Nejvyšší čas koupit si ojetinu, v roce 2018 ceny ojetých aut porostou

01.02.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Roční pronájmy vozů oblíbené v posledních letech způsobily přetlak rok starých ojetin na trhu. Jejich ceny se tak se tak razantně snížily. Vzhledem k tomu, že poskytovatelé operativního leasingu v posledních letech nabídku krátkodobých pronájmů omezili, lze očekávat, že se ceny ročních ojetých vozidel letos odrazí ode dna a začnou postupně růst.

Před časem se začaly na trhu operativního leasingu ve větší míře objevovat pronájmy vozů na jeden rok. V důsledku toho se následně trh s rok starými ojetinami velmi rychle nasytil a jejich ceny nutně zamířily dolů. Podle odborníků aktuálně může být cena nejoblíbenějších modelů ze skončeného ročního operativního leasingu díky vysoké nabídce na trhu nižší až téměř o třetinu vůči jejich pořizovací ceně. Od ročních pronájmů nicméně leasingové společnosti před nedávnem ustoupily. „Většina poskytovatelů operativního leasingu před jedním až dvěma lety významně omezila nabídku ročních smluv. Dá se proto předpokládat, že v tomto roce dojde také k omezení nabídky takových ojetých vozidel na trhu z důvodu klesajícího množství končících smluv,“ upozorňuje Vilém Mandlík, Remarketing Team Leader společnosti Arval CZ.

Kdy si koupit auto? ojeté a starší?

Nabídka ročních vozidel po operativním leasingu je tak v tuto chvíli na svém vrcholu a současně ceny dosahují absolutního dna. Situace se však důsledkem omezení ročních leasingů v letošním roce změní. „Můžeme očekávat, že v průběhu tohoto roku se ceny ročních ojetých vozidel odrazí ode dna a začnou postupně růst. Pokud tedy někdo zvažuje nákup skoro nového vozidla s nízkým počtem najetých kilometrů, je nyní ten nejlepší čas,“ doporučuje Vilém Mandlík. U ojetých vozů je často problém s nejasným původem, stočeným tachometrem nebo absencí servisních záznamů. Pořízením vozidla ze skončeného operativního leasingu se však těmto potížím lze vyhnout díky známé a doložené historii, kompletnímu autorizovanému servisu a jistotě najetých kilometrů.

Pokud tedy plánujete koupi ojetého vozu, tak právě teď je nejlepší příležitost ke koupi. Ceny už níže nejspíš nepůjdou, spíše budou růst.



O společnosti Arval CZ

ARVAL CZ je součástí mezinárodní skupiny ARVAL, která působí ve 28 zemích (v dalších 17 prostřednictvím partnerů) a spravuje více než 1 000 000 vozidel. Je 100% dceřinou společností přední světové bankovní skupiny BNP Paribas. ARVAL CZ působí v oblasti financování a managementu vozových parků na českém trhu od roku 2003. S více než 18 500 vozidly ve fleetu patří mezi lídry v oboru.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel