Elektronické aukce? To nejlepší mají za sebou. Strašákem jsou pokuty

27.03.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podepíšete přihlášku do aukce, ve které máte získat nejlevnější elektřinu na trhu. Místo úspory vám ale ve schránce přistanou výhrůžky a pokuty. Mají elektronické aukce ještě smysl? A jak se bránit podvodníkům?

Na energetickém trhu se jako houby po dešti vyrojily aukční domy nebo energetické kanceláře, které lidem slibují levnou elektřinu. Některé z nich jsou poctivé, jiné nikoli.

Princip aukce je jednoduchý. Na jedné straně jsou odběratelé, například domácnosti, které se shromáždí do velké skupiny. Na druhé straně jsou dodavatelé, kteří jsou ochotni snížit ceny elektřiny nebo plynu, protože soutěží o velký objem spotřeby.



Aukce elektřiny jsou minulostí

Elektronické aukce elektřiny a zemního plynu zažily boom v době, kdy ceny energií na burzách klesaly. „V situaci klesajících burzovních cen bylo vcelku snadné dosahovat v aukcích nízké ceny. Nyní to již zdaleka není tak jednoznačné a rozhodně platí, že aktivní zákazník, který si najde čas na srovnání nabídek na trhu, může dosáhnout na lepší cenu,“ říká Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Podobného názoru je i Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz. „Myslím, že doba aukcí je již minulostí. Aukce vznikly jako reakce na pokles velkoobchodních cen a stagnujících cen pro společnosti a pro domácnosti,“ dodává.

Rozdíly mezi cenami z aukce a z ceníků dodavatelů nejsou tak významné jako v minulosti. Navíc existuje riziko, že se spotřebitel snadno zamotá do změti podepsaných smluv a závazků. Nejdříve totiž podepíše přihlášku do aukce. Ta se sice tváří nevinně, ale většinou je závazná. Konkrétně se v ní spotřebitel zavazuje k tomu, že začne od vítězného dodavatele odebírat elektřinu nebo plyn. A pokud ne, zaplatí sankci.

Aukce na elektřinu - vyplatí se?

(foto: Shutterstock)

Obchodní podmínky jsou důležité

Lidé přitom mívají sjednané smlouvy na dobu určitou se svým původním dodavatelem. Ty je zavazují odebírat energii například celé dva roky. Pokud by je chtěli předčasně vypovědět, bude po nich dodavatel rovněž požadovat sankce.

„Při hromadné aukci stoupá pravděpodobnost, že člověk podepíše nevýhodnou smlouvu, protože se snáze nechá strhnout davem. Přitom ale stále platí totéž, jako při individuálně uzavřeném kontraktu: obchodní podmínky nejsou méně důležité než samostatný ceník,“ upozorňuje Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Dopředu není zřejmé, jaký dodavatel aukci vyhraje, protože nabídl nejnižší cenu. „Lidé neznají cenu dopředu. Rizika ale nesou i dodavatelé, protože neví, o jaký rozsah dodávek souhlasí. Proto se podepisují přihlášky nebo smlouvy o účasti v aukci a závazky podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem,“ dodává Jan Schindler.

Spotřebitelé by měli pamatovat také na to, že i aukční společnosti sledují vlastní zisk. „Všechny aukční společnosti a další zprostředkovatelé jsou komerční subjekty, které si ukrojí další část obchodní marže. A v mnoha případech zavazují klienta k podpisu vysoutěžené ceny. Přitom tato cena nikdy nepokrývá celý trh, ale jen ty obchodníky, kteří jsou ochotni zprostředkovateli za zisk klienta zaplatit,“ konstatuje Jiří Gavor.

Jeden podpis za tisíce

Lidé se tak snadno mohou dostat do potíží – stačí jeden podpis na přihlášce a rozběhne se kolotoč. Aukční společnosti budou tlačit spotřebitele k podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem. Původní dodavatel neakceptuje výpověď smlouvy a bude požadovat sankce. Pokuty přitom nejsou nízké, pohybují se v řádech tisíců korun.

Na vině je mimo jiné i to, že lidé nečtou, co podepisují. Úroveň energetické gramotnosti v Česku je nízká. „Úzce souvisí s informační, respektive mediální gramotností, která u nás bohužel není velká,“ říká Petr Woff.

Hlavním pravidlem, jak se vyhnout potížím, je nepodepisovat smlouvy ani přihlášky do aukcí mezi dveřmi. Pokud vás nabídka zaujme, vyžádejte si všechny podklady, včetně obchodních podmínek, a pořádně si je prostudujte.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ