Daňové přiznání a přehledy pojištění u vedlejší činnosti za rok 2017

13.03.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si vedlejší činností a přemýšlíte, zdali se na vás vztahuje povinnost podat daňového přiznání? V některých případech opravdu nemusíte.

Podat daňové přiznání musejí ty OSVČ, jejichž příjmy bez odečtu výdajů za kalendářní rok přesáhly hranici 15 000 Kč bez ohledu na to, zdali si vydělávají hlavní nebo vedlejší činností. Musí se navíc jednat o příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu fyzických osob (15 %) a které nepatří mezi nezdanitelné částky.

Kdy je OSVČ na vedlejší činnosti?

Podnikání se za vedlejší činnost považuje v případě, když:

  • Jste zaměstnaní. Práce na HPP (nebo na zkrácený úvazek) je vždy brána za hlavní činnost, jakýkoliv další příjem pak za vedlejší.
  • Jste starobní důchodce.
  • Jste předdůchodce.
  • Jste invalidní důchodce.
  • Jste žena na rodičovské dovolené.
  • Jste osoba pobírající rodičovský příspěvek.
  • Jste osoba pečující o osoby ve stupni závislosti.
  • Jste student.

Na vedlejší činnost tedy podnikají především zaměstnanci a někteří státní pojištěnci. Dále se pak k dani z příjmu nemusejí přiznávat osoby, jejichž příjmy a výdaje byly za kalendářní rok nulové. Podle § 7 zákona č. 586/1992 Sb. bude finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a OSSZ stačit čestné prohlášení o nulových příjmech.

Jak zdanit příjmy?

Příjmy lze danit stejně jako u hlavní činnosti, a to dvěma způsoby. Buď budete vycházet z reálných příjmů a výdajů, anebo využijete výdajové paušály. Pokud bude paušál vyšší než skutečné výdaje, dojde k daňové úspoře, což je samozřejmě v zájmu všech, kteří si vydělávají.

V roce 2017 byly výdajové paušály sníženy. Živnostníci, kteří letos podávají daňové přiznání, si mohou sami vybrat, které limity využijí.

Původní limity

Nové limity

Kolik procent z příjmů

Kdo může využít

1 600 000 Kč

800 000 Kč

80 %

Podnikatelé v zemědělství, OSVČ v řemeslnictví

1 200 000 Kč

600 000 Kč

60 %

OSVČ kromě řemeslnické činnosti

800 000 Kč

400 000 Kč

40 %

OSVČ s nezávislým povoláním

600 000 Kč

300 000 Kč

30 %

OSVČ s příjmy z nájmu a obchodního majetku

Možnost výběru mají podnikatelé a živnostníci pouze letos. Pro příjmy a výdaje za rok 2018 budou už platit pouze nižší limity.

Daňové přiznání a přehledy pojištění u vedlejší činnosti za rok 2017

zdroj: Shutterstock

Příjmy osvobozené od daně

Mezi příjmy osvobozené od daně patří výhry z některých loterií, jednorázový přivýdělek do 30 000 Kč, který nijak nesouvisí s předmětem výdělečné činnosti a pak třeba i prodej cenných papírů, které jsme před tím 3 roky vlastnili.

Mezi nezdanitelné části nebo také odečitatelné položky pak můžeme zařadit dary (včetně darování krve), odborové příspěvky, úhradu za zkoušky, úroky z hypotéky, stavebního spoření a také příspěvky z penzijního spoření nebo soukromého životního pojištění. Pokud máme nějaké odečitatelné položky, není nutné je uvádět, přesto se ale jedná o výhodný krok. Lze totiž jejich prostřednictvím snížit základ daně.

U vedlejší činnosti můžete samozřejmě také uplatnit příšlusné slevy na dani: slevu na poplatníka, na manželku bez zdanitelných příjmů, na školkovné i na děti, pokud na tyto slevy máte nárok.

Pozor: Příjmy osvobozené od daně je nutné na finančním úřadě nahlásit, pokud jejich hodnota přesáhla 5 000 000 Kč. Oznámení je důležité provést do termínu konce lhůty odevzdání daňového přiznání, letos tedy do 3. dubna.

Pojištění u vedlejší činnost – zálohy

Mít podnikání na vedlejší činnost je výhodné nejen z hlediska daní, ale i v rámci pojištění. Osoby na vedlejší činnosti totiž první rok nemusí odvádět zálohy na zdravotní pojištění. Doplatí jej jednorázově až při podání přehledu pojišťovně, a to z hrubého zisku (příjem ponížený o výdaje). Minimální zálohy se jich tedy netýkají. Zaměstnanci pak zálohy nebudou hradit ani v dalších letech. Pojištění vždy doplatí najednou.

Sociální pojištění u vedlejší činnosti pak platí ty OSVČ, které měly za rok 2017 vyšší zisk než 67 756 Kč, nebo se k platbě přihlásily dobrovolně. Pokud částku za rok překonáme, sociální doplatíme najednou a další rok již budeme muset odvádět zálohy. Pokud částku nepřekročíme, zálohy se nás netýkají a my z výdělečné činnosti nebudeme mít účast na důchodovém pojištění.


Čtěte také: 

Jak vyplnit daňové přiznání?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ