Klidný start do roku 2018 – trh s kryptoměnami spíše stagnuje

29.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ti, kteří na začátku ledna očekávali růst celého kryptoměnového trhu, se spletli. Druhá polovina ledna se nesla spíše v duchu korekcí na všech frontách. V článku se dozvíte, jak vypadal konec minulého roku a jaké hlavní faktory stojí za utlumením růstu trhu v prvních týdnech roku letošního.

Po divokém konci prosincové krypto jízdy nastal dlouho očekávány propad. Poslední týden v prosinci předznamenal další pád, jež nastal zhruba začátkem druhého lednového týdne.

Kapitalizace celého kryptoměnového trhu spadla z 830 billionu dolarů na 570 bilionu dolarů podle statistiky serveru CoinMarketCap. A významná ztráta byla znát téměř ve všech kryptoměnách. V průběhu druhého lednového týdne se například bitcoin dostal až pod magickou hranici 10 000 USD a ostatní kryptoměny, které z většiny kopírují jeho trend, klesaly na hodnotě také. Slovy příznivců nastal lednový výprodej. Jedním z hlavních důvodů, co tento trend významně ovlivnilo, bylo prohlášení představitelů korejské vlády, ve kterém zmínili, že Korea plánuje zákaz obchodování s kryptoměnami.

Korejský trh v kontextu celé Asie, ale i celosvětového trhu, hraje významnou roli a doposavaď na něm byla po obchodování s kryptoměnami největší poptávka. Což se samozřejmě odrazilo i na cenách. Dlouhodobě se na korejském trhu obchodovalo za mnohem vyšší ceny než ve zbytku světa. Nicméně lednové prohlášení korejské vlády významně poptávku zmírnilo a zbytek světa se evidentně na vlně strachu svezl také. Zejména na počátku prosince minulého roku začalo s kryptoměnami obchodovat mnoho nováčků, kteří očekávali další raketový růst. Pravděpodobně zejména ti díky lednové korekci odpadli.

Bitcoin a jeho vývoj 2018

(foto: Shutterstock)

Kromě toho je třeba podotknout, že když srovnáme vývoj celého kryptoměnového trhu v lednech 2017 a 2016, tak vidíme jasný trend, kde dominují významné lednové propady kurzu o 20 a více procent. To, z čeho investoři mají zejména strach, jsou výrazné regulace obchodování s kryptoměnami u velkých států jako je Čína, Rusko, USA nebo v kontextu Asie třeba Jižní Korea a Japonsko.

Nicméně na závěr je třeba podotknout, že kryptoměnový trh rozhodně nekončí, a stále se máme na co těšit. Ať už z hlediska nových technologií nebo investic. V letošním roce bude důležité, aby bitcoin vyřešil hlavní technologické problémy, které s růstem trhu vznikly. Jedná se zejména o vysoké transakční poplatky a dlouhou dobu uskutečnění samotných transakcí.

Z hlediska investování vznikne mnoho nových zajímavých projektů a některé zavedené svou pozici na trhu jenom posílí. Hodně se mluví o těch projektech, které dokáží fungovat na jiných typech distribuovaných databází než je blockchain. Případně jsou zcela bez jakýchkoliv transakční poplatků anebo fungují na jiných modelech ověření, než je dnes rozšířená těžba. V roce 2018 se z hlediska kryptoměn rozhodně máme na co těšit.


Je tedy bitcoin jen bublina?

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU