Syndrom nemocných domů (9)

10.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jak se cítíme psychicky a fyzicky v domech, které jsou považovány za nemocné. Za mnoho to nestojí a v těch nejhorších případech to může skončit depresí i sebevraždou.

V krajinách, kde je velmi krátký den a slunce tam téměř nesvítí, lidé žijí během zimního období stále v šeru. Je prokázáno, že v takových místech je větší počet depresí a sebevražd. Lidem prostě chybí světlo. My ale sedíme a pracujeme v moderních budovách, kde vlastně není čerstvý vzduch. To, co dýcháme, je filtry vyčištěný a recyklovaný vzduch čerpaný z místnosti, ve které pracujeme. Druhou možností je vzduch nabíraný z exteriéru, jenže ten se filtruje obdobně.

Mrtvý vzduch

Pokud v popisovaných budovách bydlíme či pracujeme, pak zde dýcháme mrtvý vzduch a navíc jsme uzavření v umělém prostředí. Je to samozřejmě nepřirozené a tato nerovnováha se dříve či později musí na naší psychice projevit. Jen fakt, že se nemůžeme zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu, je odstřihnutí od přirozených zdrojů, na který je člověk staletí zvyklý. A to není v pořádku. Náš organizmus na to prostě není vystavěn. Nedostatek denního světla pak vede k vyčerpanosti, otupělosti, rozhodně to omezuje kreativitu a při dlouhodobé absenci se mohou snižovat i naše imunitní schopnosti. Navíc přestáváme odolávat vnějším vlivům, které útočí na organizmus během ročních obdob.

Stačí si vzpomenout na jaro, které vždy přichází po každé zimě. Všichni čekáme, že se už konečně oteplí. Ale nejvíce na nás působí čerstvý jarní vzduch. Všem dělá dobře a má to samozřejmě vliv na naši psychickou i fyzickou kondici.

Jak poznat nemocný dům

(foto: Shutterstock)

Na tři směny

Můžeme se opět vrátit k předkům. Když nebyl do všech domů a chalup rozveden elektrický proud, svítilo se svíčkami a petrolejkami. Za tak špatného osvětlení se toho samozřejmě mnoho dělat nedalo. Když se elektřina rozšířila, zanedlouho někoho napadlo, že by se taky dalo pracovat v noci i v profesích, kde zrovna nebyly noční služby nutné, jako to je u hasičů, lékařů nebo policistů. A tak byl zaveden směnný provoz, o kterém se také mluví jako o zabijákovi do té doby zavedených biorytmů člověka.

Podle odborníků je třísměnný provoz hlavně zátěží pro člověka s úzkostmi a depresemi. Pro takového jedince je totiž důležité mít a dodržovat řád. Je hodně citlivý a může mít rodové predispozice k nežádoucím psychickým reakcím, např. poruchám spánku, poruchy příjmu potravy a podobně. Třísměnný provoz ale dokáže otřást zdravím a psychikou i velmi otužilého člověka.

Shopingování a open space

Jak už jsme se zmínili, ani velké kanceláře, v nichž sedí mnoho lidí, nejsou pro práci zrovna optimální. Člověk zde totiž přichází o svůj osobní prostor. Je na něj odevšud vidět, nemá žádné soukromí, nejsou jasně dané hranice. Lidé, kteří se necítí dobře v davu, nebo jen ve společnosti většího množství kolegů, či jsou vnitřně nejistí, mají třeba pocity, že jiným nestačí, to špatně snášejí. Odborníci jim zpravidla říkají, že pokud místo nemohou, nebo nechtějí změnit, měli si prostředí alespoň zpříjemnit, zútulnit. Například fotografiemi blízkých, nebo oblíbenými obrázky.

Možná, že nákupy v hypermarketech nemáte rádi, ale jít tam je mnohdy nevyhnutelné. Jsou však lidé, kteří „shopingování“ milují. První i druhá kategorie nakupujících se může spolehnout na to, že pokud je v obchodě něco odminula stejné, pak jsou to všudypřítomné kamery sledující případné zloděje. Stejné druhy zboží jsou jinde než minule, doplňovači sortimentu i pokladní jsou jiné. Jen je možná charakterizuje vesměs nasupený výraz a bledost, protože se téměř po celou směnu nepodívají na čerstvý vzduch a okna supermarkety většinou nemají. Je to skutečně nepodnětné, stereotypní a nekreativní prostředí, které způsobuje smyslovou a citovou frustraci. Zaměstnavatelé vědí, že fluktuace těchto zaměstnanců je značná a prostředím, kde by si mohli odpočinout a nadýchat se čerstvého vzduchu, je moc nerozmazlují. Měli by chodit každou pracovní pauzu ven, protáhnout se a nadechnout vzduchu.

Opakovaný pobyt v těchto lidsky nepřirozených prostorách navíc vede k rozvoji civilizačních chorob, k depresivním stavům, úzkostem a nenáladám, vyhaslosti a vyhořelosti, při kterých je mnohdy nutné vyhledat odbornou pomoc.


Seriál o nemocných domech

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ