Kdo si hraje, ušetří. 4 hry, se kterými našetříte na cokoliv

04.05.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte pocit, že peněz sice vyděláváte hodně, ale tak nějak nedokážete uspořit ani korunu? Přitom se chcete v létě na dovolené rozšoupnout, takže by to možná chtělo ušetřit něco na dovolenkové kapesné. Zkuste některou spořící hru. Protože co dnes ušetříte, můžete zítra utratit.

Když chcete ušetřit, tak si odkládáte tisícovku po tisícovce do prasátka. A máte přitom pocit, kolik toho podstupujete, jak moc se musíte omezovat, však přece šetříte. Až nakonec si řeknete, že vlastně si zasloužíte odměnu a že už se nebudete dál tolik omezovat. A je po šetření.

A nebo si můžete udělat ze šetření do prasátka zábavu. Možná to nebude fungovat stoprocentně, ale za pokus to stojí. Zkuste si s námi zahrát a třeba ušetříte pár tisícovek ještě do letní dovolené. Vyzkoušeli jsme 4 spořící hry a ohodnotili je, jak si myslíme, že můžou být úspěšné.

Kolik týdnů dáte nejvíc?

Tato spořivá hra spočívá v jednom jednoduchém triku. První týden odložíte a uspoříte zvolenou částku. Ušetřete desetikorunu, stokorunu, tisícovku, záleží na vašich možnostech a taky na cíli, ke kterému se chcete prospořit. Druhý týden ušetřete dvakrát tolik a odložte si bokem dvacetikorunu, dvě stovky, dvě tisícovky. Třetí týden pak třikrát tolik, takže třicet korun, tři stovky, tři tisíce. A takto pokračujte co nejdelší dobu, schválně jak dlouho to vydržíte.

  • Výhodou tohoto způsobu je fakt, že začínáte pomalu, a můžete si tak zvyknout postupně na fakt, že si odkládáte finanční prostředky stranou.
  • Nevýhodou je, že takto nespíš nebudete spořit donekonečna, hlavně pokud jste začali s nějakou vyšší částkou.
  • Kolik uspoříte? Záleží na začáteční částce, pokud začnete se stokorunou, tak za 3 měsíce (13 týdnů sppoření), než pojedete v srpnu na dovolenou, budete mít v prasátku 8100 korun. Přičemž první měsíc ušetříte tisícovku, druhý měsíc 2600 a třetí měsíc do kasičky přibude 5500 korun. Dáte to všechny tři měsíce?
  • Jak je tento způsob bezproblémový? Nebudeme lhát, je dost pravděpodobné, že až se dostanete za několik týdnů k vyšším částkám, tak to nejspíš vzdáte.

Kolik máš v peněžence?

Druhou hru si můžete zahrát třeba doma jako celá rodina, protože ve více lidech se prostě spoří líp. Každý týden, ke konci víkendu, vezměte v neděli svou peněženku a podívejte se, kolik v ní máte peněz. Polovinu peněz pak z peněženky odeberte a vložte je do prasátka. Navíc toto spoření nemusíte dělat sami, svolejte každou neděli večer rodinnou radu a vyprázdněte peněženky všem členům rodiny.

  • Výhodou je, že co nemáte v hotovosti v peněžence, to neutratíte. A platební kartu nezapomeňte nechat doma.
  • Nevýhodou je, že členové rodiny se můžou na tuto hru připravit den předem a raději všechno utratí, než aby to půlili na úspory.
  • Kolik uspoříte? Průměrný Čech s sebou nosí v peněžence v hotovosti údajně 500 – 650 korun. Dejme tedy tomu, že ušetříte 300 korun týdně. Za třináct týdnů budete mít zhruba 3900 korun.
  • Jak dlouho vám to vydrží? Tento způsob spoření je určitě o dost udržitelnější než ten předchozí. A pokud je na vás půlka moc, tak zkuste časem spořit třeba jen čtvrtinu.

Kam nejlépe uložit uspořené peníze?

Jak uspořit

(foto: Shutterstock)

Vylosujte číslo!

Další spořící hrou je tato. Je to trošku hazard a trošku napínavé. Na lístečky si napište hodnoty mincí a bankovek. Takže budete mít lísteček korunový, dvoukorunový, pětikorunový a tak dále, stejně tak stovkový, pětistovkový a případně další. Jednou týdně losujte a vytáhněte jeden lísteček. Pak se podívejte do peněženky a všechny mince nebo bankovky, které tam najdete s touto hodnotou, uložte do prasátka. Nikdy nevíte, jestli to budou pětikoruny, nebo jestli najednou ušetříte tisícovku.

  • Výhodou je, že pokud budete takto spořit s ostatními členy rodiny, tak se nemůžou na vybrání peněženky připravit. Nikdo totiž neví, která mince a bankovka zrovna tento týden padne.
  • Nevýhodou je, že možná vám štěstí nebude přát a vy budete týden po týdnu tahat koruny a pětikoruny, až nakonec našetříte třeba padesát korun.
  • Kolik uspoříte? Na to je složité jednoznačně odpovědět, všechno totiž záleží na náhodě a štěstí. Pokud to vezmeme podle pravděpodobnosti a do losovacího osudí si dáte částky od 1 koruny až po 500 korun, tak nejspíš každé číslo vytáhnete během 13 týdnů minimálně jednou a pokud máte v peněžence od každého kusu 1 – 5 kusů, tak za 13 týdnů a 13 losování, můžete uspořit někde kolem 1500 korun. Ale v tomto případě záleží opravdu na náhodě.
  • Jak moc vás to bude bavit? Tento způsob je pravděpodobně nejzábavnější z dnešních spořících her, díky tomu momentu napětí, co tentokrát padne za hodnotu. Výhodou také je, že když budete z peněženky vyndávat všechny desetikoruny, tak vás to ani nebude bolet.

Vydražte domácí práce

Snad každý z nás musí dělat domácí práce. A snad každý některé práce dělá raději než jiné. U nás redakci jsme se shodli na tom, že žehlení, umývání oken a umývání nádoby patří mezi ty otravnější. Následující hru si můžete zahrát doma. O domácí práce bychom se měli doma dělit, tak si zahrajte na následující aukci:

Například neradi žehlíte. Tak nechte ostatní členy rodiny žehlení ocenit. Neboli dáte někomu třeba dvě stovky, když místo vás vyžehlí. Nebo naopak někomu dáte padesátikorunu, když umyje nádobí po nedělním obědě. Tyto peníze ale nikdo nedostane, místo toho je uspoříte do prasátka.

  • Nevýhodou je to, že vlastně slíbíte něco udělat, ale pak ty peníze stejně nedostanete. Skončí v prasátku.
  • Výhodou ovšem je, že se všichni členové domácnosti můžou zúčastnit. Budou ale muset se zapojením do takové spořící hry souhlasit. A cíl, na který spoříte, by měl být taky společný. Nikomu se asi nebude chtít umývat nádobí, aby si maminka mohla koupit novou kabelku.
  • Kolik můžete uspořit? Tak záleží, jak moc budete štědří. Ale dejme tomu ,že byste takto mohli za 3 měsíce uspořit 6000 korun.
  • Jak dlouho to vydržíte? Pokud se doma dělíte o domácí práce, tak tento způsob šetření je docela zajímavý způsob, jak si to zpestřit a trošku u toho ušetřit. To nádobí prostě někdo umýt musí a občas se tomu někomu tak nechce, že za to klidně i zaplatí. 

Také si přečtěte:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 57 krát

Články ze sekce: Spotřebitel