"Matka" Kooperativy v zisku 11,65 miliard Kč

23.03.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vienna Insurance Group patří ve střední a východní Evropě k hlavním hráčům na trhu pojištění. Jak si vedla na našem trhu? A které pojišťovny spadají do jejího portfolia?

Vienna Insurance Group (VIG) oznámila 22. března 2018 výsledky za rok 2017 a plány do budoucna. Na tiskové konferenci ve Vídni generální ředitelka VIG Elizabeth Stadler oznámila: „Na základě dobrých výsledků navrhne představenstvo zvýšení dividendy z 80 na 90 centů.“ Akcie VIG zareagovaly na lepší než očekávané výsledky na burze v Praze a ve Vídni dvouprocentním růstem. Jaký tedy byl zisk VIG? A jaké postavení má ČR v rámci koncernu?

Kooperativa, ČPP a Pojišťovna České spořitelny

Do skupiny Vienna Insurance Group u nás můžeme zařadit tři velké pojišťovny - Kooperativu, Českou podnikatelskou pojišťovnu a také Pojišťovnu České spořitelny. Na Slovensku pak její portfolio zahrnuje Kooperativu. Komunální poisťovnu a Poistˇovnu Slovenské sporitelny.

Konkurence na českém trhu

V rámci ČR patří mezi hlavní konkurenty koncernu VIG skupina Generali (Česká pojišťovna a Generali), Allianz, ČSOB, Uniqa, NN a řada dalších.

Tip: Kdo vlastní naše další pojišťovny?

Kde VIG dále působí a jaký má podíl na trhu

VIG působí v zemích střední a východní Evropy, v Itálii a Turecku. Země bývalého východního bloku.tvoří pro tento koncern jeden z hlavních zdrojů pojistného i zisku. Zisk VIG ve střední a východní Evropě (bez Německa a Rakouska) tvořil 57 %, pojistné v těchto zemích tvořilo 55 % z celkového pojistného.

Kde společnost VIG působí a kde je jednička na trhu? 

VIG a střední Evropa

Zdroj: Vienna Insurance Group

VIG má ve střední a východní Evropě přibližně 18% podíl na trhu a dle jejich výpočtů se jedná o jedničku na trhu v Rakousku a většině zemí bývalého východního bloku. V České republice dle našich výpočtů tvoří její podíl na trhu dle objemu pojistného přibližně 32 %.

Pojistné v hodnotě téměř čtvrt bilionu korun

Vybrané pojistné koncernu VIG činilo celkově 9,386 miliard eur (tedy cca 247 miliard Kč). Česká republika je z pohledu pojistného druhým největším trhem VIG, hned po Rakousku. Předepsané pojistné v Rakousku mělo v roce 3,849 miliard eur (tedy cca 101 miliard Kč), v Česku 1,603 miliardy eur (tedy cca 42 miliard Kč). Ovšem zisk před zdaněním plynul z Rakouska v hodnotě 175 milionů eur (tedy 4,6 miliard Kč) a z ČR přibližně 149 milionů euro (tedy cca 3,9 miliard Kč). Na třetím místě ve výši zisku koncernu VIG se umístilo Slovensko se ziskem přibližně 56 milionů eur, tedy cca 1,5 miliardy Kč (s předepsaným pojistným v hodnotě 810 milionů eur, tedy cca 21 miliard Kč). Větší hodnotu celkově předepsaného pojistného než na Slovensku měla společnost v Polsku, cca 887 milionů eur (23,4 miliard Kč), zisk před zdaněním byl ovšem nižší než na Slovensku, a to přibližně 36 milionů eur (cca 950 milionů Kč).

Růst (téměř) na všech frontách

Skupina VIG byla loni zisková ve většině zemí, kde působí (jak jsme si ukázali již výše). Rovněž celkový zisk společnosti vzrostl o 8,8 % na 442,5 milionů eur (cca 11,65 miliard Kč). Nárůst zisku plyne zejména z pozitivního vývoje ukazatele combined ratio (poměru celkových nákladů pojišťovny vůči pojistnému), který činí 96,7 % (ovšem oproti předchozímu roku poklesl o 0,6 procentního bodu. Placené pojistné výrazně vzrostlo převážně v zemích střední a východní Evropy - na Slovensku (+10,6 %), v Maďarsku (10 %), v Bulharsku (+9,8 %), v Polsku (+8,2 %) a v České republice (+4,9 %).


Čtěte také:

Kdo vlastní naše banky?

Kterého úrazu se Češi bojí nejvíce?

Jak (ne)ukončit životní pojištění?


Budoucnost patří technologiím

V minulém roce téměř polovina klientů byla tvořena generací X (1961 – 1980). V roce 2024 VIG počítá, že téměř polovina jejich klientů bude z generace Y 1981-2000 pro které je důležité řešit problémy především online. Kvůli tomu VIG chystá djgitalizaci pojištění a svých služeb, které proběhne ve dvou vlnách. Je obecným trendem přesouvat vyřizování pojistné a další věci jednoduše na internet, protože nastupující generace řeší své zájmy převážně touto cestou.

Vienna Insurance Group dokázala využít nelehkého přechodu ke kapitalismu bývalých zemí východního bloku a v mnoha těchto zemích patří na trhu k dominantním hráčům. Uvidíme, jak se pojistný trh ve střední a východní Evropě bude vyvíjet a jak případně pojišťovny budou čelit hrozbě dalšího drobení EU a politickým hrátkám napříč střední Evropou. V ČR bude důležité také to,  jak se vyvinou události kolem neplatných pojistných smluv České pojišťovny a Axy, jestli se tento plamen nerozšíří i na smlouvy dalších pojišťoven.

Zdroje: VIG, Kooperativa, ČSÚ, ČT

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ