Daňová poradna: 5 otázek za 5 minut 12 do daňového přiznání

30.03.2018 | , Finance.cz
DANĚ


S koncem března se plní finanční úřady a podatelny a především daňová přiznání. Pokud v tom plavete, vždycky se na daně můžete zeptat v naší poradně. Jaké dotazy měli naši čtenáři v posledních dnech? Projděte si je a možná najdete i vaši odpověď.

S blížícím se závěrečným termínem pro podání daňového přiznání daně z příjmu se množí dotazy mířící do naší daňové poradny, na naše facebookové stránky i do našich emailů. Na co se lidé často ptají?

Chyba v daňovém přiznání

Pan Žluna podal elektronické daňové přiznání (DAP). Bohužel po čase zjistil, že udělal chybu, kvůli které by mu finanční úřad vrátil více, než by měl. Potvrzení (které se má dodat fyzicky do 5 dnů) pan Žluna nedodal. Může pan Žluna podat nové elektronické DAP? Nebo má opravit původní DAP?

Finanční správa mluví jasně: "V případě odeslání formuláře "bez podpisu" je nutné příslušnému orgánu Finanční správy ČR, potvrdit tento úkon způsobem, uvedeným v § 71 odst. 1, zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, v účinném znění, a to do 5 dnů od odeslání podání. Bez potvrzení tento úkon nebude mít účinky podání." Takže, aby bylo daňové přiznání pana Žluny podáno, musí fyzicky podat potvrzení. Jinak finanční správa postupuje tak, jak kdyby přiznání nepodal. Pan Žluna nemusí opravovat nesprávně vyplněné původní daňové přiznání, ale musí podat nové daňové přiznání.

Pokud by pan Žluna potvrzení do 5 dnů dodal, tak by mohl až do termínu podání podat opravné přiznání (+ potvrzení) a v něm napravit své chyby. Obecně platí, že pokud podáte daňové přiznání a do termínu podání (u daně z příjmů v roce 2018 do 3. 4.) zjistíte, že v něm máte chybu, je možno podat opravné daňové přiznání a chybu v něm napravit. Pokud na chybu přijdete po termínu, podáváte dodatečné daňové přiznání.

Tip: Co dělat, když daňové přiznání zapomenete podat?


Sleva na manžela/manželku

Paní Sojková se ptá, zda-li její manžel může uplatnit slevu na dani na manželku, když paní Sojková vedle rodičovské pracovala dvakrát na DPP? Vydělala si za rok 18 000 Kč. Její rodičovská měsíčně činila 6 000 Kč.

Nárok na slevu na manžela/manželku má ten, jehož manžel/manželka neměl/a v daném roce příjmy přesahující 68 000 Kč. Do těchto příjmů se zahrnují příjmy z DPP., nicméně rodičovský příspěvek se do těchto příjmů nezahrnuje. Tudíž manžel paní Sojkové bude mít nárok na slevu na manželku ve výši 24 840 Kč.

Daňové přiznání včas, na poslední chvíli

(foto: Shutterstock)

Školkovné a daně

Manželé Kukačkovi platí dceři školkovné ve výši 12 000 Kč. Mají nárok na slevu na dani?

Ano, pokud vaše dítě chodí do státní i soukromé školky, tak si můžete uplatnit školkovné jako slevu na dani až ve výši 11 000 Kč (12 200 Kč poté v daňovém přiznání za rok 2018). Nárok na tuto slevu nemají například děti chodící do lesní školky, mají soukromé hlídání apod. Pokud dítě chodí do soukromé školky, tak nárok na daňovou slevu máte. Daňový bonus u této slevy na dani nevzniká. Nárok na daňovou slevu doložte dokladem ze školky o zaplaceném školkovném. Pozor ovšem na to, že školkovné můžete uplatnit pouze do výše opravdu vynaložených a zaplacených poplatků, tedy do výše, kterou vám potvrdí vaše školka. Častou chybou je situace, kdy si rodič uplatní celou částku 11 tisíc, i když poplatky za umístění v předškolním zařízení byly ve skutečnosti za celý rok nižší.

Tip: Jaké doklady přiložit k daňovému přiznání?


Životní pojištění a daně

Pan Havran musí akutně zrušit životní pojištění. Může si ještě letos uplatnit jako odčitatelnou položku pojistné na životním pojištění?

Ne, nemůže. Navíc při předčasném ukončení životního pojištění bude muset podat daňová přiznání za posledních 10 let a dodanit daňové odpočty, které si za pojistné uplatnil.


Do kdy můžete odevzdat daňové přiznání?

Pan Čáp zapomněl odevzdat do dneška (30. března) daňové přiznání a na Velikonoce odletěl na dovolenou. Do kdy může podat daňové přiznání?

Do termínu odevzdání daňového přiznání daně z příjmu letos vstoupily Velikonoce, takže daňové přiznání můžete dodat letos nejpozději 3. dubna. Finanční úřady obecně tolerují opoždění o pět dní. V tomto případě nejste sankcionování, pokud ovšem podáte daňové přiznání ještě později (a nemáte příjmy ze zahraničí, daňového poradce, či jiné zákonem povolené důvody), tak se připravte na pokutu.

Přejeme příjemně strávené Velikonoce a Mezinárodní den ptactva. Pokud jste svůj dotaz v dnešním přehledu nenašli, tak využijte naší daňové poradny.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ