Měníte dodavatele elektřiny a plynu?

26.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kdekdo o tom mluví, ale tím mluvením to většinou končí. Všichni totiž chtějí ušetřit na elektřině a plynu, ale jen málokdo ví, jak to vlastně udělat. Jak se vlastně zorientovat v množství nabídek dodavatelů energií, kteří nás navíc pravidelně masírují svými nabídkami s tím, že jsou nejlevnější, nejefektivnější, nejúspornější. Na co byste si tedy měli dát pozor?

Ušetříte desítky procent a ročně to pro vás bude znamenat až desetitisíce korun. To je mediální masáž, kterou slýcháváme v reklamách. Je to pravda a je to vůbec možné? Než uvěříte, je lepší si nabídky porovnat. A na to jsou na internetu kalkulačky energií a je jich opravdu dost.

Kalkulátory ano, ale obezřetně

Regulátor trhu Energetický regulační úřad například nabízí kalkulator.tzb-info.cz. Tam vyplníte vaše PSČ, výši spotřeby za rok, která vám přišla na poslední faktuře. Vypadnou vám nabídky seřazené třeba podle cenové výhodnosti. A už zde byste si měli dát pozor, protože nejnižší cena se může také rovnat vysoké finanční sankci za předčasné ukončení smlouvy. Může také jít o krátkodobou akční nabídku. Ta platí rok a pak budete muset změnu dodavatele opět řešit, protože cena už výhodná nebude. Proto je lepší se soustředit na nabídky se smlouvami na dobu neurčitou. Ty vás k ničemu nezavazují.

Čtěte také:


Jak se tvoří cena energie

Peníze za bydlení a energie mají v rozpočtu rodiny asi pětinový podíl. Proto také dodavatelé energií nabízejí kvůli konkurenci nejrůzněji výhodné podmínky. Pro svou orientaci uděláte nejlépe, když je porovnáte. Rozdíly v cenách jsou přitom u plynu větší než u elektřiny. Je to z jednoduchého důvodu - významnější část ceny plynu tvoří neregulovaná tržní složka.

U plynu je neregulovaná část asi 70 % celkové kalkulace ceny. Tu si stanovuje každý dodavatel sám. U elektřiny je to asi 45 %. Zbytek ceny si dodavatel určuje podle vývoje cen komodity na trhu a podle výše své marže. Výsledek se proto může mezi dodavateli i mezi jednotlivými nabízenými produkty značně lišit. Proto zdůrazňujeme porovnání cen a produktů různých dodavatelů.

Srovnejte cenu elektřiny onliny

(foto: Shutterstock)

Výpovědní lhůty jsou všude

Chystáte se už zavolat vyhlédnutému dodavateli? Ještě chvíli počkejte. Napřed si zjistěte, jaké podmínky jsou ve smlouvě s vaším současným dodavatelem. Mnohdy totiž bývá na dobu určitou a chcete-li ji vypovědět předčasně, čekají vás finanční sankce. Pokud je na dobu neurčitou neměl by být problém od ní odstoupit. U úvazku na dobu určitou musíte dobře naplánovat, kdy od ní odstoupíte, abyste na sankcích nemuseli platit zbytečně tisíce korun.

Je to také jednoduché. Zjistíte, jak dlouho dopředu musíte podat nesouhlas s prodloužením smlouvy. Pak všechny dokumenty pro odstoupení smlouvy vyplňte a odešlete. Jinak vám dodavatel smlouvu prodlouží na další období automaticky. Výpovědní doby ale mají všechny smlouvy a jejich délky se liší v měsících.

Nemůžete odejít!

Ne vždy to jde hladce. Dodavatelé někdy „zkouší“ zabránit svým zákazníkům v přechodu k jinému nejrůznějšími, i trochu „nečistými“ praktikami. Třeba jim nechtějí říct, kdy jim vlastně skončí smlouva. Jenže energetického zákona máte při volbě dodavatele právo na pravdivé a úplné údaje o své smlouvě.

Protože se ceny energií mění často, nedoporučuje se vázat na jednoho dodavatele na delší dobu. A zcela jistě byste měli před podpisem smlouvy zvážit, jestli chcete smlouvu na dobu určitou. Odborníci dokonce radí, aby si spotřebitelé nesjednávali smlouvu na dobu určitou delší než jeden rok. Kdybyste ji měli a došlo k celkovému poklesu cen, změně dodavatele by mohla bránit velká sankce za výpověď smlouvy podanou předčasně.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ