Sever proti Jihu Koreje II: Co vyvážíme do KLDR? Škodu, či pivo?

27.02.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zimní olympiáda je již historií a my se podíváme na rozdíly mezi Jižní a Severní Koreou, které jsou patrné doslova i z vesmíru. A víte, co vyváží ČR do KLDR? Alkohol, nebo Škodovky?

V minulém díle jsme si ukázali rozdíly mezi Severní a Jižní Koreou v ekonomické síle, mzdách a také si naznačili cestu, která k jejich rozdílným výsledkům vedla. Nyní se zaměříme na hlavní složky korejských ekonomik, jejich vývoz, dovoz a vztah k ČR.

Ekonomika Jižní Koreje

Ekonomika Jižní Koreje patří k nejvyspělejším na světě. Mezi hlavní oblasti jihokorejské ekonomiky patří high-tech, výroba automobilů, lodí a stavebnictví. V poslední době se zde také rozvíjí turismus - Jižní Korea patří mezi 20 nejnavštěvovanějších zemí světa.

Asi vám nemusíme představovat největší korejskou společnost, Samsung, jehož výrobek má v domácnosti téměř každý Čech (mimochodem, článek byl napsán na monitoru tohoto výrobce). Dále zde sídlí třetí největší automobilka světa - Hyundai, která má továrnu i v českých Nošovicích, kde minulý rok vyrobila rekordních 356 700 automobilů. Nicméně ani Jižní Koreji se nevyhýbají korupční skandály a byznys je zde propojen s vrcholnou politikou, například dědic Samsungu uplácel samotnou prezidentku Jižní Koreje.

Nicméně ani bratři ze severu si nemohou příliš pískat, protože šedá ekonomika a korupce je zde velmi rozšířená (i přes vysoké tresty). Společně se Somálskem má Severní Korea nejnižší index korupce (kde 0 je enormní korupce a 100 je nízká úroveň korupce). Severní Korea dostala 8 bodů...

Ekonomika Severní Koreje

Severní Korea patří mezi socialistické diktátorské režimy, takže vás asi nepřekvapí, že je její ekonomika je centrálně plánovaná. Prim v hospodářství Severní Koreje hraje především těžba a těžký průmysl, služby a zemědělství. Ekonomika Severní Koreje se potýká s nedostatkem elektrické energie, což značně omezuje severokorejský průmysl. Stejně tak severokorejskou ekonomiku brzdí sankce západních zemí (zejména USA) a jejich tlak na Čínu a Rusko (největší obchodní partnery KLDR) o rozšíření sankcí. USA tlačí hlavně na Čínu, která se snaží (spíše "snaží") Severní Koreu krotit, ale Čína nejspíše nikdy nedovolí sjednocení Korejí i když socialistický experiment KLDR vypadá tak, jak vypadá.

Najdete hranice mezi Severní a Jižní Koreou?

Severní a Jižní Korea z vesmíru

Zdroj: Shutterstock

Export a import Severní Koreje

Severní Korea je obchodně nejvíce provázána s Čínou, do které plyne 75,8 % veškerého vývozu. Opačným směrem směřuje 76,4 % veškerých dovezených zboží a služeb KLDR. Vývoz zboží a služeb Severní Koreje je odhadován na 4 až 5 miliard dolarů. Dovoz se odhaduje na přibližně 5 až 6 miliard dolarů. Import z Ruska činil přibližně 5-6 % z veškerého severokorejského dovozu. Jednalo se převážně o ropu, kterou Rusko podporuje Severní Koreu a přesné množství dovezené ropy do KLDR z Ruska se asi nikdy nedozvíme. Zahraniční dluh je Severní Koreje je odhadován na více než 20 miliard dolarů, tedy cca 70 % HDP.

Export a import Jižní Koreje

Jižní Korea patří mezi největší vývozce na světě, kdy export z Jižní Koreje měl přibližně hodnotu přes 570 miliard dolarů. Nejvíce Jižní Korea vyvážela elektronické komponenty, elektroniku, automobily a lodě. Do Jižní Koreje se dovezly produkty v hodnotě přesahující 478 miliard dolarů, šlo o ropu a další nerosty a elektronické komponenty. Zahraniční dluh Jižní Koreje se pohybuje kolem 28 % HDP.


Čtěte také:

Kolik bude stát olympiáda v Koreji? A kolik si vydělají naši medailisté?

Které země EU nejvíce snížily svůj dluh?


Dovoz a vývoz mezi KLDR a Českou republikou

Obchod mezi Českou republikou se KLDR je mizivý, protože severokorejští partneři většinou nemají příliš chuť platit pohledávky českým obchodním partnerům a dobývání z těchto končin světa je poněkud náročné. Navíc zboží z České republiky jednoduše naráží na velmi nízkou kupní sílu obyvatel KLDR a konkurenci levných výrobků ze sousední Číny. Za rok 2016 činil český vývoz do KLDR „neskutečných“ 5 000 amerických dolarů (tedy cca 122 tisíc Kč) a to převážně za motorové součástky do vznětových motorů. V prvním kvartálu 2017 vyvezla ČR do KLDR zboží v hodnotě 1 000 americký dolarů, tedy za cca 25,4 tisíce Kč. Jednalo se výhradně o alkohol (pivo, víno a likéry), nejspíše aby si každý Severokorejec mohl dát „dvanáctku Plzeň, Pálavu a Becherovku“ po práci v socialistickém ráji.

Dovoz a vývoz mezi Jižní Koreou a Českou republikou

Jižní Korea patří mezi naše 3 nejvýznamnější mimoevropské obchodní partnery a největší investory (Doosan, Hyundai) v naší zemi. Saldo běžného účtu obchodní bilance je mezi Českou republikou a Jižní Koreou pasivní. Z Jižní Koreje se k nám dováží výrobky strojírenské povahy s vyšší přidanou hodnotou – náhradní díly a komponenty na dopravní prostředky, osobní automobily, elektrické přístroje, elektronika (televize, počítače, monitory a telefony), fotografické, optické a kinematografické přístroje, zařízení pro záznam a reprodukci zvuku apod. Česká republika do Korejské republiky vyváží rovněž výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jedná se o optická zařízení, elektrické přístroje, komponenty pro dopravní prostředky, hřídele, ložiska, ventily, spotřební zboží (sportovní potřeby, hračky apod.). 

Se socialismem na věčné časy a nikdy jinak

V našich článcích jsme se podívali na zcela odlišný vývoj na Korejském poloostrově. Jeden ze států se dostává na přední stránky novin kvůli jaderným bombám a parazity zamořeným dezertérům, zatímco druhá nyní pořádá olympiádu a s výrobky z její země je spokojeno miliony uživatelů. Nicméně i v dnešní době se stále najdou obhájci Severní Koreje, dokonce i v parlamentu. Stačí se podívat na to, co napsal nynější předseda nejmenované parlamentní strany při úmrtí Kim Čong-ila: "Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje." Tak můžeme pouze doufat, že dotyčný předseda se neobětuje podobným způsobem. Stačí si vzpomenout na únor 1948 a člověka stále mrazí (a to nejenom kvůli vpádu arktického vzduchu)...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU