10 tipů, jak úsporně prát prádlo a mýt nádobí

16.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Myčkou a pračkou protečou za rok tisíce litrů vody. Ze zásuvky domácí spotřebiče odeberou desítky kilowatthodin elektřiny. Stačí málo a jejich spotřebu můžete zkrouhnout o třetinu. Podívejte se na 10 tipů, jak úsporně prát prádlo a mýt nádobí.

Myčky a pračky jsou běžnou výbavou většiny domácností. Dnes jsou nové spotřebiče označovány energetickým štítkem, který vám prozradí spotřebu elektřiny, vody, ale například i hlučnost. Pokud myčku nebo pračku teprve vybíráte, zvolte úsporné spotřebiče.

V případě myčky dejte přednost spotřebiči s energetickou třídou A++ nebo A+++. Sledujte také spotřebu vody. U myčky o šířce 60 cm by měla být do 3 360 litrů ročně. U myčky o šířce 45 cm do 3 080 litrů ročně. Také pračky se prodávají v energeticky úsporných třídách. Úsporná pračka spotřebuje na 1 kg prádla 7 až 8 litrů vody.

Tip: Dobrým příkladem úsporných myček jsou např. moderní myčky od značky Gorenje - konkrétně nová třída SmartFlex, která díky invertorovému motoru dokáže vysoušet při velmi nízké spotřebě energie. Řadí se proto po právu do energetické třídy A+++. Vydává přitom hluk, který odpovídá šeptané konverzaci dvou osob, což ocení zejména rodiny s malými dětmi.

5 tipů pro úsporné mytí nádobí

  • Myčka je úspornější než klasické ruční mytí nádobí. Na umytí stejného množství nádobí ve dřezu je podle výpočtů bonnské univerzity potřeba čtyřikrát více vody a asi o čtvrtinu více energie. Platí to ale jen v případě, že myčku budete zapínat naplněnou, nikoli poloprázdnou.
  • Pokud není nádobí opravdu hodně zašpiněné, vkládejte ho do myčky bez předmývání a oplachování. Šetřete vodu. Moderní myčky jsou výkonné a zvládnou umýt i skutečně špinavé nádobí.
  • Používejte ekoprogramy, kterými je většina myček vybavena. Snížíte tím spotřebu energie. Při ekoprogramech dosahuje teplota vody jen 45, 50 nebo 55°C. Délka mycího programu je sice poměrně dlouhá, ale spotřeba energie je nižší.
  • Nádobí do myčky dobře poskládejte. Vnitřní prostor je navržený tak, aby se nádobí umylo co nejlépe. Mezi jednotlivými kusy by měl zůstat dostatek místa. Špinavější kusy vkládejte do spodního koše, sklenice a křehčí kousky do horního koše. Hluboké nádobí, například hrnce, pokládejte vzhůru nohama, aby se v nich nedržela voda.
  • Ačkoli myčka nevyžaduje velkou péči, pravidelně ji čistěte. Odstraňujte větší kusy jídla, které by se mohly zachytit ve filtrech. Právě filtry jednou za čas propláchněte. Myčce tím prospějete a zvýšíte její životnost.

Jak ušetřit při praní

(foto: Shutterstock)

5 tipů pro úsporné praní prádla

  • Pokud máte starší pračku, zvažte její výměnu. Důležitá je nejen energetická třída a spotřeba vody, ale i třída odstřeďování. Tu sledujte hlavně, pokud sušíte prádlo v sušičce, protože na usušené mokrého prádla padne více energie.
  • Neperte prádlo na příliš vysokou teplotu. Často není nutné prát na 60°C, ale vystačíte si jen s teplotou 40°C. Nižší teplota je šetrnější k prádlu i k vaší peněžence. Podívejte se také na všechny prací programy, které pračka nabízí. Zvlášť moderní spotřebiče dokážou prát velmi efektivně i s nízkou teplotou (20 nebo 30°C).
  • Pokud využíváte dvoutarifní sazbu elektřiny, máte například bojler nebo přímotopy, počkejte si, až půjde nízký tarif (noční proud). Jeho spínání zjistíte na webu nebo na zákaznické lince vašeho distributora. Využít můžete tlačítko „odloženého startu“. Pračku zapínejte vždy naplněnou.
  • O pračku se starejte. Čistěte filtr odtokové vody a usazeniny. Nečistoty mohou zvyšovat spotřebu. Navíc pravidelnou péčí prodlužujete pračce život.
  • Pračku umístěte na rovnou a pevnou plochu, pomůže to důkladnějšímu odstřeďování (ždímání) prádla. Spotřebič postavený na nerovném podkladu totiž spotřebuje více energie.

Také si přečtěte:

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ