Syndrom nemocných domů (3)

27.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Z pohledu racionální vědy jsou některé budovy trochu záhadné. Ačkoli totiž neznáme racionální příčiny, přesto v těchto stavbách lidé onemocní, nebo pobyt těžce snášejí. Syndrom nemocných budov (SBS) začíná poznávat na vlastní kůži stále víc lidí. V závěru si řekneme, jak se na náš mohou projevit.

Stále dost odborníků je přesvědčeno o tom, že pokud nelze jednoduše přijít na příčinu SBS, pak je onemocnění lidí tam žijících nebo pracujících způsobeno neznámými činiteli, faktory, silami – zvolte si, co je vám nejbližší, nebo co vám nejméně vadí.

Bez příčiny?

Syndrom mnohých nemocných budov někdy skutečně nemá žádnou konkrétní příčinu, ale některé důvody onemocnění už lidé odhalili. Například otravy olovem, výpary formaldehydu a mnoha dalších látek z textilií, nábytku, prostě z vnitřního zařízení byly spojeny s právě s těmito onemocněními. Považují se proto za rizikové faktory (je jich mnohem víc). Jenže symptomy nemocných bývají taky velmi nespecifické. Neodpovídají žádným guidelines, žádnému vzoru. A také pro SBS nejsou žádné diagnostické testy.

Komplikace údajného syndromu se pohybují od zvýšených příznaků nějaké nemoci až po neschopnost tolerovat sama sebe uvnitř určité budovy, stejně jako nesnášet problémy, které se zde mohou vyskytnout.

Zdali k syndromu vůbec dojde, a pokud se tak stane, tak jak se bude SBS projevovat a postupovat je nejasné, nejsou s tím zkušenosti. Symptomatická léčba ale může snížit problémy a vést k dobré prognóze. Jedinou pomocí jsou preventivní metody pro řešení u známých onemocnění, ty však nemusí být účinné (když ale víme, že se ke stavbě budovy použil formaldehyd a z použitých barev vnímáme výpary, někdo nám jistě poradí, jak se jich zbavit nebo dobře místnosti větrat, či vybavení vyměnit).

Není váš dům nemocný?

(foto: Shutterstock)

Symptomy a příznaky

Kromě žen, které jsou vůči SBS přirozené vnímavější, experti jako jedince s predispozicí označují lidi, užívající léky proti srážení krve, protizánětlivá léčiva, ale i aspirin. Mezi další faktory patří infekce, trauma, alergická a nealergická rýma, hypertenze, zvýšená konzumace alkoholu či genetické problémy s krvácením.

Lidé, u nichž se předpokládá SBS, mohou vykazovat jakýkoli počet nespecifických symptomů, které mohou být zvýšeny (nebo sníženy) ve spojení s konkrétními budovami. Těmito příznaky jsou bolest hlavy, nevolnost, průjem, zimnice, suchý kašel, nadýmání, plynatost, závrať, únava, svalový dyskomfort (ztuhlost, bolest, křeče, bolesti), přetížení, kýchání, krvácení z nosu, svědění, kožní vyrážka, podráždění očí, bolest krku otok nohou a / nebo kotníků, dýchavičnost, bolest na hrudi, srdeční arytmie, duševní změny, tedy problémy se soustředěním, pamětí a náladami.

Jak jsme zmínili, neexistuje žádný vzor nebo jasná sada příznaků, která by podle názoru odborníků odpovídala kritériím pro nový syndrom. Tyto příznaky jsou často součástí projevů mnoha dalších diagnostikovaných zdravotních stavů.

Rozšiřujeme si slovníček

Nastal čas si trochu rozšířit slovníček zkratek, které se tématu týkají a se kterými se můžete a nejspíš budete setkávat stále častěji. Syndrom nemocných budov (sick buildings syndrome) je trochu zavádějící označení, i když se používá nejčastěji. Přesnější je building-related illness (BRI), tedy nemoci související se stavbami, a pokud uvidíte zkratku MCS, ta znamená multiple chemical sensitivity – zvýšenou citlivost na chemikálie. Všechny tyto novodobé diagnózy přisuzují někteří lékaři lidem, kteří jsou vystaveni dosud nedefinovaným chemickým, biologickým nebo fyzikální vlivům, které se pravděpodobně nacházejí v budovách, kde tito bydlí či pracují. Pojem SBS byl poprvé použit v roce 1986 a od té doby se o něm mluví stále častěji, BRI  se stává už uznávaným termínem používaným v lékařské literatuře.


Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ