Ve kterých oborech nejvíce rostly platy?

09.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vyšší plat by si přál bez diskuze každý z nás. Některým se přání dokonce splnilo. Ve kterých odvětvích za poslední dobu nejvíce rostly mzdy a kde naopak došlo ke snižování?

Průměrná mzda v Česku meziročně vzrostla zhruba o 7 % a dle ČSÚ tato tendence bude pokračovat i vzhledem ke klesající míře nezaměstnanosti, která stabilně zvyšuje tlak na růst mezd. Od 1. 1. 2018 navíc došlo i k navýšení minimální mzdy, a to z 11 000 Kč na 12 200 Kč hrubého.

Z průzkumu společnosti KRUK Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, je patrné, že na tomto trendu profitují především zaměstnanci z finančního sektoru (41 %) a uniformované sbory (38 %), kterým se za poslední tři roky nejvíce navýšil příjem.

Růst mezd ve finančním sektoru

Ve finančním sektoru rostly mzdy nejvýrazněji, 13 % respondentů zaznamenalo nárůst o 30 % a více. Také příslušníci uniformovaných sborů často uváděli zvýšení příjmů, které ovšem nebylo tak výrazné jako u finančníků – většinou se pohybovalo pod 30 % původních mezd.

„Zvýšení příjmů často vede ke snížení obezřetnosti ohledně dluhů a jejich splácení. Lidé získají pocit, že si mohou dovolit více utrácet a třeba se i více zadlužit. V případě ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci, což jsou nejčastější důvody finančních problémů, jim pak ale mohou chybět prostředky na splácení dluhů i běžný provoz domácnosti. Nejlepší prevencí neschopnosti splácet úvěry v případě nečekaných událostí je průběžné vytváření finanční rezervy alespoň ve výši tříměsíčního platu,“ doplňuje Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

ČSU roční růst mezd -  zvýšení platů v pracovních oborech

Zdroj: Shutterstock

Kde se platy snižovaly?

Pokles příjmu naopak uvádí plných 40 % lidí zaměstnaných v prodejním sektoru. 14 % pak uvedlo i výraznější snížení domácího rozpočtu o 10 až 30 %.

K čemu Češi využívají zvýšení příjmů

Jednotlivé profese nakládají s navýšeným příjmem odlišným způsobem. Pokud se navýší mzda zaměstnancům v dopravě a ve službách, více jak třetina respondentů ji použije ke splácení dluhů (36 %, resp. 34 %). Více šetřit začnou učitelé (45 %) a bankéři (35 %). Zaměstnanci z bankovního sektoru a z obchodu ale zvýšený příjem také intenzivněji utrácejí. Zaměstnanci z oboru informačních technologií (36 %) začnou po zvýšení platu méně plánovat nákupy a utrácejí spontánněji.

Růst platů v Evropě

Z mezinárodního srovnání v rámci průzkumu společnosti KRUK vyplývá, že ve státech, které se potýkají s ekonomickými problémy, jako jsou Itálie a Španělsko, výrazně klesají platy především zaměstnancům v oboru služeb, stavebnictví a dopravy. V těchto zemích uvádí pokles příjmu i více než 50 % respondentů ze zmíněných oborů. K nárůstu (více jak k poklesu) mezd dochází ve všech oborech především v Německu a Polsku, ale třeba také téměř u poloviny zkoumaných profesí v Rumunsku.

Nejčastěji rostou platy zaměstnancům v oboru informačních technologií a finančních služeb, ale například v Německu si výrazně přilepšili také učitelé a v Rumunsku příslušníci uniformovaných sborů.

Kde si ověřit svůj plat?

Pokud vás zajímá, jaká výše platu je typická pro vaše odvětví, vyplatí se projít platové třídy anebo zabrousit na stránku www.platy.cz. Jedná se o web, který dělá průzkum v oblastech průměrné mzdy v daných pracovních oborech. Stačí pouze vyplnit formulář, ve kterém bude třeba uvést typ pracovní pozice, praxe, základní hrubý plat za měsíc a dále také finanční i nefinanční benefity aj. Po odeslání formuláře vám následně dojde na email porovnání. Pravidelně vám pak mohou chodit i aktualizace ohledně případných změn na základě zvyšování mezd.

Jak je to se zaručenou mzdou?

Zaručená mzda vychází z minimální, ale narozdíl od ní navíc zohledňuje a rozlišuje složitost, námahu a odpovědnost na daných pracovních pozicích. Uplatňuje se především v případě, kdy není v pracovním poměru sjednáná mzda v kolektivní smlouvě. Zaručená mzda poté zabraňuje příliš nízkému finančnímu ohodnocení za vykonanou práci. Rozlišujeme pak 8 základních skupin, které jsou rozděleny na základě obtížnosti daného oboru.

Pracovní skupina

Zaručená hodinová mzda (hrubá)

Zaručená měsíční mzda (hrubá)

1.

73,2 Kč

12 200 Kč

2.

80,8 Kč

13 500 Kč

3.

89,2 Kč

14 900 Kč

4.

98,5 Kč

16 400 Kč

5.

108,8 Kč

18 100 Kč

6.

120,1 Kč

20 000 Kč

7.

132,6 Kč

22 100 Kč

 8.

 146,4 Kč

 24 400 Kč

zdroj: KRUK


Čtěte také:

Co je dobré vědět o průměrné mzdě?

Co ovlivňuje zvýšení minimální mzdy?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel