SPZ na přání: na kolik vás vyjde vlastní poznávací značka?

15.05.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chtěli byste sobě anebo blízké osobě nechat vyrobit poznávací značku na přání, ale nevíte, co všechno to obnáší? Jsou na to přísná pravidla. A taky pořádný poplatek…

Možnost návrhu vlastní SPZ je tu již od ledna 2016 (dle novely č. 56/2001 Sb.) a úředníci původně ani nečekali, jak moc bude tato služba využívaná. Mít takovou poznávací značku sice může člověku o něco vylepšit emage a možná že i vzhled jeho auta, ale přiznejme si narovinu – každá paráda něco stojí. Tentokrát tu ale máme také i podmínky, které musí daná SPZ splňovat, aby mohla být schválena a zpracována. Na co je tedy nutné nezapomenout?

Podmínky pro schválení vlastní SPZ

Státní poznávací značka = SPZ se pro mopedy skládá z pěti znaků, pro motocykly ze sedmi a pro osobní automobily z osmi. Tento počet je vždy třeba dodržet. Dále mezi pravidla patří, že:

  • Musí obsahovat minimálně jednu číslici.
  • Nelze použít písmena jako G, CH, O, Q a W, protože jsou prý snadno zaměnitelná. (O lze ale nahradit kvůli významu nulou).
  • Nelze použít jakékoliv neslušné, hanlivé, urážející, rasistické, xenofobní a sprosté výrazy včetně mnoha dalších, které si můžete projít v seznamu zakázaných slov.
  • Nesmí také obsahovat diakritiku, interpunkci a speciální znaky (např. /,!,*apod.)
  • Není povoleno používat zkratky orgánů státní správy, zastupitelství, úřadů, organizací atd.

SPZ a poznávací značka na přání - cena, podmínky

zdroj: Pixabay

Výběr písmen, čísel a jejich kombinace už je samozřejmě zcela na vás. Pokud splníte zvýšené požadavky, neexistuje jediný důvod pro to, aby žádost o novou značku byla zamítnuta.

Kde zařídit novou poznávací značku?

Nejprve si bude třeba vypracovat písemnou žádost. Žádný speciální formulář k tomu nenajdete, takže vám nezbude nic jiného, než si vše vymyslet a sepsat. Žádost musí obsahovat identifikační údaje o vaší osobě, pak samozřejmě i o vozidle, vybranou kombinaci slov a písmen a také vaše trvalé bydliště. U podnikatelů je třeba dodat název obchodní firmy, IČO a adresu sídla. Počítejte ale s tím, že po vás pravděpodobně budou chtít dokázat, že jste majitelem vozidla. Jinak vás bude muset skutečný vlastník vybavit plnou mocí.

Podepsanou žádost poté předejte úředníkům na obecním úřadě s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště nebo sídla firmy. Lze ji také doporučeně poslat poštou, popř. datovou schránkou, pokud máte.

SPZ a poznávací značka na přání - cena, podmínky

zdroj: Pixabay

Kolik stojí SPZ na přání?

Cena je pravděpodobně tím, co vás zajímá nejvíce. Vlastní poznávací značku by chtěl kde kdo. Ne každý je ale do toho ochotný investovat tolik peněz. U mopedů a motocyklů zaplatíte 5000 Kč. U automobilu ale rovnou 10 000 Kč, protože tabulky pro značky budou dvě, jedna vepředu – druhá vzadu na autě. Vypracovány by měly být do 15 dnů od podání žádosti.

SPZ je samozřejmě přenosná, můžete ji tedy uplatnit i na nové motorové vozidlo, které má vystřídat to stávající. Použít ji lze ale pouze na jedno vozidlo současně. Není tedy možné si jednu poznávačku z auta umístit na moped a druhou třeba na motorku.

S takovou navíc máte jistotu, že nikdo nebude mít stejnou značku jako vy. V případě krádeže na tom pak může případný zloděj velice rychle pohořet. Odcizení běžně vydávaných značkových tabulek je pouze přestupek s možnou pokutou, ale u SPZ na přání to rozhodně neplatí.  Vzhledem k hodnotě jedné značky může zloději hrozit i vězení.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 52 krát

Články ze sekce: Spotřebitel