Lidé mění kvůli zdražování dodavatele energií. Vyplatí se fixace cen?

11.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


České domácnosti v prvním čtvrtletí letošního roku ukázaly, že o změnu dodavatele elektřiny a plynu mají znovu zájem.Pokud bude podobný trend pokračovat, padne pětiletý rekord. Důvodem narůstajícího počtu změn dodavatelů je podle odborníků zdražování energií. 

Podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE ČR) změnilo od začátku roku dodavatele zemního plynu 89 900 domácností. Za první tři měsíce loňského roku přešlo k jinému dodavateli zemního plynu 64 941 domácností, což představuje nárůst o 6,4 %. 

Také počet změn dodavatelů elektřiny mírně narostl, a to o 2,4 %. Jiného dodavatele elektřiny má od nového roku už 92 811 domácností. Loni za celý rok změnilo dodavatele zemního plynu kolem 200 tisíc domácností, u elektřiny to bylo kolem 270 tisíc domácností. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy byl počet změn dodavatelů nejvyšší za poslední čtyři roky. Domácnosti ke změně dodavatele motivuje narůstající cena energií u dominantních dodavatelů. 

I řekl ČEZ: „Budiž světlo!"

Světlo ze žárovky

Zdražujete? Odejdeme 

Když energetická společnost zdražuje, lidé mohou odejít ve zkrácené lhůtě a zároveň mohou smlouvu vypovědět bez sankčních poplatků, jež dodavatelé požadují za předčasné ukončení smluvního vztahu. Lidé začali dodavatele ve větším měnit už loni. Tehdy klíčovou roli v jejich rozhodnutí hrála zejména tuhá zima s extrémními výkyvy počasí. 

„Letošní nárůst počtu změn dodavatelů lze přičíst zejména zvyšování cen elektřiny ze strany dominantních dodavatelů. Ti nyní nakupují elektřinu na burze o více než 20 % dráž než před rokem,“ říká analytička Markéta Witoszová. Podobného názoru je i Jan Maňas ze společnosti Amper Market, která nyní dodává elektřinu 40 tisícům zákazníků. „Motivací ke změně dodavatele je nejčastěji cena silové elektřiny,“ dodává. 

Elektřinu od začátku června zdražuje například energetická společnost ČEZ. Účet naroste zákazníkům, kteří nemají zafixované ceny, a to v průměru o 4 %. Společnost zdražení odůvodnila nárůstem cen silové elektřiny na velkoobchodních burzách. „Pro většinu zákazníků bude mít tento krok jen malý dopad, půjde o méně než 20 korun měsíčně. Zákazníků, kteří mají ceny elektřiny zafixovány, se tato úprava po dobu fixace nedotkne,“ uvádí Roman Gazdík, tiskový mluvčí ČEZ. 


Čtěte také:

Nákup energie na burze i pro české domácnosti: Vyplatí se?

Který dodavatel energií je nejlepší?


Vyplatí se fixace?

Současný několikaprocentní nárůst ceny elektřiny pro domácnosti nemusí být podle analytiků konečný. „Z dlouhodobého hlediska proto doporučujeme najít levnějšího dodavatele a uzavřít smlouvu s fixní cenou na dobu určitou a tím se pojistit proti dalšímu zdražování,“ doporučuje Markéta Witoszová.

Volba produktu s fixací ovšem není jednoznačná. „Fixace cen je v situaci rostoucího trhu obecně výhodná. Nese to ale ztrátu možnosti volby levnější nabídky. A já osobně nejsem přívržencem situace, kdy si spotřebitel musí dávat do diáře, že za dva roky lze změnit dodavatele bez sankce, jinak se mu smlouva automaticky prodlužuje. A to už třeba nemusí být tak zdaleka výhodné,“ dodává analytik Jiří Gavor.

O výhodnosti změny dodavatele vždy rozhodují úspory. Domácnost by si proto měla porovnat ceny, například v některém z on-line kalkulátorů elektřiny a zemního plynu. „Změnou dodavatele plynu může běžná domácnost ušetřit v průměru okolo 5 tisíc korun ročně, u elektřiny se jedná o částku kolem 2 000 korun,“ říká Markéta Witoszová.

Kromě úspory mohou být lidé motivováni i výhodnějšími obchodními podmínkami nebo vstřícnějším zacházením. „Důvodem může být i nabídka sofistikovanějších produktů, například postupného nákupu energií. Právě tento produkt může v různých modifikacích omezit riziko náhlých cenových výkyvů při nákupu energií,“ uzavírá Jan Maňas. 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ