Od června ušetří důchodci a studenti v autobusové a železniční dopravě na jízdném mnohem víc

09.04.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vláda v demisi rozdává, takže slíbila i schválila slevu na vlaky i autobusy. 10. června tak začne platit novela zákona, díky které budou senioři a studenti jezdit podstatně levněji. O jak velkou slevu se jedná?

Studenti a senioři ušetří za vlaky a autobusy, rozhodla 27. března vláda. Na twitteru to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zlevněné jízdné vyjde stát od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně. Letos kvůli tomu dostane ministerstvo dopravy 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy. Dopravci se ale budou moci rozhodnout, na kterých spojích slevy umožní, což souvisí s omezenými možnostmi zvyšování kapacity u vytížených linek.

 

 

Kdy začne změna platit?

Sleva 75 procent z jízdného v železniční i autobusové dopravě pro studenty do 26 let a seniory od 65 let bude platit od chystané změny jízdního řádu 10. června. Platit pak budou pouze čtvrtinu původní ceny. "Děti do šesti let budou dál jezdit zdarma, zdravotně postiženým zůstává stávající sleva," dodal Babiš.

"Podporu zejména seniorům si stát ne že dovolit může, ale musí," uvedl před dnešním jednáním kabinetu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). "Druhá věc je podpora studentů, tam to je nová generace. Evropa přistupuje k tomu, že pro mládež a studenty dělá zajímavé zlevněné jízdné, je na místě, aby se ČR přidala," dodal.

Dopravci budou moci určit spoje, kde slevy uznávat nebudou. Ministerstvo předpokládá, že tato rozhodnutí budou dopravci přijímat po dohodě s objednateli. "Možnost omezení poskytnutí slevy by byla limitována určitým procentem ze všech spojů dopravce," napsalo ministerstvo. Konkrétní procento ještě není dané.

TIP: Jak konkrétně můžou důchodci, studenti a žáci slevu uplatnit?

Úspora na státním rozpočtu

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury je návrh nekoncepční a premiér v demisi si jím pouze kupuje voliče. "Vláda bez důvěry se evidentně inspirovala na Slovensku, kde ale toto opatření nepřineslo avizované pozitivní dopady, protože lidé nechtějí jezdit přeplněnými vlaky, a tak se vrací k dopravě vlastním autem," uvedl.

Babiš minulý týden po jednání kabinetu řekl, že vláda v letošním státním rozpočtu našla úspory 8,4 miliardy korun. Z těchto peněz chce kabinet dát čtyři miliardy krajům na opravy silnic 2. a 3. třídy, uvedl. Zbytek peněz využije podle něj například právě na slevy jízdného. Dnes schválené opatření má zlepšit dostupnost veřejné dopravy pro vymezené skupiny cestujících, ve kterých se obecně vyskytuje větší podíl lidí s nízkými příjmy. Současně chce ministerstvo dopravy stimulovat využívání veřejné hromadné dopravy mladými lidmi.

Kompenzace slev dopravcům bude provádět ministerstvo dopravy obdobným způsobem, kterým nyní zajišťuje úhradu současných slev na komerčních spojích v železniční a autobusové dopravě. Zatímco nyní hradí kompenzace asi 240 milionů korun, nově to bude 3,02 miliardy Kč pro železniční osobní dopravu a 2,81 miliardy pro autobusovou dopravu. V souvislosti se slevou bude muset ministerstvo financí upravit svůj výměr pro seznam zboží s regulovanými cenami.

Slevy na jízdném pro důchodce teď

U Českých drah měli penzisté doposud slevu 25 %, což se týkalo i zpátečních cest. Bylo ale nutné si za 50 Kč zřídit speciální průkazku na zvláštní jízdné. Doložit bylo třeba občanský průkaz, pasovou fotografii a potvrzení o pobírání důchodu. Osoby nad 70 let poté dokládat potvrzení nemuseli.

Mnohým se ale v současnosti vyplatí raději zřídit In-kartu, která má hned 2 typy:

  • IN 50 – 490 Kč za rok, 50% slevy na jízdném
  • IN senior – 1330 Kč za rok, cestování úplně zdarma

Slevy na jízdném a dopravě pro důchodce a studenty 2018

zdroj: Shutterstock

Navíc například u Regiojet můžete slevu uplatnit i bez zařizování jakékoliv karty nebo průkazky. Dokonce nemusíte dokládat ani potvrzením o důchodu. Bohatě stačí OP nebo cestovní pas. Ušetřit lze na běžném jízdném 30 %, 45 % v případě, že si penzista objedná lístek přes internet.

Slevy na dopravu pro studenty teď

Ani u studentů České dráhy nezahálejí. Zvláštní jízdné pro ně platí od 15 do 26 let a mohou ušetřit až 40 %. Při zařízení in-karty je zde sleva dalších 25 %, což platí i pro děti mladší 15 let.

Regioget umožňuje studentům do 26 let slevu 25 %, která je stanovená zákonem. Slevu 10 % lze s kartou ISIC uplatnit i pro denní studium do 29 let.

Kde je MHD zdarma?

I když jsme se bavili především o autobusové a železniční dopravě, není na škodu zmínit i něco málo o MHD. Jak jistě víte, v městské dopravě jezdí zdarma děti do 6 let. Na některých místech v ČR je ale třeba jízdné za spoje po městě zrušeno úplně. Doprava je zdarma v těchto městech:

  • Frýdek-Místek
  • Hořovice
  • Litoměřice
  • Lovosice
  • Strakonice
  • Valašské Meziříčí

Ve většině zmíněných měst místní samospráva změny nelituje. Splnila svůj účel, kterým bylo motivovat cestující k využívání MHD a především pak nechat auta před domem nebo v garážích.

zdroj: ČTK


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Spotřebitel