Jak bude probíhat společné oddlužení manželů v roce 2018?

21.02.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Zadlužili jste se po svatbě? Váš rodinný život se změnil v peklo, když jste zjistili, že druhá polovička nesplácí, co si napůjčovala? Na rozvod rovnou zapomeňte – stál by vás zbytečně další peníze. Pomůže společné oddlužení manželů.

Společné oddlužení manželů je v České republice za určitých podmínek možné od 1. ledna 2014. Zpravidla se bůhvíjak neliší od osobního bankrotu jedince, přesto je ale podstatně výhodnější. Jak to?

Jak probíhá osobní bankrot?

Vůbec není třeba, aby se zadlužili oba manželé. Majetek a bohužel i dluhy nabyté po svatbě automaticky spadají pod společné jmění manželů, na základě čehož nebude mít problém pouze jeden z partnerů (dlužník), ale oba. Exekutor až na výjimky zabaví společný majetek, rozprodá jej a za utržené peníze se vyrovná dluh. Další a také častější metodou je, že přistoupí na splátkový kalendář. V tomto případě je pak dlužníkům uvalena exekuce na příjmy a jsou jim odváděny srážky ze mzdy. Manželům pak zůstane pouze nezabavitelné minimum.

Výše nezabavitelné částky v roce 2018

Nezabavitelná částka na dlužníka

6225,33 Kč

Za každou vyživovanou osobu

1556,33 Kč

Částka, nad kterou se srazí zbytek mzdy

9338 Kč

 Navýšení o třetinu zbytku mzdy

max. 3112 Kč

Nezabavitelná částka se skládá ze dvou složek. Tou první je životní minimum, které již několik let činní 3410 Kč a ze kterého se pro výpočet vezmou 2/3. Druhou částkou do součtu jsou pak 2/3 z normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu v pronájmu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel. Tyto náklady v roce 2018 po valorizaci činí 5928 Kč. Vychází se z nich pak bez ohledu na to, kde dlužník skutečně bydlí. Pokud tyto dvě složky sečteme, získáme nezabavitelnou částku pro letošní rok. Ta se pak navýší o třetinu zbytku mzdy, viz tabulka.

Společné oddlužení manželů 2018, osobní bankrot, insolvence

Zdroj: Shutterstock

Výhody oddlužení manželů vs. jedince

Problémy s exekucí a dluhy pak lze řešit osobním bankrotem. Zažádat si mohou manželé dohromady, nebo každý zvlášť. Po podání návrhu na insolvenci za nesplácení navíc na pohledávkách přestávají naskakovat sankční úroky a pokuty. Pamatujte však, že hromadná žádost bude v tomto případě vždy výhodnější. Dluhy totiž budou započítávány pouze jednou. Při oddělené žádosti by se dluh nerozdělil na polovinu, jak by se mohlo zprvu zdát, ale naopak by se zdvojnásobil, a zbytečně se ještě jednou tak zvětšil.

Pokud manželé jednají společně, je zde navíc větší šance, že soud jejich návrh schválí. Další výhodou navíc je, že se tímto krokem sníží i náklady na insolvenčního správce. Výdaje na soudní řízení budou při společném oddlužení také podstatně nižší, stejně jako následné splátky, než kdyby manželé žádali o OB každý zvlášť.

Novinky v insolvenci v roce 2018

Oproti posledním několika letem nastanou v oblasti insolvenčního zákona a oddlužení výrazné změny, které navíc nebudou platit pouze pro oddané páry, ale i pro jednotlivce. Nově má na osobní bankrot dosáhnout mnohem více lidí a nebude již nutné splatit minimálně 30 % ze všech pohledávek, jak tomu bývalo doposud. Za to se délka oddlužení může zkrátit i prodloužit. Dříve proces automaticky trval 5 let. Dnes již může trvat 3, 5 nebo 7 let na základě velikosti dluhu.

Jak podat insolvenční návrh?

O osobní bankrot můžete zažádat u krajského soudu v místě trvalého bydliště v případě, kdy máte závazky nejméně ke dvěma věřitelům a od termínu splatnosti uběhlo minimálně 30 dní. Zároveň také budete muset jako manžele dokázat, že u vás dluhy jiným způsobem nepůjde splatit.

Od 1. července návrh na oddlužení v podobě formuláře může podat výhradně advokát, notář nebo akreditovaný poradce. Za vyhotovení si v případě osobního bankrotu manželů může naúčtovat max. 6000 Kč bez DPH (u jedince max. 4000 Kč bez DPH). Tyto částky mu navíc nebudou náležet ihned, ale až po skončení insolventního řízení. K formuláři bude navíc třeba doložit i potvrzení o příjmech za předešlé 3 roky, seznam závazků včetně věřitelů, seznam majetku apod.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY