I když onemocníte, o peníze přijít nemusíte

07.02.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Kdo z nás to nezná? Alespoň jednou ročně to na nás přijde. Kýchání, kašel, zvýšená teplota, v horším případě horečka. A pořádná únava. Ale vy nechcete přijít o peníze, a tak do zaměstnání jdete.

V některých krajích je už nachlazení a chřipky tolik, že jsou školní třídy poloprázdné. A i když onemocnění od dětí chytili i rodiče, do práce jdou. V některých případech ale nemusejí, a o peníze, které by ztratili na nemocenské, nepřijdou.

Někde umí počítat

Obě děti leží, manželka na tom taky není nejlíp a leze to i na vás. Kýcháte, smrkáte a teplotu si raději neměříte, cítite ale, že normální není. Bylo by fajn si odpočinout a vyležet to. Jenže většina z nás to nedělá. Ráno se opět vydává na cestu do práce. A nadřízení? Moc rádi nejsou a spíš se před vámi ukrývají, aby do toho taky nespadli.

Někteří zaměstnanci ale do práce nemusí. Jejich zaměstnavatelé se na tento zimní evergreen totiž dívají jinak a je jim jasné, že je lepší mít o jednoho pracovníka méně, než aby lehlo celé oddělení, či dokonce odbor. A tak spíš říkají nemocným lidem, ať raději zůstanou doma. A co výplata? To je jednoduché, prostě se jim snaží ztracené peníze nahradit. Dokážou zkrátka počítat. Rozšíření nemoci je totiž může stát daleko víc, než náhrada mzdy jednomu nemocnému.

Zaměstnanecké benefity a nemoce

(foto: Shutterstock)

Sick days, homeoffice, dorovnání platu

Každý zaměstnavatel řeší krátkodobé onemocnění svých lidí po svém.

Už když firmy pracovníka nabírají do svých řad, nabídnou jim tzv. sick days. To je dnes velmi rozšířený benefit. Znamená to, že pracovník, který je objektivně práce neschopný s nachlazením, nebo chřipkou může zůstat na několik dnů doma. Nepotřebuje k tomu lékařské potvrzení. Zpravidla firmy proplácejí tři „nemocné“ dny ročně, což je doba, kdy se pracovník může vylízat z nejhoršího.

Není to jediná možnost. Další variantou je práce z domova, tedy homeoffice. Není to samozřejmě tak, že by byl pracovník v domácí kanceláři zcela bez kontroly. Obvykle bývá úkolován a kontrolován pomocí nějakého elektronického prostředku, například komunikátoru Skype. Tato alternativa přichází vhod při krátkodobých a lehčích onemocněních.

Homeoffice nebo sick days využívají především kancelářské profese. Těžko se dá praktikovat u pracovníka, který si například vydělává u lisu. Ten si domů vzít nemůže. Ale také zde existuje řešení. Zaměstnanci v dělnických profesích si obvykle vezmou nemocenskou, i jim ale podnik může pomoci. Velmi často se použije zaměstnanecká výhoda, kterou je dorovnání rozdílu mezi nemocenskou a výplatou do plné výše. Pracovníci tak během krátkodobých chorob nepřijdou o část platu.

Nemocenské dávky model 2018

Právě pracovní neschopnost na krátkou dobu znamená poměrně dost značný propad příjmu. Naše zákony se na toto onemocnění dívají takto: první 3 dny pracovní neschopnosti nemá pracovník nárok na žádnou náhradu. Po těchto třech dnech, ale jen do čtrnácti dnů, pak hradí zdravotní volno zaměstnavatel. Pokud je choroba ještě, přichází na řadu s platbami stát.

Letos k tomu přibyla novinka. Při nemoci, která potrvá déle než měsíc, si nemocní zaměstnanci přece jen mírně finančně polepší. Stát jim totiž bude vyplácet vyšší nemocenské dávky. Od 31. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti bude nemocenská dávka dělat 66 % redukovaného denního vyměřovacího základu místo původních 60 % a od 61. kalendářního dne pak 72 %. Pokud si vše budete chtít spočítat přesně, využijte naši kalkulačku nemocenské


Jak se počítá v roce 2018 dlouhodobá nemocenská

Při nemoci v minulém roce vám vrátí daně

Dlouhodobé ošetřovné

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY