7 tipů na úspory elektřiny. Ušetřete stovky korun

05.03.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Češi nyní za kilowatthodinu elektřiny platí kolem 4 korun. I když jsou nové elektrické spotřebiče úsporné, jejich počet v domácnostech pořád narůstá. Jak doma šetřit elektřinou? Máme pro vás 7 osvědčených tipů.

Pokud v domácnosti elektřinou netopíte a nepoužíváte ji na ohřev vody, jde nejvíce spotřeby jde na chlazení, osvětlení, vaření, praní a mytí nádobí. Na tyto činnosti padne zhruba 80 % z veškeré spotřeby elektřiny v domácnosti. Ukážeme vám, jak elektřinou šetřit.

Energetický miniaudit domácnosti

Začněte inspekcí spotřebičů ve své domácnosti. Zohledněte jejich stáří – chladničky, mrazáky nebo pračky starší 15 let se obvykle vyplatí vyměnit za nové s nižší spotřebou. Abyste zjistili konkrétní spotřebu elektrospotřebičů ve své domácnosti, změřte ji prostřednictvím jednoduchých wattmetrů, jež si můžete půjčit v energetických nebo ekologických poradnách. Hned zjistíte, který spotřebič patří k největším konzumentům elektřiny ve vaší domácnosti.

Sledujte energetické štítky spotřebičů

Vedle ledničky nebo pračky může mezi významné konzumenty elektřiny spadat i televizor. Dnes už jsou téměř všechny spotřebiče označeny tzv. energetickými štítky, které ukazují účinnost a energetickou efektivitu. Nyní jsou běžně k dostání spotřebiče ve třídě A+++. Štítkování se neustále zpřísňuje. Některé spotřebiče mají nejhorší možnou třídu A (například lednice). Ze štítku je možné vyčíst také průměrnou spotřebu a další klíčové údaje (např. hluk, spotřeba vody apod.).

Jak ušetřit elektřinu

(foto: Shutterstock)

Úspory při ohřevu vody

Pokud ohříváte vodu elektřinou, je pravděpodobné, že právě bojler si z celkové spotřeby vaší domácnosti ukousne největší dílek. Podívejte se na nastavení elektrického bojleru. Optimální teplota je 55°C. Tak omezíte tepelné ztráty i tvorbu vodního kamene, jenž zvyšuje spotřebu energie. Každý stupeň navíc zvyšuje spotřebu elektřiny o 6 až 8 %.

Úspory při svícení

Ačkoli se některé domácnosti jen těžce loučily s klasickými žárovkami, je třeba si uvědomit, že až 90 % energie přemění na teplo a pouze 10 % využijí na svícení. Za běžnou žárovku, která vydržela v průměru svítit kolem 1 000 hodin, jsme utratili zhruba 15 korun. Světelný zdroj LED nás bude stát sice v průměru kolem 250 až 400 korun, ale vydrží svítit celých 25 000 hodin. Roční spotřeba LED je 8 kWh, což při současných cenách elektřiny odpovídá 32 korunám. Pro srovnání – klasická žárovka by spotřebovala 60 kWh, tedy elektřinu za 240 korun.

Tip: Čím nahradit klasickou 60W žárovku?


Nechtěný odběr elektřiny

Přesvědčte se, zda spotřebiče ve vaší domácnosti neodebírají energii ve chvíli, kdy je nepoužíváte. Většinou jsou totiž vybavené stand-by neboli pohotovostním režimem. To je stav, kdy nevykonávají svou hlavní funkci, ale přesto spotřebovávají elektřinu. Příkladem může být televize. Ačkoli zrovna nehraje, stále na ní svítí malá červená dioda – televize je v pohotovosti, čeká, až stisknete tlačítko na ovladači. Podle průzkumů EU má pohotovostní režim na svědomí 8 až 15 procent z celkové spotřeby elektřiny v domácnosti. Pokud průměrná domácnost spotřebuje kolem 2 000 kWh, znamená to, že 160 až 200 kWh padne na pohotovostní režim. To v přepočtu představuje asi 670 až 850 Kč. Opatření je jednoduché – vypínejte spotřebiče úplně.

Úsporný provoz lednice

Dbejte na úsporný provoz lednice. Stačí jen několik drobných opatření. Lednici nestavte blízko zdroje tepla (radiátor, sporák). Důležitá je i vhodná teplota v místnosti. Každý stupeň nad 20°C nutí lednici více chladit (nárůst spotřeby cca o 6 %). Nastavte správně teplotu v lednici – pro běžný provoz dostačuje +5 °C v chladícím prostoru a -18°C v mrazáku. Každý další stupeň dolů opět zvyšuje spotřebu. Do ledničky nedávejte nikdy horké jídlo. Efektivnímu proudění vzduchu a chlazení přispěje i rovnoměrné rozložení potravin uvnitř chladničky.

Úsporné praní v pračce

Elektřinu můžete šetřit také při praní prádla. Využijte funkci odloženého startu. Ta umožňuje oddálit začátek praní, takže si nastavíte konkrétní čas. Tuto funkci oceníte v případě využívání sazby s nízkým tarifem (dříve noční proud). Prádlo perte při nižších teplotách. Předepírání používejte jen v nutných případech. Pokud máte starší pračku, zvažte pořízení nového modelu, pračka v energetické třídě A+++ je asi o 32 % úspornější než spotřebič ve třídě A.
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ