Nabídky nových prací. Kdo je může vykonávat?

10.05.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čtvrtí průmyslová revoluce mění lidi za roboty a vznikají také zcela nové profese, o kterých jsme dříve neměli ani tušení. Do pěti až deseti let se předpokládá, že zanikne řada administrativních profesí, ale nahrazeni budou také třeba prodavači.

Už nyní jsou vyhledávaní copywriteři nebo piloti dronu, o kterých lidé ještě před patnácti lety neměli ani zdání. A což pak teprve takový manažer štěstí. Otázka samozřejmě zní, kde se člověk na happiness managera vlastně může vystudovat. Nebojte se, dá se to zvládnout i s aktuální nabídkou studijních oborů. Určitě byste navíc uhádli, že většina nových profesí úzce souvisí s počítačovými technologiemi. Vždycky bude hlad po nových vývojářích. A právě IT rozšířila práci v mnoha oborech. A tak se začínají firmy shánět po pilotech dronů, blogerech, youtuberech nebo virtuálních asistentech. Podívejte se, co musíte znát, abyste je mohli dělat.

Nové profese

Manažer štěstí

Pokud byste ještě před několika lety někomu doporučili, aby dělal podobné zaměstnání, bylo by to považováno za vtip. Teď je to bez nadsázky vyhledávaná pozice. Každá firma by někoho podobného chtěla mít, protože jí zaleží na tom, aby byli zaměstnanci spokojení a šťastní, a firmy tedy nemuseli hledat stále někoho dalšího. Manažer štěstí pomáhá vyrovnávat osobní zájmy s prací. Profesi může vykonávat například psycholog.

Designér interiérů

Dnes už nemusíte pracně přemýšlet, jak by měl vypadat ten či onen pokoj a kuchyň ve vašem novém bytě. Můžete si na to zaplatit odborníka. Ten zhotoví návrhy všech místností a další, např. stolaři nebo podlaháři, se pak plánem řídí. Interiérovým designérem může být architekt nebo absolvent studia designu.

Pilot dronu

Drony jsme před několika lety také neznali, ale jsou zde a používají se v mnoha oborech. Je k nim tedy také zapotřebí řídící personál. Hodí se například k fotografování z výšek. V tom případě by měl být pilot dronu člověk, který má zkušenosti s fotografováním.

Nabídka práce, brigád, výdělku – nové profese

zdroj: Shutterstock

Copywriter

Firmy stále víc potřebují lidi, kteří umí psát poutavé texty na internet a dokáží k nim vyhledat i dobré fotografie. To se může tykat sociálních sítí, i firemních webovek. Copywriterem se stávají novináři, reklamní textaři apod.

Hráč PC her/manažer e-sportu.

Dnešní nejmladší generace netouží být astronautem, pravým hrdinou je pro ni člověk, který si dokáže vydělat závratné sumy profi hraním PC her. Je to dnes skutečně velký obchod a ten samozřejmě potřebuje nejen hráče, ale také jejich manažery. Hráči se mohou stát skutečně TOP kluci a holky, kteří „paří“ určitou hru na vysoké úrovni.

Manager SEO

Tihle šikovní lidé umí zařídit, aby se právě vaše stránky objevovaly ve vyhledávačích na prvních místech. Je asi jasné proč. Když hledáte nějakou službu, kliknete určitě na nabídku, která se vám zobrazí jako první. Manager SEO je zpravidla IT specialista, který zná analýzu webů.

Virtuální asistent

Jste živnostníci a nevíte kam dřív a jste na všechno sami? Pak se vám bude virtuální asistent jistě hodit. Je to člověk, který vám dohodou zajistí vše, co budete potřebovat: od letenek až po daně. Virtuálními asistenty tedy mohou být například absolventi obchodních škol.

Robotizátor/ robotizér

S Industry 4.0 je v továrnách stále víc robotů a robotických procesů. Člověk je z výroby pomalu, ale jistě vyháněn k počítači, kde roboty řídí. Je ale zapotřebí nejen k jejich obsluze, ale také třeba k jejich opravám. Servismanem robotů může být: absolvent technické školy zaměřené na robotiku.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU