Jak a kde se reguluje bitcoin

05.05.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin vznikl jako neregulovaná v podstatě spontánní měna, která postupně získává své místo nejen v našich počítačích, ale také na předních stránkách novin. Takže možná by bylo nejlepší to prostě zakázat. Aneb jak státy regulují bitcoin a další kryptoměny?

Bitcoin už je tady s námi delší dobu, ale svých 15 minut slávy si odbyl až v minulém roce, kdy jeho cena rostla a rostla, aby pak znovu spadla a zatím se alespoň trošku stabilizovala. Každopádně je víceméně jasné, že bitcoin a další kryptoměny tady s námi zůstanou přece jenom delší čas a že se máme ještě na co těšit. A je možné, že těch 15 minut největší slávy na bitcoin teprve čeká.

Největší odborníci a analytici ovšem bitcoinu a vůbec celému svět kryptoměn nevěří. Cena je příliš volatilní, je to experiment, který vyšumí, nemá to vlastní hodnotu, není stabilní směnný kurz, je to spekulativní bublina, je to nic. I přes všechny tyto námitky a výčitky tady s námi bitcoin ale stále zůstává a navíc každý den vzniká mnoho dalších kryptoměn. Mění se tím postupně naše socioekonomické prostředí a první státy začínají přistupovat k regulaci kryptoměnového systému.

Regulace bitcoinu a kryptoměn

(foto: Shutterstock)

Jak regulovat bitcoin

Je vůbec nějaká regulace bitcoinů a dalších altcoinů možná? Pojďme se jenom ve stručnosti podívat, jaké jsou možností pro regulaci a jaké konkrétní regulace byly už ve světě zavedeny.

  • Bitcoin je nelegální v těchto zemích: Alžírsko, Bolívie, Ekvádor, Bangladéš, Nepál, Kambodža, Makedonie. K naprostému zákazu kryptoměn a především bitcoinu zatím přistoupila pouze menšina zemí ve světě a stalo se tak ve většině případů na konci roku 2017, nebo začátkem letošního roku. Tedy v období bitcoinové horečky a následného vystřízlivění a korekce trhu.
  • Kromě těchto zemí je bitcoin zakázaný také v Indonésii a Vietnamu. V těchto zemích je bitcoin zakázán ovšem pouze jako platidlo, stále může být držen jako prostředek obchodu a jako investice. Jen s ním prostě nikdy nezaplatíte. Tato regulace se zdá trošku nelogická, protože transakční poplatky za použití bitcoinu jako platby jsou tak vysoké, že bitcoinem se stejně platí stále méně a většinou se spíš hodluje (tedy drží pro budoucí prodej a zisky).
  • To je ale pouze zlomek zemí z celého světa a především spíše jen malé ekonomiky. Jak se k regulaci bitcoinu staví velcí hráči jako Rusko, USA, Čína nebo Evropská unie?

Proč regulovat bitcoin

Základní problémy, kterou jsou spojeny s neregulovaným pohybem kryptoměn jsou následující:

  • Stát z těchto transakcí vůbec nic nezískává, nejdou daněné, pokud je uvalena na bitcoinové transakce daň, tak je to pouze při převodu na lokální či světovou měnu. V takovém případě je tato transakce dohledatelná a stát na ni může uvalit daň.
  • Transakce na kryptoměnovém trhu jsou z podstaty anonymní a můžou podporovat kriminální aktivity, jako je terorismus, pašování a prodej drog, pašování lidí a další. Přes kryptoměny se také perou peníze a legalizují kriminimální výdělky.
  • Stát si zvykl, že monetární politiku má v rukou státní instituce, tedy centrální banka, najednou se ovšem v měnovém prostoru objevila nová forma peněz, nad kterou nemá ochrannou ruku žádná taková centrální instituce. Což je minimálně znepokojivé.
  • Díky kryptoměnám stát ztrácí postupně kontrolu nad měnovým trhem, zatím je to jen opravdu malá část, ale co bude stát dělat, až decentralizovaných transakcí bude přibývat a my přestaneme potřebovat banky a instituce jako takové.

Celkově by se daly pokusy o regulaci kryptotrhu popsat následovně. Stát prostě zakáže držení kryptoměn jako takových, celoplošně a pro všechny obyvatele. Stát také může zakázat transakce na svém území, případně zablokovat geograficky dané online burzy a poskytovatele, stejně tak může zakázat burzy a trhy s kryptoměnami na svém území. Při těchto zákazech, ať už zákonem nebo rozhodnutím soudu, se většinou stát opírá o odůvodnění: kryptoměny znamenají vyšší kriminalitu a podporují nelegální činnost. Což ovšem není úplně pravda, řada případových studií tuto souvislost spíše zamítla, než aby jednoznačně a bezpochyby dokázala, že bitcoin = drogy a terorismus. Není tomu tak a kryptoměny jsou spíše používány jako prostředek běžné směny nebo se hodlují (drží za účelem zisku).

Jak nejjednodušeji zakázat bitcoin? Zakažte bankám, tedy institucím realizovat směnu běžných měn za ty krypto.

Další iniciativy států v této oblasti se soustřeďují především na probíhání transakcí a požadují, aby byly bitcoinové a kryptoměnové transakce transparentnější a lépe prokazovaly kredibilitu, to prosazují různé návrhy legislativ na regulaci kryptoměn v USA. Evropský parlament zatím odhlasoval potřebu regulace, protože poslanci cítí nebezpečí bitcoinu právě ve financování teroristických aktivit a praní špinavých peněz. Subjekty pohybující se na kryptotrhu by tak měly být povinně registrovány u lokálních autorit, což zaručí lepší sledovatelnost a dohledatelnost transakcí.Jasně daná, efektivní a účinná regulace, které by připustila bitcoin jako jedno z platidel na národním i mezinárodním trhu, ale zároveň zachovala jeho decentralizaci, ale zatím neexistuje. Uvidíme, jaké konkrétní regulace ale přinesou další roky fungování bitcoinu.

Jak konkrétní státy regulují bitcoin?

  • USA zatím nemají legální regulaci kryptoměn, ale chystají se na to. Securities and Exchange Commission (SEC)  varovala investory před držením bitcoinu a především dalších volatilních kryptoměn. Řada státních úředníků i politiků se vyjádřila ve smyslu, že Spojené státy potřebují stejnou regulaci, jakou je možné najít v některých asijských zemích. Na federální ani národní úrovni ale zatím není kryptotrh regulován.
  • Japonsko a japonská vláda také nejsou příznivcem kryptoměn, na druhou stranu ale využívají příležitostí, které přináší regulace bitcoinu a dalších altcoinů v Severní Koreji nebo Číně. Komunita a celý proces kryptoměn je ovšem stále více sledován státními autoritami.
  • Čína je oproti tomu jedním z průkopníků bitcoinové regulace. Zakázali ICO (Initial Coins Offer), zakročili proti těžařům, zákazali online přístup na cokoliv spjaté s bitcoinem a altcoiny.
  • Kryptoměnové regulace v Asii
  • EU nereguluje v současné době kryptoměny, ale už byly vyjádřeny obavy o bezpečnost transakcí. Cílem budoucích regulací, pokud budou nějaké přijaty, jsou zatím někteří poskytovatelé kryptopeněženek a také burzy a tržiště kryptoměn.
  • Rusko je zatím nerozhodné. Na jednu stranu chce regulovat, na stranu druhou chce vytvořit vlastní kryptoměnu kryptorubl. Kryptoměny by měly být například daněny a dle prezidenta Putina by měly být rozhodně mnohem přísněji regulovány.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU