Jak se bránit falešným vymáhacím agenturám a exekutorům?

06.04.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Volá vám neznámé číslo, zvednete hovor, a představí se vám někdo, kdo tvrdí, že máte dluh, který je třeba neprodleně zaplatit? Poradíme vám, co v takové situaci dělat.

Exekucí je v České republice více jak 800 000. Číslo je to skutečně katastrofální. To, že vám někdo volá a nutí vás uhradit jakýsi dluh, ještě ale neznamená, že patříte mezi neplatiče. Právě naopak. Čím dál více lidí se setkává s tím, že je ve dne a dokonce někdy i v noci obtěžují neznámá čísla, která vymáhají neexistující pohledávky a čekají, zdali se někdo chytí a podvodu uvěří. Někteří se dokonce nezdráhají výhružek a slovního napadání, dokud údajnou dlužnou částku neobdrží. Jak se bránit?

Důvěřuj, ale prověřuj

Pokud zvednete neznámé číslo a na druhé straně se ozve vymahačka nebo inkasní agentura, zbystřete. Volající by vám měl sdělit identifikační údaje, především tedy své jméno, název společnosti, pro kterou pracuje, výši vašeho dluhu včetně toho, od které společnosti převzal plnou moc na vymáhání pohledávky. Zatím ale rozhodně na nic nekývejte a peníze nikam neposílejte.

Nejprve si ověřte jeho telefonní číslo. Dnes již naštěstí funguje plno webů, kde se lidé svěřují se svými zkušenostmi ohledně nevyžádaných telefonátů.

Kde si ověřit telefonní číslo?

  • Kdovolal.cz
  • Komupatri.cz
  • Vyhledatcislo.cz
  • Stoping.cz
  • Neznamecislo.cz

Nezapomeňte si na internetu také pořádně proklepnout jméno volající osoby a samozřejmě i samotnou agenturu. Ozvat se můžete samozřejmě i tomu, kdo byl označen za původního věřitele, resp. společnosti, u které jste se údajně zadlužili. Jestliže neexistuje nebo vám sdělí, že u ní žádný dluh nemáte, pak není co řešit.

TIP: Pokud si nejste jisti tím, která čísla jsou pro vás nebezpečná, stáhněte si na Google Play aplikaci Můžu to zvednout? Poznáte ji podle znaku chobotnice. Tato appka vás pak sama upozorní, zdali je příchozí hovor oběžující nebo dokonce riskantní.

Jak zjistit, kde mám dluh?

Pokud si ale chcete být maximálně jistí, můžete se zkusit sami vyhledat na těchto registrech dlužníků:

  • Cbcb.cz
  • Cncb.cz
  • Kolikmam.cz
  • Solus.cz

Když zjistíte, že se jedná o podvodnou firmu, číslo bez výčitek zablokujte. Jestliže vám ale volající jakkoliv vyhrožoval, informujte policii ČR.

Pozor: I kdyby se jednalo o skutečnou společnost, která by si nárokovala na úhradu pohledávky právem, je důležité vědět, že inkasní agentura není exekutor. To znamená, že její zaměstnanci nejsou nijak oprávněni vstupovat na váš pozemek, do vašeho bytu a zabavovat vám věci. Rozhodně jim ani nic nepodepisujte. Majetek dlužníka ze zákona nesmí nijak postihovat stejně jako bankovní konto srážkami ze mzdy. Pokud by vás tedy někdo na vlastním pozemku obtěžoval anebo se vám snažil i násilím dostat do domu, volejte PČR. Případně mu ještě můžete pohrozit medializací celé kauzy.

Vymáhání dluhů a falešná exekuce – jak se bránit?

zdroj: Shuterstock

Jak na falešnou exekuci?

I falešní exekutoři mohou volat z pofiderních čísel. Na konci ledna se navíc řešila kauza, která se týkala toho, že byly lidem zasílány podvodné emaily od údajných exekutorů s falešnou výzvou k úhradě dluhu. Na takový email nijak neodpovídejte a neotevírejte přílohy – ty by mohly infikovat váš počítač.

Dobré je navíc vědět i to, že exekutor se nikdy neozývá prostřednictvím emailu. Zahájení exekuce musí být nařízeno soudem. Ve chvíli, kdy obdrží vyrozumění, je povinen o zahájení do 15 dnů informovat dlužníka. Vždy tak ale koná prostřednictvím listovní zásilky do vlastních rukou anebo datovou schránkou. Dopisy tedy vždy otevírejte a kontrolujte.

Pokud pravidelně vybíráte poštu, žádné vyrozumění nedorazilo, a přesto se na vašem prahu objevil exekutor, pravděpodobně se jedná o podfuk nebo o neoprávněné jednání. Zde je ale dobré myslet i na to, že pokud chce exekutor zabavovat majetek, návštěvu nehlásí předem (vyrozumění však musí zaslat vždy).

Jak má vypadat exekuční příkaz?

Je dáno zákonem, co musí řádný exekuční příkaz obsahovat. Jsou to tyto údaje:

  • Označení exekučního soudu
  • Číslo a jméno soudního exekutora
  • Označení řízení pod spisovou značkou
  • Informace o nařízených exekucích
  • Informace o tom, ze kterých titulů vyplývají
  • Výši vymáhané pohledávky
  • Datum a poučení
  • Razítko

Prokázat se navíc musí i příslušným odznakem. Po zjištění jeho jména si jej navíc můžete prověřit v seznamu exekutorů. Pokud je skutečně oprávněnou osobou, má veškerou moc zasahovat do vašeho majetku.

Neoprávněná exekuce

Jsou bohužel i situace, kdy se tu a tam stane, že exekutor je sice ,,pravý“, ale vaše dluhy už ne. Tak či tak jde o pochybení exekutorské komory, která buď neměla čas na prověření, nebo z jiných důvodů případ neprozkoumala. Pokud jste si skutečně naprosto jistí svou bezúhonností, podejte neprodleně k soudu návrh na zastavení exekuce. Váš případ bude přezkoumán a v případě nulových pohledávek bude také vše zastaveno.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel