Syndrom nemocných domů (1)

13.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Necítíme se tam dobře, máte dojem, že ten dům prostě není v pořádku. A jako by tam na vás ještě lezla jakási nemoc. Tak takhle fungují nemocné budovy. Když v nich bydlíte či pracujete, jste za nějaký čas nejen bez nálady, ale vaše kroky nejspíš povedou k lékaři.

Jsou domy, kde skutečně v přeneseném slova smyslu straší. Říká se jim nemocné a mají dokonce světové označení – SBS, tedy Sick Buildings Syndrom – syndrom nemocných budov. Jsou mezi námi citlivé povahy a ty je velmi dobře poznají. Je jim v podobných prostorách nedobře a rozhlížejí se, kudy uniknout. Tito jedinci cítí instinkty po svých prapředcích. Ty se ale snaží většina z nás z nejrůznějších důvodů tlumit a umlčovat. Moc by nám totiž kecaly do našeho vytuněného života. A tak v  místnostech nemocných domů pracujeme, vyděláváme, kupujeme, prodáváme, milujeme se a nenávidíme, nebo je nám všechno jedno. A časem zjišťujeme, že jsme nervóznější, špatně spíme, nebo začínáme trpět nějakou alergií, či jinou „vytuněnou“ zdravotní metlou lidstva.

Vše, co je navrženo špatně

Domy jsou krásné, ošklivé, nebo prostě nijaké. Všechny ale mohou být docela fajn k bydlení, práci či obojímu. Ani pořekadlo architektů „co je křivý, to je živý“ ještě neznamená, že se barák rozstonal. Nemocný dům, a jak už víme, ochuravíme z něj spíš my, je například zcela uzavřený. Nemá okna, ani žádné prosklené plochy, světlo je tam pouze umělé. Tyhle komplexy samozřejmě velmi dobře známe. Chodíme totiž do mnohých z nich nakupovat. Jsou to určité typy velkých obchodních domů. Ale ještě před nimi se tímto „benefitem“ mohly (a mohou) pochlubit mnohé průmyslové továrny.

Netýká se to však jen přirozeného světla, ale všeho, co je v budovách navrženo špatně, co nějak nefunguje. A co kvůli tomu prostě špatně snášíme. Ve starších domech to můžou být nebezpečné materiály, třeba azbest použitý při stavbě - prokázaný karcinogen. Pak nedostatečné větrání, škodliviny vznikající v průmyslu, jakými jsou hluk, prašnost nebo vlhkost. A nemůžeme bohužel vyloučit ani biologickou kontaminaci, tedy riziko nakažení se infekcí. S tím se všichni setkáváme hlavně v nemocnicích, děti ve školách a školkách.

Syndrom nemocného domu - co to je

(foto: Shutterstock)

Pes a kočka

Výše uvedený seznam není konečný. Kvůli špatnému nebo nedostatečnému větrání mohou vznikat plísně, z nejrůznějších technických vychytávek „leze“ elektromagnetické záření, na které reaguje každá živá tkáň. Jasně, že přístroj nepřekračuje limitní hodnoty. Ale nesmíte u něj sedět deset hodin denně. A SBS taky může znamenat radon, pyly nebo radioaktivní záření.

A třeba geopatogenní zóny. I když mě teď možná budete mít za tmáře, na geopatogenní zóny „věří“ a řídí se jimi i architekti. My tato místa, která působí na naše zdraví škodlivě, a neměli bychom si poblíž stavět příbytek, poznáme snadno. Pes si nad ně nelehne, kočce naopak nevadí.

U nás víc než 85 procent

U nemocných budov tedy existuje velká pravděpodobnost negativních dopadů na naše zdraví. Zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 1984 říká, že před téměř pětatřiceti lety trpělo zdravotními problémy spojenými s SBS v USA a evropských zemích přes 30 procent obyvatel. V roce 2002 jich bylo už dvakrát tolik.

U nás známe hodnoty z roku 2014 – je to 85% obyvatel. Dnes jich bude víc.

Je tedy nejvyšší čas zjistit, jestli taky vy nepracujete nebo nežijete v nemocném domě. V našem seriálu vám pomůžeme takový barák odhalit a poradíme, jak „pacienta“ uzdravit, nebo alespoň vhodným zásahem jeho chorobu zastavit. A překvapení bude určitě víc.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ