Sever proti Jihu I: ekonomické srovnání Korejí

23.02.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Díky zimní olympiádě se oči světa upírají na jih korejského poloostrova. Tedy ne všechny oči se dívají, protože se u nich olympiáda zkrátka nevysílá - například v Severní Koreji. My se podíváme na hlavní ekonomické ukazatele obou korejských zemí a ukážeme si cestu, která vedla k rozdílným výsledkům.

Velká část světa v dnešních dnech upírá své pohledy na korejský poloostrov. Výjimečně ne kvůli válečné hrozbě, vyhrožování některého z Kimů nebo další korupční aféře Samsungu. Celý svět sleduje zimní olympiádu v mrazivém jihokorejském Pjongčchangu. Nejdříve se podíváme na:

Počet obyvatel Severní a Jižní Koreje

Jižní Korea má přibližně 51,2 milionů obyvatel, kdyžto její severní bratříček má 25,4 milionů. V roce 1960 bylo pro srovnání Jihokorejců 25 milionů a obyvatelů Severní Koreje cca 11,4 milionu. V hlavním městě Jižní Koreje Soulu žije více cca 10,2 milionu obyvatel, naproti tomu v severokorejské metropoli Pchjongjangu žije asi 3,3 milionu obyvatel (odhady se většinou liší +/- 0,5 milionu obyvatel).

Vývoj populace KLDR a Korejské republiky

Počet obyvatel Jižní a Severní Koree

Zdroj: Wikipedie

Dvě Koreje = dvě cesty ke štěstí

Jižní Korea patří mezi původní asijské tygry (společně s Hongkongem, Tchaj-wanem a Singapurem), tudíž zažila velmi rychlý růst během 60. až 90. let 20. století. Jižní Korea po válce patřila mezi rozvojové země s ekonomikou zaměřenou převážně na zemědělství (velká část obyvatelstva byla navíc negramotných). Dočkala se finanční pomoci od USA a mnoho západních firem si zde postavilo továrny. V té době znaly výrobky z Jižní Koreje téměř po celém světě, jednalo se o hračky, na kterých místo dnešní "Made in China", stálo většinou "Made in South Korea". Následně se v 70. a 80. letech začala rozvíjet výroba elektroniky, automobilů, lodí a dalších produktů s vyšší přidanou hodnotou. A tak se postupně z rozvojové země poničené válkou stal ekonomický a technologický tygr.

V roce 1969 činilo v Jižní Koreji HDP na hlavu 79 amerických dolarů. V roce 2016 již cca 27 538 amerických dolarů, což je celkem slušný tygří skok.

Bohužel Severní Korea šla cestou socialismu pod tvrdým dohledem rodiny Kimů. Prim po celou dobu korejského socialismu hraje zemědělství, těžký průmysl a armáda. Ekonomika se řídí plánovaným hospodářstvím. Výsledkem byla stagnace HDP a téměř nulový rozvoj technologií. KLDR se dnes zaměřuje převážně na rozvoj jaderných střel a jejich nosičů a do výzbroje armády. Jižní Korea poskytuje KLDR humanitární pomoc, protože otázka výživy, zdravotnictví (infekční nemoci a parazité mají pré) je v KLDR zanedbávána. HDP Severní Koreje je rovněž přiškrcováno politickým tlakem a sankcemi ze strany (nejen) západních zemí.

HDP Jižní a Severní Koreji

Pojďme od "pohádkových" cest obou Korejí na tvrdá data - HDP Jižní Koreje mělo v roce 2016 hodnotu 1,411 bilionů amerických dolarů, tedy téměř 34,5 bilionů českých korun (tedy 11. nejvyšší na světě). Na zemi, která v roce 1969 měla HDP 79 amerických dolarů na hlavu, se jedná o solidní výsledek. Trading economics odhaduje HDP Severní Koreje na 17,4 miliardy dolarů. Jiné odhady se pohybují výše kolem 28 až 34 miliard dolarů. Jen pro představu - HDP České republiky bylo v roce 2016 cca 193 miliard dolarů, tedy  4,77 bilionu Kč.

HDP na 1 Korejce

Jako u dalších ekonomických ukazatelů se i HDP na 1 obyvatele pouze odhaduje (protože HDP i počet obyvatel je neznámý). Odhady se u různých agentur liší a pohybují se kolem 2 000 dolarů na hlavu za rok 2016, tedy cca 49 000 Kč na hlavu za rok. HDP připadající na jednoho Jihokorejce činilo v roce 2016 asi 27 538,81 amerických dolarů, tedy cca 673 tisíc Kč. Pro srovnání dodejme, že HDP na obyvatele v ČR činí 458 653 Kč.


Čtěte také:

Kolik bude stát olympiáda v Koreji? A kolik si vydělají naši medailisté?

Které země EU nejvíce snížily svůj dluh?


Růst HDP KLDR a Korejské republiky

V roce 2016 rostlo HDP Severní Koreje nejrychleji za předešlých 17 let a to meziročně o 3,9 % HDP. Vývoj HDP Severní Koreje je nevyzpytatelný a v posledních letech se nezřídka dostává do záporných hodnot. Nicméně i zde se jedná o pouhé odhady, protože vedení Severní Koreje neposkytuje téměř žádné statistické podklady.

Jižní Korea v roce 2016 rostla o něco pomaleji, a to o 2,8 % HDP. Nicméně se jedná o vyjímku, protože Jižní Korea roste nepřetržitě od roku 1998, což byl v dobách ekonomické krize úctyhodný výkon (nejméně při ekonomické krizi rostla Jižní Korea o 0,7 % HDP). Navíc růst se dlouhodobě pohybuje kolem 3 %.

Průměrná mzda na Korejském poloostrově

Oficiální průměrná mzda v Severní Koreji prakticky nelze zjistit (mluví se řádově o nízkých desítkách dolarů za měsíc), proto se uvádějí pouze platy Severokorejců pracujících v zahraničí – ty činí něco mezi 70 až 100 dolary, přibližně tedy 1 400 až 2 050 Kč. V průmyslové zóně Kesong mezi hranicí Severní a Jižní Koreji činil plat zaměstnanců v průměru cca 160 dolarů a minimální mzda zde byla 75 dolarů. Tato zóna je nicméně zavřená. Navíc tyto mzdy byly téměř celé odváděny státu. I tak tyto mzdy byly pro Severokorejce luxusní. Severokorejci se jako levná pracovní síla využívají i v Číně, Rusku a dokonce i v Polsku.

Průměrná měsíční mzda v Jižní Koreji se v roce 2016 pohybovala kolem 2 430 dolarů, tedy přibližně 59 400 Kč. Navíc zdanění práce je v Jižní Koreji přibližně poloviční co v ČR. U nás činila průměrná mzda ve třetím čtvrtletí 2017 29 050 Kč a v brzké době se počítá s překročením 30 tisíců Kč.

Příště se podíváme více na vývoz a dovoz Jižní a Severní Koreje a na složení jejich průmyslu. A také se dozvíte, co ČR do Severní Koreje dováží. Můžete hádat jestli elektronomové mikroskopy, Škodovky, či alkohol....
 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU