Olympijské hry: peníze až na prvním místě

09.02.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zimní olympijské hry začínají právě dnes. Tentokrát se konají v jihokorejském Pchjongčchangu. Jak to všechno dopadne a kolik si odvezeme medailí, tak to ještě není jisté. Ale můžeme se podívat na to, kolik tak zhruba stojí pořádání olympijských her a jestli se to vůbec zaplatí a vyplatí.

Sport se v dnešní době stal už jedním velkým obchodem a nemysleme si, že jde jenom o ideály. Nejen sportovci, ale i pořadatelé si dokážou spočítat a sáhnout na peněžní odměny. A peníze na prvním místě. Pojďme se podívat na to, kolik stojí pořádání olympijských her a jak si na to vlastně všichni vydělají?

Za 50 miliard dolarů

Ať už olympijské hry pořádá kdokoliv, tak je víceméně jisté, že předem schválený rozpočet na pořádání her bude překročen. Během novodobé historie olympijských her nejen neustále stoupá rozpočet určený na pořádání her, ale také pravděpodobnost, se kterou je předpokládaný rozpočet překračován. V posledních desetiletích tak platí 100% pravděpodobnost, že se na realizaci her utratí více peněz, než je plánováno.

Jaký je tedy tak zhruba rozpočet na olympijské hry? Zatím nejdražšími olympijskými hrami byly ty v ruském Soči, které stály v přepočtu zhruba 50 miliard amerických dolarů, přičemž očekávaný rozpočet byl na začátku kolem 12 miliard. Většina z rozpočtu šla ovšem nejen na pořádání samotných her, ale především na budování infrastruktury a dalšího zázemí her, přece jenom je nutné vzít v úvahu, že areál pro hry vznikl vlastně na zelené louce.

I tak ale je nutno poznamenat, že olympijské hry v Soči byly až přehnaně drahé. Ostatně olympijský stadion svou cenou přesáhl trojnásobně jakékoliv další stadion na celém světě. Celkové náklady na pořádání her v Pchjongčchangu zatím ještě samozřejmě nejsou známé, ale odhaduje se, že přesáhnou 13 miliard amerických dolarů.

Kolik stojí olympijské hry

(zdroj: Statista)

Také si přečtěte: Největší zajímavosti o olympijských penězích

Kde se na to berou peníze?

Peníze na pořádání olympijských her jdou většinou z veřejných rozpočtů pořadatelských zemí, které si od olympijských her často slibují regionální rozvoj, povzbuzení ekonomického růstu a tak nějak celkově ekonomický rozvoj. Často jsou olympijské hry financované na dluh a trvá několik desetiletí, než se vložené peníze vrátí. V Kanadě po olympijských hrách v Montrealu v roce 1976 byla dokonce například zavedena speciální daň z tabáku, která měla pokrýt ztráty veřejného rozpočtu.

Celkově platí, že náklady na vybudování infrastruktury a na pořádání olympijských her se nevrací snadno. Olympijské hry samozřejmě představují i příjem, ten vzniká nejen z prodeje vstupenek, ale především z prodeje vysílacích práv na sportovní přenosy a také z oficiálním příjmů od místních i celosvětových sponzorů.

Kolik stojí vstupenky? Vstupenky představují pouze zlomek celkových nákladů, které jsou vynaloženy na pořádání olympiády. Nejdražší jsou vstupenky na zahajovací a závěrečný ceremoniál, na jednotlivé sporty pak zaplatíte různé částky. Nejlevnější vstupenky v Pchjongčchangu seženete zhruba od 400 korun, za otevírací ceremonii zaplatíte až 25 tisíc, pokud se stále chcete podívat na olympiádu, tak vstupenky nejsou ještě vyprodané, začátkem února bylo prodáno pouze kolem 75 %.

Vyplatí se olympijské hry?

Je ale těžké hodnotit celkový přínos olympijských her na rozvoj dané oblasti. Vznikne sice mnoho sportovišť, ale jejich další použití je často sporné a neefektivní. A celkově je možné skončit ve ztrátě, která dokáže zatížit veřejné rozpočty pořadatelských zemí na dlouhou dobu. Například pořádání letních olympijských her v Aténách v roce 2004 dle všeho významným způsobem přispělo k prohloubení zadlužení řeckého rozpočtu a k dluhové krizi v následujících letech.

Jako pozitivní příklad jsou často udávány olympijské hry v roce 1992 v Barceloně, které významným způsobem přispěly k oživení celé oblasti a růstu cestovního ruchu. Posledních několik olympijských her, například v Londýně, ve Vancouveru, v Soči i například v Pekingu skončily nakonec v plusu a bez růstu zadlužení pořadatelských států a měst, je ale opravdu nutno poznamenat, že reálné ekonomické důsledky na rozvoj v dané oblasti jsou sporné. Olympijské hry sice znamenají nová sportoviště a nové areály, ale ty nejsou využívány až tak často.

Jak se proměnilo Sochi díky olympijským hrám?

Sochi - rozvoj oblasti olympijské hry

(zdroj: Businessinsider)

A jak si vydělají sportovci?

Kromě nákladů na samotné pořádání olympijských her je vhodné zmínit i náklady zúčastněných zemí a samotných sportovců. Nutno je říct, že sportovci nejsou za účast na olympiádě placeni, pokud ano, tak peníze pochází z národních olympijských nebo jiných sportovních organizací a ne z Mezinárodního olympijského výboru. Zúčastněné země také samozřejmě platí náklady na vyslání výpravy a jejich působení na olympijských hrách.

I tak si ale řada sportovců dokáže vydělat velké peníze, protože národní výbory a národní vlády vyplácí prémie za medailové umístění. Odměny za medaile se ovšem velmi liší, například USA rozdává za zlaté medaile 25 tisíc USD, které musí sportovci ještě zdanit. Oproti tomu Kazachstán, Rusko, Lotyšsko nebo Kyrgyzstán dají vítězovi až desetinásobek této částky. Prémie pro české sportovce vyplácené po olympiádě v Riu byly následující: 1,75 milionu korun za zlatou, 875 tisíc korun za stříbro, bronz pak 525 tisíc. Na stejné odměny se mohou těšit naši olympionici i v Pchjongčchangu.

Kolik stojí vychovat malého olympionika?

Štítky:

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU