Životní pojištění: jiné má úředník a jiné zase kaskadér

05.04.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Čím máte z hlediska úrazu rizikovější povolání, tím bude vaše životní pojištění dražší. Je to logické, vyššímu riziku při práci je vystaven například natěrač výškových budov než asistentka v prodejně značkových parfémů. Rizikovost klienta má povolání z hlediska pojišťovny zásadní vliv. A podle něj se také určuje většinou cena.

V praxi se to projevuje tak, že například nástrojař nebo truhlář má pojištění dražší než úředník. A některé pojišťovny rozdělují klienty i pro nemocenská rizika.

Připojištění možné

Někteří lidé se věnují profesím, ve kterých mohou přijít k úrazu častěji. Tato povolání nejsou vyloženě nebezpečná, ale jejich povaha to umožňuje. Může to být práce s ostrými nástroji nebo v rizikovém prostředí. Tito pracovníci by si měli zmíněným faktorům svou životní pojistku přizpůsobit. Jejich pojištění by mělo zcela jistě krýt riziko trvalých následků zranění, tedy invalidity, a také riziko smrtí. Pokud vykonáváte rizikovou pracovní činnost, můžete pak využít také doplňková připojištění. Ta kryjí rizika pracovní neschopnosti nebo závažného onemocnění. Musíte se samozřejmě nejprve podívat, co se v takové situaci stane. Kolik vám tedy při déletrvající neschopence nebo závažném onemocnění pojišťovna vyplatí a za jakých podmínek to vlastně bude.

Jestliže už jste pojištění, je důležité ohlásit pojistnému ústavu změnu zaměstnání. Budete-li totiž vykonávat rizikovější práci a budete pojištěn ve skupině méně rizikové, pojišťovna vám může při úrazu plnění krátit. Dostanete prostě méně peněz. V opačném případě, tedy pokud začínáte v méně rizikovém povolání, než bylo to bývalé, pokud to neohlásíte pojišťovně, budete platit zbytečně vysoké pojistné.

Jak nastavit životní pojištění v práci

(foto: Shutterstock)

Kouření i sport hrají roli

Z čeho se skládá výše pojistného? Je to součet několika složek: důležitá je částka, kterou vám při plnění pojišťovna vyplatí, další je rozsah pojištění, váš zdravotní stav klienta a věk. Podstatný je ale také fakt, jestli kouříte nebo jste někde registrovaným sportovcem.

Pojistné ústavy mají často vypracované statistiky úrazovosti a nemocí, které se týkají různých profesí. Podle nich pak sjednávají pojistné smlouvy a stanovují výši pojistného pro úrazové pojištění a pojištění pro případ invalidity.

Jak jsme již naznačili, nejnižší částky pojistného jsou pro zaměstnání spíše administrativní povahy nebo duševní činnosti, vyšší částky pojistného zaplatí pracovníci, kteří se věnují středně rizikovým činnostem - manuální profese s fyzickou činností.

Za extrémně rizikové profese jsou z hlediska pojišťoven považovány povolání, která se nevykonávají na zemi, či naopak se většinu pracovní doby uskutečňuje pod zemí. U těchto prací je pojistné nejvyšší.


Vše, co byste měli vědět o životním pojištění:


Nastavte si pojištění dobře

Než pojistnou smlouvu podepíšete, promyslete si ji. Pokud pracujete s ostrými předměty a většinou vestoje, je dobré mít pojištěné ruce, ale myslete také na páteř a záda. Bez jejich pojištění by pojistka asi neměla smysl. Odborníci většinou doporučují pojištění smrti, invalidity a dlouhodobé pracovní neschopnosti kvůli úrazu i nemoci. A jak jsme naznačili, to lze případně doplnit o připojištění trvalých následků vinou úrazu nebo závažné nemoci.

Měli byste tedy zvážit všechna životní rizika a své priority a ochránit svůj příjem, pokud byste o něj přišli kvůli zdravotním potížím, které vám neumožní vydělávat. Měli byste mít našetřenu pohotovostní finanční rezervu a vhodné pojištění by vám mělo dokrýt požadovanou životní úroveň při událostech s dlouhodobým dopadem.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ