednoho pytle s teroristy. Samozřejmě toto prohlášení vyneslo Jiřímu Drahošovi nálepku "Vítače". Jiří Drahoš nicméně  na svých stránkách uvádí, že je zásadně proti uprchlickým kvótám. 

Pan Drahoš se nicméně profiluje jako proevropský kandidát, který jakoukoliv odluku od EU pokládá za šílenost a rád by spíše vytvořil dialog, než přiléval olej do ohně naší velmi rozpálené společnosti.

7) Podpora od Páje, Máry, Míši, Míry i Vratě

Podporu Jiřímu Drahošovi po 1. kole prezidentských voleb otevřeně vyjádřilo hned pět jeho protikandidátů (jedině pan Hannig podpořil Miloše Zemana, pan Hynek se dosud nerozhodl). Navíc se proti Miloši Zemanovi vymezuje řada českých umělců, politiků, novinářů i obyčejných lidí (od pražské kavárny po mikulovský sklep) a je jasné, že v očích mnoha jeho voličů to z něj činí oběť a z Jiřího Drahoše zaprodance, který jde s proudem.

Shrnuli jsme hlavní důvody, proč nevolit Jiřího Drahoše za prezidenta ČR, pokud vás některé další napadnou, tak se nestyďte o ně podělit. Žádný z kandidátů není ideální a Češi "hledají někoho mezi Masarykem a Bohem". Jak se tomuto ideálu blíží obhájce titulu - pan prezident Miloš Zeman se můžete podívat zde.

Zdroj fotky: Oficiální stránky Jiřího Drahoše

 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 179 krát

Články ze sekce: Prezidentské volby