Jak je na tom HDP Jihoafrické republiky 24 let po aparheidu?

12.04.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jihoafrická republika příští rok oslaví čtvrtstoletí od konce apartheidu. Jak je na tom její ekonomika a HDP? Jaký je státní dluh a nezaměstnanost?

Jihoafrická republika (JAR) se proslavila svojí přírodou, Charlize Theronovou, apartheidem, Nelsonem Mandelou a vuvuzelami. My jsme se zaměřili na složení ekonomiky JAR a také na problémy, které jsou na obzoru...

Stojí Jihoafrická republika na rozcestí?

Jihoafrická republika na rozcestí

Zdroj: Shutterstock

Jihoafrická ekonomika - zlato, diamanty a uhlí

Ekonomika Jihoafrické republiky je třetí největší ekonomikou černého kontinentu (po Egyptu a Nigérii). HDP měřené dle parity kupní síly (PPP) JAR za rok 2017 podle Mezinárodního měnového fondu mělo hodnotu cca 762 miliard dolarů (jen dodáváme, že české HDP je přibližně poloviční - 369 miliard dolarů). V Jihoafrické republice žije přibližně 57,5 milionů obyvatel (odhady počtu obyvatel se ovšem velmi liší) a tak HDP na 1Jihoafričana bylo cca 13,25 tisíc dolarů (cca třetina českého HDP).

Složení ekonomiky JAR je založeno na těžbě uhlí, zlata, platiny, diamantů, chromu a dalších nerostů, automobilovém průmyslu, výrobě oceli a dalších kovů, chemikálií, zemědělství (víno, kukuřice, ovce, skot a další produkty) a také turismu. Ekonomika JAR je tedy poměrně silně navázána na ceny nerostů na světových trzích, což si jihoafrická vláda uvědomuje a snaží se ekonomiku více diverzifikovat. Mezi hlavní obchodní partnery patří Čína, Spojené státy americké, Japonsko, Německo, a Saudská Arábie.

HDP jihoafrických lvů

Po pádu apartheidu se zemi poměrně slušně ekonomicky dařilo - mezi roky 1998 a 2008 rostla ročně v průměru kolem 3,5 % HDP. Finanční krize srazila ceny nerostů, a jelikož je ekonomika JAR silně navázána na tyto komodity, tak zažila menší útlum a po něm se nepodařilo navázat na rychlý růst HDP před krizí.

Vývoj HDP Jihoafrického HDP (PPP) v miliardách dolarů

HDP JAR

Zdroj: World bank

HDP Jihoafrické republiky v roce 2017 vzrostlo o 1,3 %, což není příliš oslňující výsledek, ale je to o 0,3 % nad očekávaným výsledkem. Důvodů vyššího tempa růstu HDP bylo více, ale ten hlavní je opravdu dobrý hospodářský rok zemědělců, dále růst výnosů v hornictví a obchodu. Odhady růstu HDP na rok 2018 se pohybují kolem 1,4 až 1,9 %.

Vývoj růstu HDP JAR

Vývoj růstu HDP JAR

Zdroj: Statistics South Africa

Jak jsme již zmínili, HDP Jihoafrické republiky je z velké části závislé na cenách komodit, za nevýrazným růstem HDP JAR je pokles cen železné rudy, mědi a dalších nerostů na světových trzích a rovněž pokles čínské poptávky po kovech. Navíc jihoafrická vláda zavedla zákon, který nakazuje důlním společnostem, že podíl vlastníků - černochů musí být minimálně 30 %, což odrazuje investory, kteří se přesouvají do jiných afrických zemí.

Nezaměstnanost - bolavá pata Jižní Afriky

JAR bojuje s vysokou mírou nezaměstnanosti, která se dlouhodobě pohybuje kolem 27 %, Dle nejnovějších čísel (za leden 2018) se nezaměstnanost dostala na 26,7 %. Nejnižší míru nezaměstnanosti JAR dosahovala v roce 2009, kdy míra nezaměstnanosti klesla až pod 22 %.

Problémem Jihoafrické republiky je také velká míra korupce. Transparency International zařadila JAR na 71. místo žebříčku v jejím indexu korupce (čím níže, tím horší výsledek, celkem bylo zařazeno v žebříčku 180 zemí, ČR se umístila 42. místě).

Vládní dluh roste

Vládní dluh se od roku 2008 k poměru k HDP téměř zdvojnásobil. V roce 2008 tvořil přibližně 28 % HDP, kdyžto v roce 2017 již přes 53 %, což přesahuje i nejvyšší zadlužení země v době po apartheidu, kdy se musela vyrovnávat s řadou problémů. Následně byl střídmou politikou a ekonomickým růstem zkrocen až k hranici 22 % HDP, ovšem od ekonomické krize roste i přesto, že se ho snaží vláda mírnit.


Čtěte také:

Růst HDP ve světě, jak je na tom český lev?

Kterým zemím EU se nejvíce snížil dluh?


JAR a turismus

Turismus tvoří 2,9 % jihoafrického HDP a v cestovním ruchu pracuje téměř 700 tisíc Jihoafričanů. Mezi roky 2012 a 2016 vzniklo v cestovním ruchu 40 tisíc nových pracovních míst a tento trend nadále pokračuje. V turismu již pracuje více lidí než v těžebním průmyslu (ten zaměstnává 440 tisíc lidí), což z něj dělá jeden z klíčových sektorů s velkým potenciálem do budoucnosti, protože lidé v Jižní Africe mají zkušenosti s chovem (i záchranou) divokých zvířat a kapská oblast má výjimečné přírodní podmínky, které se jinde na světě nevyskytují. Každoročně JAR navštíví kolem 15 milionů turistů.

Blýská se na lepší časy, nebo se blíží bouře?

HDP Jihoafrické republiky minulý rok rostlo více, než se očekávalo, ale faktory jako nezaměstnanost, růst vládního dluhu a některé populistické kroky vlády mohou napáchat velké škody. Společnost, ani vláda Jihoafrické republiky se dosud nevyrovnala s apartheidem a rasovou nesnášenlivostí. Jihoafrická vláda v čele s prezidentem Ramaphosou schválila vyvlastňování pozemků bílých farmářů bez náhrady a jeho navrácení "původním obyvatelům". Bílí farmáři tvoří většinu zemědělské produkce JAR a jejich odstřižení může mít pro zemi nepříjemné následky. Již od dob apartheidu je každý rok několik stovek bílých farmářů napadeno a několik desítek je jich zabito. Mnozí z nich tuto situaci řeší emigrací do jiných anglicky mluvících zemí. Jak dopadne vyvlastňování? To nikdo neví, nicméně vyvlastňováním bílých občanů si prošlo i Zimbabwe, kde tento experiment měl hrozivé následky. Jaké? A jaké je pozadí sporu bílých farmářů s vládou? Na to se podíváme v zítřejším článku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU