Vybíráte dodavatele? Těchto 5 věcí si prověřte

28.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nižší platby za elektřinu a zemní plyn. Výhodnější podmínky. Slušnější zacházení. Důvodů ke změně dodavatele můžete mít hned několik. Před tím, než podepíšete smlouvu s novou společností, prověřte si těchto 5 věcí.

Všichni jsou výhodní a u všech ušetříte. Je to hra s procenty a s přesně cíleným marketingem. Existují ale i společnosti, u nichž opravdu ušetříte a můžete získat výhodné bonusy nebo služby. Při výběru dodavatel si k ruce vezměte kalkulačku, poslední vyúčtování a také smlouvu uzavřenou s vaším původním dodavatelem, abyste zjistili, do kdy jste u něho smluvně vázáni. Potom už se můžete pustit do výběru.

A nastudujte si všechno o změně dodavatele:


Záleží i na měsíčním poplatku

Začněte prozkoumáním ceníků dodavatelů. Rozhodující je obchodní složka ceny elektřiny nebo zemního plynu. Ta se skládá z platby za spotřebované megawatthodiny a z měsíčního platu. Zatímco některé společnosti vám naúčtují jen minimální poplatek, u jiných měsíčně zaplatíte třeba i 80 nebo 100 korun. To může být zásadní zejména u domácností s nižší spotřebou.

Podívejte se také na všechny ceníky dodavatelů. Většina společností má v nabídce více produktů. „Typickým znakem neseriózního dodavatele je, že jeden ceník je mimořádně levný a ostatní ceníky nepoměrně dražší,“ říká Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info. Někteří dodavatelé vám také mohou nabídnout výhodný ceník jen na omezenou dobu a potom vám budou účtovat vyšší ceny. Prověřte si proto cenovou nabídku jako celek i se smluvními podmínkami.

Pozor na chytáky a poplatky

Velmi pozorně si pročtěte smlouvu a obchodní podmínky. Ještě stále se můžete setkat s aktivačními nebo deaktivačními poplatky nebo s extra příplatky za služby, které by měly být zdarma. Podívejte se na ceníky doplňkových služeb, pokud je dodavatel účtuje. Tisíc korun za vystavení opisu faktury nebo smlouvy není přiměřený poplatek.

Vzory smluv i obchodních podmínek by měly být ke stažení na webu dodavatele, pokud je nemůžete dohledat a společnost před vámi skrývá i svůj ceník, můžete to být známkou neseriózního přístupu.

Jak změnit dodavatele elektřiny

(foto: Shutterstock)

Smlouva? Maximálně na dva roky

Většina dodavatelů vám dnes k podpisu připraví buď smlouvu na dobu určitou, nebo na dobu neurčitou. Pokud se nechcete vázat, sáhněte po smlouvě na dobu neurčitou. Můžete ji vypovědět kdykoli v průběhu smluvního vztahu a po tříměsíční výpovědní lhůtě budete volní.

Když už se rozhodnete podepsat smlouvu na dobu určitou, neměla by být sjednána na více než dva roky a měli byste získat opravdu výhodné ceny. „Délka závazku například na tři, pět nebo deset let nesvědčí o solidnosti obchodníka,“ dodává Jan Schindler.

Neseriózní obchodník před vámi také bude tajit termín, do kdy je smlouva sjednána a kdy je třeba ji vypovědět, aby se vám automaticky neprodloužila o další období. Nově se v obchodních podmínkách dodavatelů objevují i dva termíny pro zaslání výpovědi, například nejdříve čtyři měsíce předem a nejpozději 3 měsíce před koncem smlouvy.

Velký, nebo malý dodavatel?

Počet zákazníků nemusí být rozhodující, přesto můžete nahlédnout do statistik Operátora trhu OTE ČR a podívat se, do kolika odběrných míst společnost dodává elektřinu nebo zemní plyn. „Důležitým faktorem jsou zkušenosti a počty zákazníků, které jdou ruku v ruce se stabilitou a profesionalitou dodavatele,“ míní Martin Haruda ze společnosti E.ON Energie.

„Malých obchodníků není třeba se obávat, většinou reagují na požadavky zákazníka rychleji,“ oponuje Jan Schindler. Pokud by dodavatel přece jen zkrachoval, což se na energetickém trhu už několikrát stalo, domácnosti by nikdy nezůstaly bez dodávek. Automaticky by je převzal dodavatel poslední instance a během šesti měsíců by si mohly vybrat nového obchodníka.

Prověřte si dodavatele

Dodavatele si neváhejte prověřit na internetových fórech a diskuzích, i když není radno věřit všemu, co je zde psáno. Pokud je dodavatel dlouhodobě spojován s podomním prodejem nebo neférovým jednáním, raději si ještě jednou prostudujte všechny obchodní podmínky a smlouvy. „Před podpisem smlouvy můžete zavolat i na zákaznickou linku a ověřit si služby nového dodavatele,“ uzavírá Martin Haruda.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ