Triky podomních prodejců v roce 2018. Jak se bránit?

09.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zvoní na dveře domácností a prodávají elektřinu nebo zemní plyn. Bývají vybaveni přesvědčivými argumenty. Místo úspory vám ale po odchodu podomního prodejce může zůstat nevýhodná smlouva. Jak se jejich trikům bránit?

Podomní prodej je jeden z legitimních způsobů prodeje zboží nebo služeb. Prodejce by ovšem měl dodržet všechny zákonné požadavky, především spotřebiteli poskytnout dostatečné informace o nabízených službách a seznámit ho s obchodními podmínkami. A právě to se většinou neděje. Podomní prodejci často používají zavádějící argumenty nebo mlží ohledně své skutečné identity – tedy neříkají narovinu, proč přicházejí a od jaké jsou společnosti.

6 nejčastějších triků podomních prodejců

  1. Vydávají se za zástupce jiné společnosti. V ruce mohou držet desky s logem dominantní společnosti v regionu, aby vás zmátli. Mohou argumentovat tím, že vám dodavatel posílal dopis a oni jdou zkontrolovat, zda vám akční nabídka přišla a vy neplatíte příliš. Ohání se i tím, že jsou od distribuční společnosti a jdou zkontrolovat elektroměr nebo plynoměr – odečty měřidel jsou vždy řádně ohlášeny dopředu.
  2. Chtějí vaši fakturu. Na ní jsou totiž napsané parametry vašeho odběrného místa. A právě tyto údaje podomní prodejci potřebují do nové smlouvy, kterou vám posléze dají podepsat. Nenápadně vypadající list papíru můžou vydávat jen za potvrzení, že u vás byli.
  3. Neřeknou vám vše. Budou mít plná ústa slev, ale nevypočítají vám konkrétní úsporu pro vaše odběrné místo. Úspora přitom záleží na vaší spotřebě a vašich aktuálních cenách.
  4. Trvají na okamžitém podpisu. Podomní prodejci vám nebudou chtít dát čas na rozmyšlenou. Budou vás přesvědčovat, abyste podepsali hned. Podlehnout nátlaku se většinou nevyplácí.
  5. Jsou agresivní. Zejména pokud se s nimi nechcete bavit, rozmyslíte si podpis smlouvy nebo je postrašíte zavoláním městské policie. Na tu se můžete obrátit, pokud u vás podomní prodejci zvoní, ačkoli je ve vašem městě nebo obci podomní prodej zakázaný.
  6. Darují vám žárovky zdarma. Na ty ale ve skutečnosti podepisujete kupní smlouvu. Ta má zkomplikovat případné odstoupení od smlouvy na dodávky elektřiny nebo zemního plynu.

6 triků podomních prodejců elektřiny

(foto: Shutterstock)

Zavařit může i přihláška do aukce

Nemusíte nutně podepsat hned smlouvu s dodavatelem, abyste se dostali do problémů. Trendem poslední doby jsou elektronické aukce. Zástupci energetických domů nebo aukčních společností obcházejí v poslední době domácnosti a přemlouvají je k podepsání přihlášky do elektronické aukce, ve které má spotřebitel získat velmi nízkou cenu energií.

„Při hromadné aukci stoupá pravděpodobnost, že člověk podepíše nevýhodnou smlouvu, protože se snáze nechá strhnout davem. I zde platí to samé jako při individuálně uzavřeném kontraktu – obchodní podmínky nejsou méně důležité než samostatný ceník,“ říká Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Přihláška do hromadné aukce přitom může být závazná. To znamená, že spotřebitel se zavazuje, že s vítězným dodavatelem smlouvu podepíše. Komplikace nastává ve chvíli, kdy má se svým původním dodavatelem smlouvu se závazkem. Potom mu mohou hrozit sankce z obou stran.

Otázkou je také výhodnost elektronických aukcí. „Když klesaly burzovní ceny, bylo celkem snadné dosáhnout pokles ceny v aukcích. Nyní to tak jednoznačné není a rozhodně platí, že aktivní zákazník, který si najde čas na srovnání nabídek na trhu, může dosáhnout na lepší ceny,“ dodává Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Obrana proti podomnímu prodeji

Nevpouštějte do svého bytu cizí osoby, varuje na svých stránkách Energetický regulační úřad. „Ani osoby, které se představí jako zaměstnanci úřadů s povinností zkontrolovat správnost vyúčtování energií,“ konstatuje český regulátor. Vyžadujte, ať se vám podomní prodejce prokáže a předloží oprávněnost výkonu konkrétních prací. Jakmile o jeho kompetenci a pověření začnete pochybovat, neváhejte se s ním rozloučit nebo zavolat policii.

Nic nepodepisujte mezi dveřmi. Pokud vás nabídka na úspory zaujme, nechte si materiály k prostudování. Vždy byste měli detailně vědět, co a za jakých podmínek podepisujete. Zajímejte se hlavně o možnosti výpovědi smlouvy. Měli byste vědět, zda je smlouva uzavírána na dobu určitou (a na jak dlouho) nebo na dobu neurčitou.

Odstupte, dokud je čas

Pokud podomnímu prodejci sednete na špek a vzápětí si vše rozmyslíte, podejte písemné odstoupení od smlouvy. Podle občanského zákoníku na to máte čas 14 dnů. Podle energetického zákona můžete od podomního prodeje odstoupit ještě patnáctý den po zahájení dodávek.


A nastudujte si všechno o změně dodavatele:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ