Domy na klíč: co byste měli vědět o odstoupení od smlouvy

10.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete o koupi rodinného domu na klíč? Pokud ano, rozhodně si nezapomeňte důkladně přečíst smluvní podmínky. S odstoupením od smlouvy totiž mohou nastat problémy...

Jestliže se rozhodnete investovat do výstavby domu na klíč, měli byste celou situaci pečlivě zvážit. Přečtěte si na internetu recenze o vámi vybrané stavební společnosti a pečlivě prostudujte smluvní podmínky. Před podpisem je důležité si ujasnit, jaká práva a povinnosti vyplývají ze smluvního vztahu. Developeři se totiž podle některých zdrojů velice často setkávají s tím, že klienti zbrkle podepisují smlouvy, a stejně tak rychle se od nich záhy snaží odstoupit. Nejčastějšími důvody pak bývá zamítnutí hypotečního úvěru anebo nenadálé životní události. Přitom velice často neuvědoměle jednají nejen proti svým zájmům a financím, ale i v rozporu se zákonem.

Co je dům na klíč?

Domy na klíč jsou u Čechů velice oblíbené. V podstatě se jedná o to, že si u dané firmy vyberete projekt domku (zděný nebo dřevostavbu), který nejvíce splňuje vaše požadavky, uzavřete smlouvu, firma se o všechno postará za vás a za pár měsíců je hotovo. Dostanete klíče a můžete se stěhovat do hotového bez toho, aniž by vás čekal úklid sutin nebo stavebního materiálu.

Dům na klíč – odstoupení od smlouvy o dílo, sankce

zdroj: Shutterstock

Zrušení objednávky a odstoupení od smlouvy

Jak již bylo řečeno v úvodu, během posledních několika let se stále množí případy, kdy si rodina, pár či jedinec vyberou dům, aniž by posoudili svou situaci. Taková neuváženost právě velice často vede k odstoupení od projektu a navíc způsobuje i řadu potíží developerům, a to nejen v oblasti administrativy. Co s tím?

"Před podpisem smlouvy s developerem se vždy vyplatí náležitě promyslet její obsah a probrat jej s odborníky. Zvláštní pečlivost je vhodné věnovat místům vymezujícím práva a povinnosti smluvních stran pro případ odstoupení od smlouvy," vysvětluje Krištof Kruliš, předseda správní rady Spotřebitelského fóra, které se spotřebitelské problematice v oblasti smluv se stavebními společnostmi rovněž věnuje.

Jestliže ale přesné podmínky o odstoupení od smlouvy chybí, měly by se podle Davida Mencla, ředitele Ekonomických staveb s.r.o., doplnit. Problematika práv a povinností klienta by také měla být řádně objasněná. Dobré je navíc brát v potaz, že případné odstoupení se nedotýká práva na zaplacení smluvní pokuty, vzniklého úroku z prodlení a práva na náhradu škody z porušení smluvní povinnosti ani zajištění (§ 2005 odst. 2 občanského zákoníku).

Zákon o ochraně spotřebitele

Na základě zkušeností stavební firmy přiznávají, že si jsou Češi velice dobře vědomi svého postavení coby klienta, a to především v oblasti zákona o ochraně spotřebitele a smluv uzavíraných na dálku (§ 1829 občanského zákoníku). Naneštěstí pro ně ale u smluvních vztahů, které se týkají přestavby či výstavky objektu, nelze u odstoupení uplatnit stejná práva jako např. při běžném nákupu přes internet. Zde totiž nemohou využít klasickou 14 denní lhůtu na vrácení zboží a ještě navíc bez důvodu. Smlouvy, které souvisí se stavbou, jsou z podobného pravidla vyňaty.

Zákonné postavení klienta je v případě objednávky rodinného domu výrazně slabší než např. v případě nákupu přes e-shop,” říká David Mencl. Odstoupit pak lze pouze z důvodů, které jsou předem sjednány ve smlouvě. Jedná se především hlavně o obecná ustanovení, která však zákon poměrně striktně omezuje. Zařadit sem můžeme porušení smlouvy podstatným způsobem (§ 2002) anebo zjištění skrytých překážek, které souvisí s místem stavby (§ 2627). Pouze v takových situacích pak lze využít specifických práv na odstoupení.

Dohoda o odstoupení od stavebního projektu

Jestliže jste podepsali smlouvu s developerem, odstoupit nepůjde lehce a pokud ano, tak zpravidla pouze od té části, která je prozatím nesplněná. Vše tedy bude záviset na fázi realizace projektu. “V případě, že vám firma dům už postavila, je odstoupení od smlouvy složité. A v podstatě na něj nemáte právní nárok,” domnívá se Krištof Kruliš ze Spotřebitelské fóra.

zdroj: Shutterstock

Pokud ale máte opravdu vážné důvody, kvůli kterým potřebujete smlouvu ukončit, pokuste se s developerem domluvit.“Developeři toho mají v současné době až nad hlavu. Rychle vyřešená dohoda pro ně může být zajímavější i za cenu nižšího vyúčtování nákladů,” dodává David Mencl. “Někteří mají u řešení přes právníky výrazně horší podmínky, než když s nimi řeší celou záležitosti klient napřímo,” dodává.

Úhrada nákladů, pokuty a sankce

Nelze všechny měřit jedním metrem. Každé odstoupení se proto řeší individuálně. Tak či tak je ale třeba počítat s úhradou nákladů, které od podpisu vznikly. Pokud částka k úhradě není jasně stanovená ve smlouvě, bude se odvíjet dle platného sazebníku společnosti. Právě na ten by měla smlouva odkazovat.

“Pokud jste si například nechali připravit projekt, počítejte s nutností ho zaplatit. Ve smlouvě byste měli najít způsob, jak se projekt ocení. Ceníkové náklady jsou obvykle vyšší než náklad firmy na pořízení projektu,” vysvětluje Krištof Kruliš a radí: “Vždy ale můžete zkusit požádat o snížení ceny z vážných důvodů, které vás postihly. Případně pokud nesouhlasíte s cenou projektu, můžete se obrátit na některou ze spotřebitelských organizací.” Nejčastěji se pak částka pohybuje v rozmezí 8-10 % z ceny domu.

zdroj: Petr Mencl, Krištof Kruliš


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ