8 věcí, které musí obsahovat smlouva o půjčce

16.05.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Spotřebitelský úvěr si bere plno lidí. Nejenže se málokdo dívá na to nejdůležitější, ale valná část klientů si ani pořádně nepročte, co podepisuje. Podívejte se s námi, které informace a údaje by ve smlouvě rozhodně neměly chybět.

Přečíst by se měla každá smlouva, ale u těch, které jakkoliv souvisí s úvěry či půjčkami, to platí dvojnásob. Předem je navíc dobré pohlédnout se po recenzích finančních služeb a jednání dané společnosti. Snadno zde totiž můžete přijít i o víc než ,,jen“ o peníze. Pokud se pak v dokumentu nesetkáte s níže zmíněnými body, raději nic nepodepisujte a od uzavření odstupte.

1. Identifikační a kontaktní údaje

Jedná se o naprostý základ jakékoliv smlouvy. Pokud v ní identifikační údaje nejsou uvedeny, nemůže být uzavřena. Daná banka či nebankovní společnost pak nesmí zapomenout ani na adresu sídla firmy, trvalé bydliště, IČO, DIČ, telefonní číslo, e-mailovou adresu pro zasílání případných upozornění a samozřejmě i na kontaktní adresu, na kterou vám bude od společnosti chodit případná pošta, kterou se rozhodně vyplatí vybírat.

2. Celková výše půjčky a splácení

Ve smlouvě musí být jasně stanoveno, kolik peněz si půjčujete a jak jste se s finančním poradcem dohodli na splácení (jednorázová splátka, splátkový kalendář apod.). Zapsána by měla být i délka čerpání (včetně podmínek) a splácení úvěru, a to i společně s počtem splátek a jejich výší. Popř. i co se bude dít v případě, kdy je klient neschopen splácet, na což už ale navazuje další kapitola, kterou je samozřejmě sjednané pojištění proti neschopnosti splácet.

3. Pojištění proti neschopnosti splácet

Pokud je společně s úvěrem sjednáno, mělo by být uvedeno, na jaký druh události se vztahuje. U tématu platební neschopnosti má být navíc i jasně dáno, jaký postih bude klient mít, pokud nebude splácet svůj závazek – pokuta, úroky z prodlení, zvýšení úrokové míry apod.

Co musí obsahovat smlouva o úvěru, půjčce peněz

zdroj: Shutterstock

4. Úroková sazba, RPSN a další poplatky

Výše úroku a hodnota RPSN jsou jedny z nejdůležitějších údajů, bez kterých se zde nelze obejít. Přece jen ty obvykle určují, že si danou půjčku vůbec vybereme. Do RPSN (roční procentní sazby nákladů) by měly být zahrnuty veškeré poplatky spojené s půjčkou. Realita je ale přitom často jiná, a právě proto je nutné, abyste přesně věděli, co do RPSN spadá a co je z něj vyjmuto. Ideálně pak navíc i to, o kolik půjčku přeplatíte.

Důležité je ještě zmínit, zdali se jedná o fixní úrokovou sazbu anebo pohyblivou. O tom se raději informujte i u výše splátek. A pak také i to, kdy se případně úroková sazba změní (délka fixace).

5. Sankce za předčasné splacení

Ne u každé společnosti je předčasné splacení úvěru anebo i mimořádná splátka zcela zdarma. Často se k tomuto kroku vážou sankce, které mají hodnotu určitého procenta z výše úvěru, popř. se jedná o administrativní poplatky kvůli nákladům, které vaším jednáním vznikly.

6. Účelový spotřebitelský úvěr

Pokud vám byl schválen účelový spotřebitelský úvěr, který bývá zpravidla levnější než neúčelový, zboží nebo služba, jejíž úhrada byla čerpána z půjčených peněz, by zde měla být jasně popsána včetně specifikací.

7. Odstoupení od smlouvy

Ve smlouvě rozhodně nesmí chybět ani práva a povinnosti spotřebitele, s čímž souvisí i možnost odstoupit od smlouvy včetně podmínek, pokuty a postupu v případě ukončení smluvního vztahu. O tomto právu pak více pojednává § 11 odst. 3 zákona o spotřebitelském úvěru.

8. Příslušný orgán dozoru

Pokud je to nutné, Česká národní banka může sama působit jako orgán dozoru nad zprostředkováním spotřebitelského úvěru, anebo dozorem pověří jiný příslušný orgán, který má kompetence pro tuto činnost. Více o tom pak řiká zákon č. 257/2016 Sb. a § 140.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY