Nebezpečí v dostupných tabletkách z webu

15.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chodíte k lékaři, předepisuje vám léky, berete je a pořád se cítíte hůř a hůř. Hledáte tedy pomoc jinde. Na webu je plno rad a můžeme si tam dokonce objednat i různé léky. Dokonce i ty na recept. Můžeme jim ale důvěřovat?

Nejsou to ještě ani tři desítky let, kdy jsme si stěžovali na nedostatek informací. Ať už ze světa nebo z tuzemska, z politické sféry nebo třeba ze zdravotnictví. Za oněch třicet let se situace zcela změnila. Dnes jsme díky internetu informacemi zahlceni a je jen na nás, jak s nimi naložíme. V oblasti zdraví nám webové stránky nabízejí nejrůznější možnosti a varianty léčení, léků, lektvarů i téměř zázračných produktů. Když jsme byli malí, pohádkám jsme věřili. Všichni jsme z toho ale nejspíš nevyrostli. Je totiž velmi zvláštní, kolik z nás věří těmto uzdravovacím pohádkám z internetu dnes. A nejen že jim lidé věří, ale řídí se podle nich, nakupují různé „léčivé produkty“ a berou je. Pokud mají štěstí, jen si třeba zkazí žaludek.

Za léčivou zásilku hrozí soud

Léky nabízené na webu dělíme na legální a nelegální. Legálně si můžeme koupit léky řádně registrované a volně prodejné. Ne však léky na recept. Pokud se nám to povede, kupujeme nelegální léky, které u nás nejsou registrované. Především riskujeme své zdraví. Ani dovoz či zaslání léků z ciziny není legální. Kontroluje to Celní správa ČR a zásilky nebezpečných léčiv by neměly být na naše území vůbec puštěny. A pozor - celní správa pak může zahájit s tím, kdo si léky objednal, trestní řízení.

Co nám chybí?

Mezi nejčastěji nelegálně nabízené skupiny léků patří podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) přípravky na hubnutí, podporu růstu svalů a na léčbu poruch erekce. V tržním prostředí se dá předpokládat, že s poptávkou po nových druzích léků vyroste i další nelegální nabídka. Výrobny nelegálních přípravků mohou dnes být po celém světě.

Léky na internetu bezpečné?

(foto: Shutterstock)

Víte, čím se léčíte?

Jak bylo řečeno s nákupem a užíváním nelegálních a padělaných léků je spojena řada rizik. Je-li totiž léčivý přípravek vázán na lékařský předpis, pak je pouze na lékaři, aby posoudil, zda je ten či onen lék pro konkrétního člověka vhodný či nikoli. Naše zdraví může poškodit padělek i nelegální přípravek, který je použit nevhodně. U padělků navíc hrozí velké riziko závažného poškození zdraví, protože zpravidla neobsahují deklarovanou účinnou látku, nebo ji obsahují v jiném než deklarovaném množství. Vyrábí se často ve zcela nevyhovujících podmínkách a obsahují podle SÚKL i další nedeklarované látky: od ředidel přes jed na krysy až třeba po silniční barvy.

Lék ze sousedství

Na internetu můžete narazit taky na poptávku i nabídku léků od jednotlivců. Obvykle jsou to nějak zaměřená fóra, chaty. „Zdravím, sháním léky na migrénu, nezbyly někomu?“ „Došly mi prášky na spaní, pomozte!“

Ale i druhá strana chce vydělat: „Zbylo mi plato božího patáčku proti depresi a čípky na bolest. Cenu nabídněte.“ Pak vám domů přijde pár tabletek, vy nemáte žádnou jistotu, co vlastně obsahují a jak působí. Užijete je? Dobrodružná povaha, které je všechno jedno asi ano. Jedinec obdařený rozumem je ani nekoupí a neobjedná.

Jestliže léčiva nespotřebujete, měli byste je vrátit v lékárně a určitě je nenabízet k dalšímu použití na internetu, navíc za úplatu. A pokud vás trápí zdravotní problém, navštivte lékaře. A jen tak mimochodem - prodávat léky výše pospaným způsobem na webu je trestné a za „nedovolené zacházení s léčivými přípravky“ je taky možné dostat pokutu v milionech korun.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel