Jak se bude letos dařit bankám a stavebním spořitelnám?

26.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máme k dispozici kompletní lednová čísla, která potvrzují výborný start stavebních spořitelen a velmi slušný výsledek hypotečních bank. Na účely bydlení si lidé v lednu půjčili 21,8 mld. Kč. Jaký bude rok 2018?

V lednu bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 7783 hypotečních úvěrů, což je -10,2 % méně než loni ve stejném měsíci. Nicméně díky dalšímu nárůstu průměrné výše úvěru, která v lednu činila 2,122 mil. Kč, nebyl pokles objemu tak výrazný. Hodnota v lednu sjednaných hypoték činí 16,503 mld. Kč. Oproti loňskému roku letošní lednová produkce klesla o 5,9 %.

Spořitelny a hypoteční banky výsledky 2018

Sazby dál rostou

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o 10 bps. na 2,29 % (y/y +39 bps.), což indikoval náš index průměrných nabídkových sazeb GOFI 70. V únoru zatím hodnota GOFI 70 narostla z lednových 2,50 % o dalších 6 setin procentního bodu.

GOFI leden 2018

Zájem o stavební spoření výrazně vzrostl

Stavební spořitelny v lednu sjednaly 5 417 úvěrů, což je o - 1,3 % méně než loni touto dobou, nicméně celkový objem úvěrů meziročně vzrostl o 11,5 % na 5,292 mld. Kč. Průměrná výše úvěru totiž opět stoupla a aktuálně dosahuje rekordních 976 924 Kč (y/y +111 789 Kč). 

Svatební spoření leden 2018

Stavební spořitelnám se dařilo i oblasti spořících smluv. V lednu sjednaly 42 460 nových smluv (y/y +48 %) a . cílová částka sjednaných smluv činila 16,7 mld. Kč, což znamená více než 50% meziroční nárůst.

Jak se bude letos dařit bankám a stavebním spořitelnám?

Tradičně sestavujeme 2 scénáře odhadu – konzervativní a optimistický. V našem aktuálním odhadu se kloníme k optimistickému vývoji, což by mohlo vést k překročení hranice objemu 200 mld. poskytnutých hypoték a v oblasti úvěrů ze stavebního spoření očekáváme aktuálně zhruba stejný výsledek jako vloni, tedy 60 mld. Kč.

„Za klíčové faktory, které budou důležité pro konečný výsledek letošního roku, považujeme v první řadě stabilitu příp. růst příjmů českých domácností a především jejich očekávání budoucího vývoje. Cena a dostatek nemovitostí vhodných k pořízení, vývoj úrokových sazeb. Přičemž skokový nárůst by se podepsal na poptávce negativně, pozvolný růst se sazbami mezi 2- 3 procenty má však spíše opačný efekt a poptávku posiluje tím, že lidé urychlují svá rozhodnutí a chtějí si hypotéku zajistit za stávajících podmínek, než sazby vzrostou. A v neposlední řadě mohou důležitou roli hrát také případné zásahy regulátora v oblasti poskytování hypoték,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Jak se bude dařit stavebním spořitelnám a hypotečním bankám 2018

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoidnex.cz, ČTK, Stavebky.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ