Valentýn trochu jinak: Společně, nebo každý za svoje?

14.02.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Finance bývají mezi partnery často předmětem sporu. O peníze jde často vždy až na prvním místě. Jak máte společný rozpočet vyřešený vy? Necháte se na Valentýnskou večeři pozvat, budete ji platit půl na půl, nebo ze společného účtu?

Každý na svém písečku aneb oddělené účty

Oddělené účty si většinou volí partneři, kteří nemají děti, jejich vztah trvá teprve krátce, nebo i z druhé strany pohledu páry, které si buď příliš nevěří a myslí na svá zadní vrátka. Případně touží po finanční svobodě – jsou prostě zvyklí hospodařit po svém.

,,S přítelem máme každý svůj účet, na který chodí každému výplaty. O výdaje se pak dělíme. Je to spíš stylem “jednou já, jednou ty”. Nad společným účtem jsme chvíli uvažovali, ale nakonec jsme se tím nechtěli zabývat. Není to kvůli nedůvěře, jen si takto zachováváme svoji nezávislost,” odpovídá Barbora Slouková na otázku, jak řeší s partnerem své finance.

  • Obecně vzato si tuhle variantu volí spíš mladší a bezdětné páry. Pokud totiž zvolíte oddělené účty, pak se svými penězi budete nadále do jisté míry hospodařit podle svého. Můžete si víceméně utrácet, za co chcete bez ohledu na to, jestli se to vaší polovičce líbí, anebo ne. Navíc vám zůstane i soukromí.
  • Zároveň se však musíte dohodnout na tom, kdo a jak bude platit společné výdaje, jako je nájem, složenky nebo potraviny. ,,Upřímnost a zdravý vztah k financím patří k základům partnerství. Je důležité tyto záležitosti sdílet už kvůli tomu, aby se partneři včas vyvarovali nepříjemným karambolům jaké mohou být například dluhové pasti. Do těch se dostávají lidé také proto, že zatajují svou skutečnou situaci a ohrozí pak finance celé domácnosti.” dodává Kateřina Sazamová, specialistka zákaznické péče Zonky.

Společné nebo oddělené finance - manželství

(foto: Shuttestock)

Ani ryba ani rak aneb částečně společné finance

Posílat vždy přesnou polovinu (nebo určitý podíl) třeba nájemci, nebo za elektriku, je poněkud nepohodlné. Často se v páru nakonec dohodnou, že si založí jeden společný účet právě k těmto účelům. A zároveň si ponechají i svoje osobní účty. Zůstane jim tak stále ona kýžená svoboda a soukromí, ale zároveň si zjednoduší platby.

Navíc získají lepší přehled o společných výdajích. Je potřeba se ale dohodnout na částce, kterou každý měsíc budou oba na společný účet posílat. A taky na tom, kdo ho bude spravovat.

,,Tohle řešení se hodí pro manželské páry nebo partnery sdílející domácnost, ale dokonce i pro ty, kteří už mají i rodinu a děti. Přináší to například také přehlednost při placení půjček.“ říká Sazamová.

Společně a nerozlučně na společném účtu

Společný účet pro všechny finance zní velmi romanticky. Ve vzduchu se společně s tím mohou vznášet slova jako důvěra, sdílení, společná budoucnost. ,,S přítelem máme společný účet. Inspirací pro mě v tomto směru byli rodiče, kteří to tak měli nastavené. I já jsem pro, aby oba v páru měli přehled o příjmech, ale i výdajích. Zatím se nám tento styl hospodaření vyplácí,” říká Vendula Kortusová, která s přítelem bydlí už 5 let.

Ještě předtím, než sloučíte veškeré své finance na jeden účet, se však zamyslete nad tím, zda chcete mít až tak detailní přehled o všech výdajích. Tedy i těch soukromých – neutajíte před sebou žádnou platbu kartou ani výběr z bankomatu.„ I s tímto se setkáváme, pro mnohé je to  nejpřehlednější a nejspolehlivější forma správy financí. Spolu investují, spolu splácí.“ dodává Sazamová.


Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel